El Pla director urbanístic revisarà els sòls no sostenibles de tot el litoral des de Malgrat de Mar fins a Alcanar. Hi ha 41 municipis afectats.

L’aprovació de l’avanç ve acompanyada per una moratòria d’un any en què se suspèn la tramitació de projectes d’urbanització i reparcel·lació i llicències d’edificació.

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha aprovat l’avanç del Pla director urbanístic (PDU) de revisió dels sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar. Revisarà el planejament de 41 municipis del litoral català, entre ells Roda de Berà, per identificar tots aquells àmbits on encara s’hi podria construir i revisar-los amb criteris moderns de sostenibilitat. Entre els objectius del Pla es busca afavorir una ordenació sostenible de Catalunya, amb menys consum de sòl, pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, que afavoreixin la connectivitat i evitin la dependència del vehicle privat.

Per als 41 municipis, es donaran paràmetres d’integració paisatgística que hauran de complir totes les cases aïllades que s’hi construeixin a partir d’ara. En 30 municipis a més, entre els quals també hi és Roda de Berà, es revisaran 335 àmbits concrets, amb un potencial per a 110.000 nous habitatges, 43.000 al Camp de Tarragona, i es decidirà si es mantenen com estan, si es modifiquen alguns paràmetres o si s’hi impedeix qualsevol edificació.

A Roda de Berà els sectors i àmbits urbanístics afectats són els següents:

  • S11 – Sector a ponent del Casc Antic
  • PMU8-2.3 – Segon Polígon Eixample
  • S12c – Sector Eixample Est
  • S15 – Sector Mas d’en Virgili
  • S17 – Sector La Quarterada
  • S7 – Sector Roure Gran
  • S13a – Sector Roure Petit Est
  • S13b – Sector Roure Petit Oest
  • U.A.22 – el Roure

Amb aquest avanç quedaria paralitzada la redacció d’un nou Pla general d’ordenació urbana, ja que caldrà que sigui revisat i adaptat a les noves directrius i els nous criteris de desenvolupament sostenible i reducció del consum de nou sòl, quan s’aprovi definitivament el PDU de la Generalitat.

Eixos d’actuació

Detallaran els requisits d’integració paisatgística que hauran de complir totes les edificacions aïllades que es construeixin a partir d’ara en els 41municipis que abasta.

Analitzarà els diferents àmbits i sectors. L’objectiu és verificar si la urbanització prevista a cadascun es considera sostenible o no actualment segons cinc tipus de criteris:

  • Territorials: si es respecta l’estratègia de creixement que marca per aquell municipi el seu corresponent Pla territorial parcial.
  • Urbanístics: si el sector a construir se situa en continuïtat al nucli urbà, si segueix un model de compacitat i de varietat d’usos, i si es troba en pendent.
  • Ambientals: es tindrà en compte si afecta al sistema d’espais naturals protegits de Catalunya i a la biodiversitat, així com l’efecte que hi pugui tenir el canvi climàtic.
  • Sectorials: es valorarà l’existència en aquell sector de riscos naturals i tecnològics, i si compleix la Llei de costes.
  • Paisatgístics: s’analitzarà l’impacte que tindria la nova construcció en la preservació i valorització del paisatge.

Un cop analitzat cada àmbit on encara s’hi podria construir, se’n proposarà l’extinció directa, la modificació d’alguns dels seus paràmetres o el manteniment en les condicions previstes pel planejament municipal.

Moratòria

El Pla director encara trigarà mesos en ser aprovat definitivament. Per aquest motiu, amb l’avanç s’ha aprovat una moratòria d’un any de durada màxima amb la qual se suspèn la tramitació de planejament derivat, de projectes d’urbanització i reparcel·lació i llicències d’edificació en 236 sectors encara no desenvolupats, com els de Roda de Berà.

Participació ciutadana

La Generalitat ha obert ara un període d’audiència als ajuntaments afectats per tal de recollir els seus suggeriments. També, s’ha obert un període de consulta ciutadana que va començar el 5 d’octubre i que finalitzarà el 28 de febrer de 2022.

El Govern vol recollir les propostes i suggeriments dels ciutadans afectats en relació a la revisió dels sòls no sostenibles.

La participació és en línia a través de:

Una enquesta d’opinió:
https://participa.gencat.cat/processes/pdurevisiosolslitoralmalgratdemaralcanar/f/3287/

Un espai per a propostes:
https://participa.gencat.cat/processes/pdurevisiosolslitoralmalgratdemaralcanar/f/3286/

A banda d’aquestes eines de participació, l’Ajuntament està estudiant la possibilitat d’organitzar una sessió informativa amb els propietaris de les finques afectades, oberta també a la resta de la ciutadania interessada, per tal de recollir les seves propostes i fer-les arribar a la Generalitat.

Consulta aquí el detall dels sectors i àmbits afectats (doc fitxes).

Presentació del Pla Director Urbanístic.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta