S’obre per primer cop un procés participatiu per permetre que la ciutadania decideixi en què s’inverteix una part dels pressupostos municipals, amb una partida de 120.000 euros en la primera edició. 

El 23 d’abril tindrà lloc un acte públic durant el qual s’explicarà a la ciutadania el procés de participació i es desvetllaran les propostes que podran votar en l’edició 0.

Pressupostos Participatius

Aquest matí l’Ajuntament ha presentat en roda de premsa els primers pressupostos participatius de Roda de Berà. Ha estat a càrrec de l’alcalde, Pere Virgili, acompanyat per Frederic Royuela, regidor de l’àrea de Participació Ciutadana, i de Coia Poblet, tècnica del gabinet Ceres, encarregat de guiar al consistori en aquest procés.

"És un dia molt important per nosaltres, i per tots els veïns i veïnes de Roda de Berà, atès que fem un salt qualitatiu molt important, democràticament parlant”, ha assegurat l’Alcalde. L’equip de Govern porta mesos treballant en aquest projecte de participació ciutadana, després de dos anys intensos durant els quals s’han mantingut reunions periòdiques amb les associacions veïnals per conèixer les seves necessitats i demandes. El pressupost general del passat exercici ja va incloure una partida destinada a la seva posada en marxa, i el document de 2018 ha previst una partida de 120.000 euros per destinar als projectes que els rodencs escolliran en la primera edició.

En aquest sentit Pere Virgili ha volgut destacar la important aposta que s’ha fet per les polítiques de Govern Obert basades en la participació ciutadana, apostant per un nou model de relació entre el consistori i els rodencs, en el qual se’ls doni un major protagonisme en la gestió municipal. “Estem molt satisfets de que enguany puguem destinar una partida de 120.000 euros als pressupostos participatius, elevada tenint en compte el volum de població de Roda de Berà, si la comparem amb processos participatius d’altres municipis molt més grans i amb pressupostos generals que arriben fins i tot a doblar el nostre”, ha subratllat. Tot plegat amb els objectius d’implicar a la ciutadania en la presa de decisions, fomentar la seva participació, i conèixer les necessitats i les demandes dels rodencs i rodenques.

Un procés tan complex requeria fixar unes regles de participació, un protocol, que determinés com i en quines condicions es durà a terme. Per aquest motiu es van convocar reunions amb les entitats veïnals, tècnics municipals i els membres de l’oposició, per tal que el document final fos consensuat entre totes les parts.

Dues edicions diferents

El protocol inclou el mecanisme de funcionament de les dues primeres edicions, denominades edició 0 i 1, les quals es duran a terme al 2018 amb algunes diferències.

En aquest sentit l’Ajuntament porta dos anys recollint propostes elaborades per les entitats i la ciutadania, mitjançant el sistema de participació ciutadana posat en marxa, i es va considerar important que aquestes propostes fossin incorporades en aquesta primera edició.

L’edició 0, la qual s’allargarà fins el mes de juny, ha de servir no només perquè la ciutadania decideixi les propostes a executar de les disponibles, sinó que també sigui una fase pedagògica que pugui oferir pautes i criteris als rodencs per aprendre a fer propostes el més viables possible. “Serà una edició bàsicament d’aprenentatge. Les propostes incloses, que venen dels ciutadans, i que ja han estat validades pels tècnics i compleixen amb els criteris establerts, ens ajudaran a donar exemples a la ciutadania de què és una inversió, per exemple, a entendre què és una proposta sostenible, què és una proposta de bé comú, etcètera”, ha assegurat Coia Poblet.

Per aquest motiu en l’edició 0 els rodencs i rodenques podran votar quins projectes volen que es facin realitat d’entre una relació proposada per les entitats veïnals, recopilada per l’equip de Govern, i valorada pels tècnics municipals, “seran dotze propostes que estaran repartides entre set dels onze barris i sectors del municipi”, ha afirmat l’Alcalde.  

Les propostes, encara mantingudes en secret, es faran públiques en un acte que tindrà lloc el 23 d’abril, a les 19.30 hores, a la plaça dels Pins, durant el qual s’explicarà a la ciutadania què són els pressupostos participatius i de quina forma podran participar, tant en l’edició 0 com en l’edició 1, i el calendari previst.

Pel que fa a les votacions, s’obrirà un període que anirà des del 21 de maig fins el 3 de juny, i hi podran participar totes les persones empadronades a Roda de Berà majors de 16 anys. Cada persona haurà de votar un total de tres propostes d’entre les dotze que es proposaran.

Els projectes guanyadors es desvetllaran en un acte públic el dia 14 de juny, i s’explicarà com els rodencs poden continuar participant amb l’edició 1, la qual s’allargarà fins a l’octubre, i on podran proposar, primer, i votar, després, a quins projectes es destinarà una part del pressupost de 2019.

Pressupostos Participatius

La roda de premsa ha comptat també amb la presència de les regidores de l'equip de Govern Teresa Ferré i Cèlia Treserres, de la regidora Encarna Ramírez, i dels regidors José Ibort i Toni Bernal, així com amb l'assistència de molts mitjans de comunicació de la demarcació.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta