Una de les novetats és la limitació de la velocitat a 30 quilòmetres per hora.

Regula, entre molts altres aspectes, l’ús dels vehicles de mobilitat personal com els patinets elèctrics.

La Policia Local durà a terme la propera setmana una campanya de control dels VMP.  

El Ple municipal, celebrat ahir al vespre, va aprovar per unanimitat la nova ordenança municipal de circulació. El text ha estat elaborat per la Comissió especial redactora, formada per membres de tots els grups polítics, tècnics municipals i comandaments de la Policia Local.

L’objectiu principal de l’ordenança és garantir la seguretat de tots els ciutadans, siguin vianants o conductors, i promoure una coexistència sostenible i segura dels diversos mitjans de transport dins del poble, sobretot després de l’aparició i la proliferació dels vehicles de mobilitat personal. “Aquesta ha de ser una eina molt útil per a Roda de Berà, per afavorir la convivència entre tots els mitjans de transport i per assolir una major seguretat de tothom”, assegura l’alcalde, Pere Virgili.

El document aprovat, d’acord amb les competències que tenen els municipis en matèria d’ordenació del trànsit de persones i vehicles en les seves vies urbanes, regularà, entre d’altres aspectes, l’ordenació, el control i la vigilància del trànsit i l’estacionament en les vies públiques per part de la Policia Local de Roda de Berà, i la denúncia de les infraccions que es cometin; la senyalització; les restriccions a la circulació; l’ús dels VMP, com patinets, bicicletes o monopatins; les normes que han de seguir també els vianants; la retirada i la immobilització dels vehicles, així com el seu tractament residual; o el soroll, els fums i altres emissions. L’ordenança també regularà l’estacionament amb limitació i control horari, els seus tipus i les normes de funcionament, així com les zones d’estacionament restringit, com la que es va implantar l’estiu passat a l’àmbit del Roc de Sant Gaietà.

Com a novetat, la velocitat màxima dels vehicles que circulin per les vies urbanes i travesseres no podrà superar els 30 quilòmetres per hora. Per altra banda, la velocitat serà inferior als 20 quilòmetres per hora en els carrers on els vianants tenen prioritat, i en els carrers sense vorera i de gran afluència de vianants, l’hauran de reduir fins als 10 quilòmetres per hora i prendre totes les precaucions necessàries. 

Quant als vehicles de mobilitat personal, s’estableix la prohibició de circular per les voreres. Només podran ser conduits per una única persona sense superar en cap cas els 25 quilòmetres per hora. Hauran de complir les normes que fixa el codi de circulació i respectar sempre la preferència dels vianants.

Pel que fa als VMP la Policia Local de Roda de Berà efectuarà durant la propera setmana una campanya de control i vigilància coordinada amb el Servei Català de Trànsit. Es controlarà que les condicions de circulació siguin les que marca la normativa, com, per exemple, que no circulin per voreres o per zones de vianants, que no ho facin amb un número de persones superior a les places del propi vehicle, que no circulin amb auriculars, o que si ho fan durant la nit o en situacions de poca visibilitat els conductors portin elements reflectants o que el vehicle disposi de llum. També es podran fer controls de consum d’alcohol i substàncies estupefaents.   

Tots els grups municipals van assegurar sentir-se molt satisfets per la feina realitzada per la Comissió especial redactora, la qual, en només dues sessions, va aconseguir un consens unànime.

L’Ajuntament s’adhereix al Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible

Durant la sessió ordinària d’ahir al vespre, el Ple de l’Ajuntament va aprovar també per unanimitat la proposta de l’Alcaldia perquè l’Ajuntament s’adhereixi al Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible. El document elaborat pel Servei Català de Trànsit, vol donar resposta als nous reptes i oportunitats que s’estan produint, i potenciar una mobilitat segura, sostenible i respectuosa amb el medi ambient i la salut de les persones.

El Pla estableix quatre objectius estratègics, com són, reduir al 50% les víctimes mortals l’any 2030 -respecte a les de 2020-; assolir la Visió Zero l’any 2050 en conductors que compleixin la normativa i utilitzin correctament els sistemes de seguretat circulant per carreteres d’alt estàndard de qualitat; promoure una mobilitat més sostenible, saludable, connectada i autònoma; i millorar la qualitat de l’aire.

L’Ajuntament de Roda de Berà disposa d’un Pla d’acció que inclou accions en matèria de mobilitat segura i sostenible, d’acord amb els principis establerts en els eixos estratègics del PNMSS 2021-2030.

Així, entre els acords d’adhesió aprovats ahir, el consistori manifesta el compromís de millorar la mobilitat del municipi i de promoure una mobilitat més segura, sostenible, connectada i autònoma; a més a més de contribuir en els objectius que fixa el Pla.

Descarrega aquí l'ordenança municipal de circulació, trànsit i seguretat viària.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta