El Punt de Distribució d’Aliments (inicialment Banc d’Aliments) va néixer al 2009 fruit de la detecció de necessitats que es va fer des de la regidoria de Benestar Social, donat la gran demanda d’aliments que feien els ciutadans a l’ajuntament. Mitjançant converses amb el Banc d’aliments i Creu Roja, es va considerar oportú inscriure’s i a partir d’aquí hem anant participant en les diferents convocatòries. Actualment estem participant en el programa operatiu 2014-2020.
Durant els tres primers anys en actiu del Punt de Distribució d’Aliments (PDA), els productes eren rebuts en la seva totalitat a través del Programa de ayuda alimentaria del Fondo de Ayuda Europea para las personas más desfavorecidas (FEAD) i per les assignacions del Banc d’Aliments de la Creu Roja a Tarragona. A partir dels lots d’aliments bàsics no peribles que arribaven de forma trimestral, Serveis Socials feia la distribució entre les famílies usuàries del servei.
Es va detectar que els aliments que conformaven aquests lots no eren suficients, atès que estaven mancats de productes frescos. Per aquest motiu, entre finals de 2011 i principis de 2012, es van iniciar converses amb empreses i superfícies comercials ubicades a Roda de Berà per tal d’oferir-les-hi la possibilitat de col·laborar amb aquest projecte fent donacions d’aliments. La preferència eren els aliments que no arribaven mitjançant el Banc d’Aliments de Tarragona i que es trobaven necessaris per complementar els lots que les famílies rebien, com per exemple carn, verdures, peix o productes d’higiene personal.
El Ple de l’Ajuntament va aprovar el juliol de 2016 el reglament municipal regulador de les prestacions d’urgència social i del punt de distribució d’aliments. El document serveix per definir les pautes per tal que les persones usuàries puguin accedir al servei, marca els criteris que han de reunir els usuaris, i fixa les obligacions de les famílies beneficiàries, el circuit de funcionament, i el procediment de concessió.
Per poder accedir a l’ajuda d’aliments, cal que el sol·licitant aporti tota la documentació requerida al reglament. Un cop presentada la documentació, es demana el corresponent informe social a l’EBAS. A partir d’aquí si la proposta és favorable o desfavorable, es fa el tràmit pertinent.
El PDA garanteix la provisió de lots d’alimentació a persones i famílies que estiguin en situació de precarietat econòmica i que necessiten ajuda per a la subsistència dins l’àmbit territorial del municipi de Roda de Berà, garantint la proximitat de la seva recollida en el mateix municipi.
Eventualment, també es contempla la possibilitat de distribuir, en els lots, altres productes de primera necessitat com bolquers per a infants, productes d’higiene personal i productes de neteja, sempre i quan no hi hagi cap altre organisme que se’n faci càrrec.
Servei de Rober
També disposa d’un servei de rober destinat als usuaris beneficiaris dels ajuts d’aliments. Aquest servei disposa de roba i d’altres materials com cotxets per a nadons, mantes, etc. donacions realitzades pels ciutadans, empreses i/o institucions diverses.
Com a complement de les aportacions semestrals de la Creu Roja i de les donacions puntuals dels comerços del municipi, es fan diferents campanyes per tal d’incrementar el número de quilos d’aliments i productes d’higiene disponibles per ser repartits entre les famílies.
Algunes d’aquestes campanyes han estat: el Gran Recapte d’Aliments, una campanya celebrada, l’últim cap de setmana de novembre, a nivell estatal; o les diverses edicions del Mercat d’Intercanvi Solidari, organitzats tant a la zona de la platja com al nucli urbà, per tal que la gent intercanviés aliments i altres productes per roba de segona mà. Cada any, a més, en la jornada inaugural del Parc Nadalenc Infantil i de l’Espai Juvenil s’ha celebrat una campanya de recollida d’aliments per la qual aquells infants i joves que portessin productes per al PDA podien accedir de forma gratuïta a l’espai.
El Club Atlètic Roda de Berà va organitzar un Torneig de Futbol Solidari; l’associació Artíficus ha realitzat nombroses donacions i va recaptar fons per comprar un congelador per al PDA; Les Monges Associació Cultural ha donat en els últims tres anys la seva recaptació del Vermut Solidari, celebrat en el marc la Setmana Cultural; i l’associació de Comerciants i Restauradors de Roda de Berà també ha efectuat donacions de menjar de forma puntual. La Llar de Jubilats i Pensionistes ha col·laborat en diverses ocasions.
A banda de tota aquesta ajuda esmentada, una empresa ofereix des de fa dos anys una important col·laboració, i des de Setmana Santa fins a finals de l’estiu dóna menjars ja preparats a totes les famílies usuàries. Els criteris prioritaris per donar aquests aliments venen determinants conjuntament amb l’EBAS, i es basen exclusivament en perfils de major vulnerabilitat social (famílies amb menors, gent gran, discapacitats, entre d’altres).
Cal destacar que mitjançant les gestions de la regidora d’Acció Social i l’aportació de l’Obra Social de “la Caixa”, disposem d’un vehicle isotèrmic d’us exclusiu pel servei que permet fer la recollida d’aliments peribles amb les garanties sanitàries pertinents.
Totes les gestions relacionades amb la sol·licitud dels ajuts d’aliments s’han de realitzar a les dependències municipals del serveis socials.
Horari i contacte
L'horari d'atenció és dilluns, dimecres i divendres de 9:00 a 14:00 h.
C. Joan Carles I, 54Tel. 977 809 338