L’equip de Govern va obtenir el recolzament d’ICV-EUiA, i l’abstenció de Ciutadans i Populars-Units per Roda.

El pressupost s’ha incrementat en prop d’1 milió d’euros respecte al 2017.

S’han previst inversions de més de 2,2 milions d’euros a executar a tots els barris del municipi.

 

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir a la tarda per majoria, en sessió ordinària, el pressupost general de 2018, amb un estat de despeses de 12.937.094,77 euros i uns ingressos de 12.937.768,51 euros, el que suposa un augment de prop d’un milió d’euros, 988.233,43 euros, respecte al pressupost de 2017, un 8,27% més.

L’oposició va coincidir en remarcar la important tasca de negociació que l’alcalde Pere Virgili ha dut a terme durant les darreres setmanes per buscar el consens i la implicació de la resta de grups polítics, unes propostes que segons va assegurar la regidora d’ICV-EUiA, Encarna Ramírez, s’han recollit al 90%.

Durant els últims anys l’equip de Govern ha actuat amb molta cautela, portant a terme una important contenció de la despesa pública, complint amb la normativa vigent en concepte d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, amb l’objectiu de tornar l’equilibri econòmic a les arques municipal, tot plegat en detriment de les inversions. La bona salut de l’economia municipal i el rati del deute viu, que actualment es troba al 13% i es tancarà l’any arribant, segons la previsió, al 8,8%, han permès aquest any reduir l’IBI i congelar la resta de taxes i impostos, i han portat a l’equip de Govern a prendre la decisió d’executar un major nombre d’inversions, necessàries per a Roda de Berà i demandades pels veïns i veïnes. En aquest sentit, s’han previst un gran nombre de noves inversions que en total ascendeixen a 2.209.030,23 euros. D’elles, s’han inclòs una part al pressupost, amb un valor de 565.548,13 euros, un increment de 176.376,9 euros respecte al document de 2017. Pel que fa a la resta, amb un total d’1.649.010,65 euros, es duran a terme gràcies al superàvit pressupostari de 2017 i al patrimoni municipal del sòl.  

 

Inversions per valor de 2,2 milions d’euros

Entre les inversions incloses al pressupost trobem els 120.000 euros que es destinaran als projectes que decideixin els rodencs i rodenques mitjançant els seus vots als pressupostos participatius, que en breu es posaran en marxa; la demandada pista d’skate, per a la qual es va dur a terme un procés participatiu entre els joves per tal que decidissin la seva ubicació; millores a l’enllumenat públic, al mobiliari urbà, mobiliari a les platges, a la biblioteca o a parcs infantils i zones esportives. Altres inversions que s’executaran gràcies al Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona seran l’arranjament de determinats carrers, o la millora de la xarxa d’aigua municipal a les zones on la instal·lació és més antiga, la major part d’aquesta inversió amb fons propis.

Quant a les inversions que s’executaran amb el romanent de tresoreria positiu i amb el patrimoni municipal del sòl, l’equip de Govern ha elaborat una llista important d’inversions, amb propostes consensuades amb la resta de grups municipals i tenint en compte les demandes de les entitats veïnals. En aquesta llarga relació d’inversions que l’equip de Govern s’ha compromès a executar durant aquest exercici, hi ha la reforma de la plaça Sant Jaume, la necessària il·luminació del passeig que actualment s’està construint a la TV-2041, la reposició de la il·luminació del Francaset, una reforma de la plaça dels Pins, el canvi de la gespa del camp de futbol municipal, l’asfaltat d’un tram del camí de Berà, l’ampliació i adequació de la vorera de la zona verda de l’avinguda de l’Avenc, la construcció d’una nova vorera al carrer Joan Carles I, per millorar i donar major seguretat al recorregut que fan els alumnes de l’escola El Cucurull, una zona esportiva d’entrenament a la platja, la reforma de la plaça de l’Ermita, la reparació del carrer Guineu, l’ampliació de la sala polivalent del Pavelló Municipal, l’adquisició de dues vivendes destinades a Serveis Socials, o la construcció de dues noves casetes per a les entitats veïnals de la Martorella i del Francaset, entre d’altres inversions.

 

Un pressupost al servei dels rodencs

Tenint en compte que els pressupostos de 2018 tenen l’objectiu de donar resposta a les necessitats dels rodencs i rodenques i de treballar al seu servei, a més de les inversions esmentades, el document inclou altres aspectes a destacar, com el canvi que s’ha efectuat a algunes partides destinades a Serveis Socials per tal de racionalitzar la seva descripció per arribar a més beneficiaris, com és el cas de la destinada a la promoció de la igualtat de gènere i el pla contra la violència domèstica i a l’àmbit escolar. També s’ha pres nota de les conclusions que ha aportat la comissió d’Ocupació, Benestar i Transparència, que ha dirigit l’Ajuntament a fer canvis en algunes partides que facilitaran la creació de nous llocs de treball.

Per altra banda, s’ha contemplat una partida de 121.000 euros per a la redacció del projecte d’arranjament de Cal Guivernau per ser reconvertit en biblioteca municipal, un projecte que servirà a l’Ajuntament per sol·licitar l’ajuda de l’1,5% cultural del Ministeri de Foment; la contractació de dos nous agents a la Policia Local, i el reforç de sis membres més durant l’època estival; un increment del 100% de la partida destinada a formació ocupacional, passant de 4.000 a 8.000 euros; o la creació de plans ocupacionals propis.

Finalment, el document inclou diferents subvencions nominals a entitats i associacions locals, dues d’elles noves, la destinada a Rodagat i una altra a l’associació de comerciants. Pel que fa a la subvenció que rep la Llar de Jubilats, s’incrementarà en 5.000 euros, fins els 17.000; i les ajudes contemplades per a les Ampes de les escoles i de l’institut ascendiran a 14.000 euros.  

 

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta