L’alcalde Pere Virgili va defensar la postura de l’Ajuntament "per a nosaltres l’única alternativa possible és que els trens de mercaderies perilloses passin per una via paral·lela a la de l’AVE”.

Dissabte, la sala d’actes del Museu de la Ràdio Luis del Olmo es va omplir per escoltar la xerrada “La nostra salut i el nostre futur en perill: els trens de mercaderies per l’interior”, organitzada per l’associació de veïns i veïnes de Costa Daurada-Berà, amb el suport de la Plataforma Mercaderies per l’Interior.

Les ponències van ser a càrrec del catedràtic de Dret Civil Sergio Nasarre, i de Ramon Juanola, enginyer de Camins, Canals i Ports. Nasarre va afirmar que “la posada en funcionament del tercer carril i el consegüent augment del tràfic de trens de mercaderies per la línia de costa (al seu pas per la província de Tarragona) suposa una vulneració dels drets a la vida, a la seguretat, a la salut i a la privadesa de les persones, així com una violació de lleis i normatives espanyoles i europees”.

Va assenyalar també que amb el tercer carril es multiplicarà el nombre de trens de mercaderies que circulen per la línia de costa amb combois més llargs i pesats, de fins a 750 metres de longitud, la qual cosa “agreujarà els riscos i els mals que ja pateixen les persones que viuen prop de les vies”.

En aquest sentit, va subratllar “l’enorme risc que representa el pas de les mercaderies perilloses tan prop d'habitatges, col·legis o instal·lacions esportives, ja que si es produeix un accident, que ningú nega que qualsevol dia pugui ocórrer, les conseqüències serien desastroses”.

El catedràtic va apuntar que la Generalitat ja té catalogat aquest tram com «una via perillosa per l'alt risc d'accident, i va afegir que “el 60 % de les mercaderies perilloses que circulen per Tarragona són inflamables, el 2 % són productes tòxics i el 5% són tòxics i inflamables”.

Així mateix, va manifestar que l'increment de trens de mercaderies també impactarà negativament en elements patrimonials, com ara l'amfiteatre romà de Tarragona, “ja que l'augment de les vibracions podria afectar l'estabilitat d'aquest monument”.

Nasarre va manifestar que la plataforma Mercaderies per l’Interior porta cinc anys denunciant en totes les instàncies “aquesta vulneració de drets i violació de lleis” i ha mostrat la seva esperança al Parlament Europeu, al mateix temps que ha anunciat que estan preparant iniciatives legals “per posar fre a aquest increment dels riscos per a les persones d'aquest territori”.

Per la seva banda, la també membre de la plataforma Vanessa Climent va demanar als polítics que “vetllin per la salut dels habitants d'aquest territori”, i va animar ciutadans i polítics a anar plegats a Madrid perquè els sentin.

“Perquè no és qüestió de diners, sinó de voluntat política. A Valladolid estan traient les mercaderies de la ciutat. Per què no passa això a Tarragona? Potser necessitem un ministre de Tarragona perquè algú ens faci cas", va concloure Climent.

Finalment, l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, va intervenir compartint la postura de l’Ajuntament. La opció que proposa la Plataforma Mercaderia per l’Interior, que aniria paral·lela a l’AP-7, no convenç a cap dels grups polítics del consistori, “ja que també passaria pel nucli urbà de Roda de Berà, a escassos metres del camp de futbol municipal i de molts habitatges”, va dir. Aquesta, però és una alternativa que el Ministeri de Transports descarta en ser molt cara. “Per a nosaltres la línia de l’AVE és l’única opció. Si hem de ponderar què val una vida per quilòmetre de via de tren, malament. La vida de les persones i la seva seguretat estan per sobre de qualsevol cost”, va sentenciar.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta