L’alcalde Pere Virgili va lliurar a Vicky Peña una rèplica de la placa del carrer que l’Ajuntament ha dedicat a la seva mare, l’actriu Montserrat Carulla.

Antonio Barrero, exdirector del Festival, va rebre el Premi Montserrat Carulla per la seva defensa de la cultura i del cinema català.

Torna el FIC-CAT i amb ell la màgia del cinema a Roda de Berà. El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada va tornar a estendre ahir la seva catifa vermella en un recinte teatral del Casino Municipal que es vesteix de gala per acollir aquest esdeveniment únic. La producció és l’eix temàtic d’aquesta catorzena edició, la qual inclou un total de 72 produccions audiovisuals.

L’estrena d’aquesta edició és també el debut de Cris Gambín i Toni Pinel com a nous codirectors del Festival, els qui van agafar el relleu d’Antonio Barrero en finalitzar la passada edició. No han decebut pas, i no només han aconseguit estar a l’alçada de l’exdirector, qui va deixar el llistó molt alt, sinó que han afegit al programa importants novetats, molt creatives i diferents, que de ben segur atrauran nous públics al Festival. En són exemples el matinal cinematogràfic infantil, que s’està celebrant durant aquest matí a la plaça de la Sardana; una zona de food trucks amb música en directe cada tarda i nit a la mateixa plaça; o el nou Premi Montserrat Carulla, el qual neix per reconèixer la tasca de persones o col·lectius que hagin destacat per la seva implicació en la cultura, concretament en el món del cinema en català en qualsevol de les seves vessants. En aquesta edició, el comitè organitzador va decidir que aquest guardó fos per a Antonio Barrero, per la seva tasca efectuada durant 14 anys al capdavant del Festival. Barrero va recollir el premi de mans de Vicky Peña visiblement molt emocionada per aquest homenatge a la seva mare, qui estimava el FIC-CAT i hi havia estat molt implicada des de la seva primera edició.

Moments abans, Vicky Peña i el seu marit, Mario Gas, havien pujat a l’escenari per recollir de mans de l’alcalde Pere Virgili, una rèplica de la placa que l’Ajuntament col·locarà en un carrer amb el nom de Montserrat Carulla i Ventura. Virgili s’havia compromès l’any passat durant l’acte d’homenatge a l’actriu, molt vinculada amb el FIC-CAT i amb Roda de Berà, que un carrer del municipi seria rebatejat amb el seu nom. I així va ser, el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat durant la sessió ordinària de març, canviar el nom del carrer Hispano Suissa per el de Montserrat Carulla i Ventura. “Està ubicat al Francaset, on 39 dels 40 carrers estan dedicats a dones il·lustres”, va dir l’Alcalde.

La gala va reivindicar el potencial del cinema en català, després de seleccionar una setantena d’obres de totes les disciplines audiovisuals que s’aniran projectant al llarg d’aquesta setmana, fins al proper dissabte quan el FIC-CAT clourà amb una gala conduïda pels actors Roger Pera i Joan Pera, en què es farà entrega dels premis de les diferents modalitats audiovisuals.

Per la catifa vermella va passar ahir bona part de l’equip tècnic i artístic de la pel·lícula ‘El fred que crema’, l’òpera prima de Santi Trullenque, la qual va ser la seleccionada per inaugurar el certamen. La gala va comptar amb la presència del seu director, així com dels actors Roger Casamajor, Adrià Collado i Daniel Horvath, les actrius Kasia Kapcia i Elisabet Terri, el guionista Agustí Franch i els productors Sandra Forn, David Ortiz i José Pozo.

Enguany, la programació gira entorn de la producció. En aquesta línia, la productora Míriam Porté s’endurà el premi honorífic per la seva implicació a l’hora de visibilitzar la feina de les dones al món del cinema. Un dels reclams del programa d’aquesta edició és la guanyadora d’un Ós d’Or, ‘Alcarràs’, de Carla Simón, que es projectarà divendres 10 de juny.

Segons els dos codirectors del FIC-CAT l'atracció del públic per aquesta obra pot ajudar a "conciliar els espectadors amb el cinema català". Així, Pinel i Gambís coincideixen en valorar positivament el nivell de qualitat que es desprèn de la programació del FIC-CAT.

La gala va comptar amb la presència de les autoritats locals: l’alcalde Pere Virgili, els regidors de govern Manel González, Teresa Ferré, Frederic Royuela i Gerard Solé; la regidora Eva Giménez i l’edil Albert Martín. També hi van ser presents l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; la seva companya de consistori, la regidora Núria Batet; i el regidor de l’Ajuntament de Creixell, Francesc Sentís. Els ajuntaments de Torredembarra, Creixell, Altafulla i Bonastre també col·laboren amb el FIC-CAT.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta