Vol que els batlles analitzin i debatin al respecte de la gestió del servei de recollida i tractament dels residus municipals, adjudicat a FCC Medio Ambiente.

Ha enviat una carta als alcaldes de la comarca perquè al menys una tercera part d’ells la signin i fer-la arribar al Consell.

El succés ocorregut fa dues setmanes a la Deixalleria supramunicipal de Roda de Berà durant el qual FCC Medio Ambiente, empresa adjudicatària de la seva gestió, va prohibir l’accés al servei als autònoms i petits empresaris, ha estat l’espurna necessària perquè l’alcalde Pere Virgili digui prou.

Al maig de 2020 va entrar en funcionament la concessió de la gestió del servei de recollida i tractament dels residus municipals i de la Deixalleria supramunicipal per part de l’empresa FCC Medio Ambiente, a través d’un conveni d’adhesió amb el Consell Comarcal del Tarragonès. Després de vint-i-vuit mesos de funcionament del servei, i que els serveis tècnics municipals hagin identificat deficiències i molts aspectes millorables en les prestacions que l’integren, i com preveuen el plec de prescripcions tècniques de l’adjudicació, l’Alcalde de Roda de Berà creu necessari celebrar un Consell d’Alcaldes al més aviat possible.

És per això que des de l’Ajuntament s’ha redactat una carta, la qual ha estat enviada als alcaldes dels municipis que integren el Tarragonès, perquè la firmin i trametre-la amb totes les signatures al Consell Comarcal del Tarragonès, per tal que el seu President convoqui un Consell d’Alcaldes extraordinari.

D’acord amb el Text refós de la Llei de l’organització comarcal de Catalunya, el Consell d’Alcaldes s’hauria de reunir almenys un cop cada tres mesos, convocat pel president del consell comarcal. En no complir-se, preveu que “també es pot reunir a instància del ple o d’una tercera part dels alcaldes que l’integren”.

A la missiva es demana que s’estudiï, s’analitzi i es debati al respecte de la concessió del servei de recollida d’escombraries i les deficiències detectades des de la seva posada en marxa, per tal d’avaluar i inspeccionar la implantació del servei i de totes les prestacions detallades als plecs de l’adjudicació. També s’insta al Consell Comarcal del Tarragonès a que creï una comissió de seguiment de la concessió dels serveis de recollida de residus, neteja viària i gestió de les deixalleries del CCT, d’acord amb el que s’indica al punt novè del protocol d’execució del contracte.  

Deficiències i punts a millorar

A la carta es detallen alguns dels serveis que l’empresa adjudicatària no està duent a terme o no s’estan efectuant tal i com es va signar al contracte. Per exemple, s’ha detectat poca presència en el control dels serveis per part dels encarregats i responsables; les mancances del servei rebut sobre la recollida de residus o la neteja viària i de platges, pel que fa a les freqüències, els recorreguts, o la presència; sobre el manteniment dels contenidors, quasi nul; o sobre la gestió de les deixalleries, amb poca rendibilitat en les descàrregues de les caixes, i sobre les quals l’empresa no ha facilitat dades, ni mensuals ni anuals.

Els ajuntaments també es queixen que l’empresa no els consulta sobre la definició de les freqüències de recollida durant les temporades d’hivern i d’estiu; de la seguretat i salut laborals dels seus treballadors, els qui durant el passat estiu van tenir problemes per la calor patida dins de la maquinària; entre d’altres aspectes, com les auditories que els ajuntaments haurien de rebre i no han rebut fins al moment.

Segons asseguren els alcaldes, “el seguiment del contracte és fonamental per al bon funcionament del servei”. Per aquest motiu, i una vegada vista la implantació i el seu funcionament, alguns ajuntaments van demanar a FCC Medio Ambiente l’ajust d’algunes prestacions per adaptar-les a les necessitats reals, però en molts casos la concessionària no ha donat resposta.

A més a més, són moltes les queixes rebudes pels usuaris dels serveis, els ciutadans i les ciutadanes dels municipis en els quals es presta, i és un deure dels consistoris buscar una solució que doni resposta a totes elles.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta