El departament de Medi Ambient duu a terme cada any, durant els mesos d’octubre i novembre, una campanya contra la processionària del pi, amb un tractament biològic preventiu que és innocu per a les persones i els animals.
El tractament, amb Bacillus thuringiensis, s’aplica a les fulles dels pins en el període en què les larves surten dels ous i comencen la fase d’engreix, alimentant-se d’aquestes fulles.
El tractament biològic s’aplica als pins ubicats a la via pública, zones verdes i escoles, concretament a la plaça dels Pins, plaça de la Sardana, Punt d’Informació Juvenil, al camp de futbol municipal, a l’avinguda de les Palmeres, a l’escola El Cucurull, als pins de la zona verda del Francaset, a la zona verda del Pujol de la Morella i a la carretera de pujada, a la zona verda de l’avinguda de Bonastre, al carrer Vallès, a la riera del carrer Igualada, al tram final de l’avinguda de la Manxa, al camí per a vianants del Pujol de la Morella, al carrer Pons, al pi del pàrquing del carrer Salvador Dalí, al carrer Peixos, a la zona verda de Barà Mar, i a la zona del dipòsit del carrer Gaudí.
Es recomana, a més a més, als propietaris de jardins o terrenys amb pins que realitzin també el tractament a l’octubre i al novembre, de cara a prevenir l’aparició de l’eruga, cap als mesos de febrer i març.
El cicle biològic
Les papallones neixen a l’estiu i cap a mitjans d’agost les femelles posen els ous al capdamunt de les fulles dels pins. Al setembre-octubre neixen les erugues que s’alimenten de les agulles dels pins. Les erugues constitueixen nius o bosses de seda que els serveixen de refugi per passar el fred de l’hivern.
Quan acaba l’hivern, al febrer i març, les erugues baixen dels arbres en filera fins al terra, s’enterren i construeixen el capoll on fan la crisalidació, i donen lloc a noves papallones a l’estiu següent.