La figura de Jujol

Josep M. Jujol i Gibert va néixer a Tarragona l’any 1879. Es va caracteritzar per ser una persona humil i profundament religiosa, trets que es veuen reflectits en l’ús de materials senzills, sovint reciclats, amb acabats no ostentosos de gran sensibilitat, i símbols cristians en molts detalls arquitectònics i decoratius.

Tot i la influència que altres artistes com Antoni Gaudí van exercir sobre ell, Jujol va ser creador d’una obra arquitectònica totalment innovadora. La seva va ser una labor de “completador”. Per Gaudí l’obra no estava acabada sense el toc de Jujol. I és que l’artista tarragoní li va donar color a l’obra de Gaudí.

L’essència de Jujol es troba en els petits detalls de les seves obres. Tot i que el conjunt de l’obra és el que primer impacta, cal saber fixar-se en els detalls per trobar l’autèntic Jujol, ja que és en les petites coses on es defineixen els trets més íntims de l’artista i de la seva personalitat.

 

Jujol a Roda de Berà

Josep M. Jujol va arribar a Roda de Berà per la seva amistat amb Bonaventura Carreras i Pere Pascual, el matrimoni propietari de la finca Mas Carreras.

Jujol va treballar a Roda de Berà en dues etapes diferents: entre els anys 1935 i 1936, al Mas Carreras i a l’església parroquial, entre el 1941 i el 1948, de nou a la masia i a la capella de la finca.

 

Capella de Mas Carreras

En la petita capella privada del segle XX li correspon a Jujol la construcció de l’absis i tota la decoració pictòrica i ornamental de l’interior. L’absis, presidit per una imatge del Sagrat Cor, està compost per vuit petits vitralls romboïdals de diversos colors. Les parets són un dels elements més atractius per la presència de nombroses frases llatines en lletra gòtica, que ell mateix va escriure a mà alçada, i el predomini dels colors típicament jujolians, el blau intens, com el cel o el mar de Tarragona, el daurat, i el vermell, símbol del foc purificador.

Destaquen els objectes decoratius, també elaborats per Jujol: les quatre làmpades que pengen del sostre, síntesi del disseny ple de contrastos i força jujolianes; el gira-sol que il·lumina la imatge del Sagrat Cor, una creu, i sis canelobres, autèntiques peces d’orfebreria, cadascuna diferent i amb vida pròpia.

El Mas va ser enderrocat a inicis de la dècada dels anys 90, i amb ell van desaparèixer tots els treballs realitzats per Jujol a l’edifici. La capella va ser adquirida per l’Ajuntament, que la va fer restaurar i l’ha mantingut visitable dins del projecte d’ordenació del patrimoni històric i cultural.

Es pot gaudir de la visita a la capella reservant el dia i l’hora a través del Museu de la Ràdio Luis del Olmo.

 

Església de Sant Bartomeu

A l’església parroquial de Sant Bartomeu, edifici d’estil renaixentista del segle XVI-XVII situat al nucli antic de Roda de Berà, el llegat de Jujol hi és present en la mesa de l’altar, elaborada per ell mateix amb marbre marró; el paviment, també de marbre de formes i colors diferents; dues baranes de ferro forjat en els esglaons; el sagrari de l’Altíssim, fet de fusta amb formes abarrocades i acabat en un crismó tornejat; i el cancell de fusta a l’entrada de la nau central.

 

L’Espai Jujol al Museu de la Ràdio

Podem trobar una petita part de Jujol al Museu de la Ràdio Luis del Olmo, ubicat al Roc de Sant Gaietà. Entre els diferents espais d’exposició de ràdios i gramòfons de diferents estils i èpoques, s’hi troba l’Espai Jujol, on es poden contemplar fotografies de les seves principals obres tant a Roda de Berà, la capella Mas Carreras i a l’església de Sant Bartomeu, com en altres localitats.

El Museu de la Ràdio es pot visitar de dimarts a diumenge.

 

Descarrega el fulletó en pdf

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta