Si bé el reciclatge està considerat a nivell social com la principal eina en la gestió dels residus, hi ha dos passos previs que no cal oblidar: la reducció i la reutilització. És el que es coneix com la “llei de les 3R”:

Primera opció: Reduir sempre que sigui possible

El millor residu és aquell que no es produeix. Amb aquesta frase es resumeix una estratègia que té com a objectiu la minimització dels residus produïts, especialment entre els provinents de productes no renovables com el paper i el plàstic.

Hi ha molts mètodes que ens permeten REDUIR el nombre de deixalles, però hem de canviar els nostres costums. Especialment a l’hora d’anar a comprar, hem de triar els productes que generen pocs residus, perquè tenen menys embalatges.

Algunes idees per poder REDUIR el volum de residus:

 • Escollim queviures que no necessitin embolicar-se (ex, fruites i verdures, pa,...).
 • Comprem begudes envasades en ampolles retornables.
 • Anem a la botiga amb un cistell o una bosses de roba per tal d’evitar l’ús de bosses de plàstic. (en general, evitem comprar productes d’un sol ús. Ex. Tovallons de paper).
 • Reutilitzar com a segona opció

  És a dir, donar als residus una “segona vida”, ja sigui complint el mateix objectiu que el producte original, ja sigui donant-los una altra utilitat. Reutilitzar evita haver de tractar el residu, ja sigui depositant-lo en un abocador, incinerant-lo o fent una despesa energètica en el seu reciclatge.

  Exemple: Un pot de vidre de llenties, es pot reutilitzar per posar-hi melmelada, olives en conserva.

  Reciclar

  Quan uns materials no es poden reutilitzar, encara és possible recollir-los en contenidors diferents i fer-los servir per elaborar altres materials. Aquest tipus de recollida s’anomena selectiva i permet RECICLAR gran part de les nostres deixalles. Cal, abans, haver-les dipositat separadament al contenidor corresponent.

  El reciclatge és un procés que implica un consum energètic, però, si més no, evita haver de donar al residu un tractament finalista, així com la despesa de noves matèries primeres per elaborar els productes que consumim. La recollida selectiva en origen és la base del reciclatge.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta