Fa quatre anys, Roda de Berà va esdevenir el primer municipi en aprovar per Ple l’ús de pirotècnia menys sorollosa.

El consistori rodenc vol que les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere a Roda de Berà siguin festes més inclusives i respectuoses amb totes les persones i els animals. Per això, per tercer any consecutiu, ha demanat a la ciutadania que compri i utilitzi pirotècnia silenciosa o menys sorollosa a través de la campanya “Més llum, menys soroll”, la qual ha tingut una molt bona acollida entre els veïns i veïnes.

L’any 2020, Roda de Berà va esdevenir el primer municipi de Catalunya en aprovar l’ús de pirotècnia silenciosa o menys sorollosa en els actes organitzats per l’Ajuntament. Així es va decidir al Ple, per majoria, a través d’una moció presentada per Junts per Roda. L’objectiu era, i és, aconseguir que els esdeveniments siguin més inclusius, conciliadors i respectuosos amb totes les persones i els animals.

Des de llavors, l’Ajuntament ha organitzat un espectacle amb drons per acomiadar una de les festes majors passades (la de 2021), espectacles piromusicals, perquè el so de la pirotècnia quedés emmascarat per la música, i ha emprat pirotècnia menys sorollosa, instant també a les entitats a utilitzar-la, per assolir esdeveniments més inclusius.

A les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), les explosions dels petards els causen un gran patiment, podent generar crisis de plors, autolesions i actituds agressives, entre d’altres conseqüències. A les persones amb Fonofòbia, Alzheimer, vertígens i altres malalties mentals, els pot provocar estrès, desorientació i nerviosisme. També hi ha estudis que demostren que la pirotècnia convencional té efectes en els nadons que poden arribar a provocar brunzits i pèrdua de l’audició, en algunes ocasions temporals i d’altres irreversibles.

El soroll de la pirotècnia pot tenir efectes negatius també en els animals. Degut a la seva sensibilitat auditiva, els sorolls forts poden causar-los pànic i provocar en ells conductes no habituals com fugir i perdre’s, autolesions, o fer mal als seus amos. A més, poden patir palpitacions, taquicàrdies, falta d’aire, tremolors i fins i tot els pot provocar la mort. Les empreses pirotècniques, coneixedores de les noves sensibilitats de la societat, ja ofereixen alternatives menys sorolloses, amb una mitjana de sonoritat per sota del límit fixat per l’Organització Mundial de la Salut.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta