El passat divendres Roda de Berà va donar inici a la Festa Gran, la Festa Major de Sant Bartomeu, que s'allargarà fins el proper dissabte, 27 d'agost.

La tradicional festa dels Jubilats, el Mercat Medieval, la presentació del llibre infantil "La petita història de l'Arc de Berà", la cinquena edició del Concurs de Pesca infantil, o la festa Holi Summer van ser alguns dels actes més rellevants del cap de setmana.

Enguany, de nou, el primer dels actes, el divendres al migdia, es va dedicar a la gent gran de Roda de Berà amb la seva tradicional festa al Pavelló Municipal. Membres de la Brigada Municipal, amb “l’argui” al capdavant, i voluntaris van preparar, per quart any consecutiu, tres delicioses fideuàs per a més de tres-centes persones. Abans que el rellotge arribés a marcar l’hora de la cita, dos quarts d’una, els nostres avis ja feien cua a l’entrada del Poliesportiu per tal de gaudir d’aquest esmorzar que d’aquesta forma s’ha reconvertit en un dinar.

L’esdeveniment va comptar amb la participació de l’alcalde, Pere Virgili; dels membres de l’equip de Govern Manel González, Cèlia Treserres, Isabel Mondéjar i Teresa Ferré; i dels regidors Rafael Luna, Joan Enric Vidal i Encarna Ramírez. Tots ells es van implicar de forma activa, emplatant, repartint la fideuà, l’allioli, i, més tard, els obsequis que cada any es lliuren.

En acabar la fideuà i les postres va arribar el moment del ball amb música en directe.

El Mercat Medieval va arribar un any més a Roda de Berà, fent-nos viatjar en el temps i endinsant-nos de ple en l’època medieval.

La inauguració oficial va tenir lloc divendres a les set de la tarda, amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili; dels regidors de l’equip de Govern, Isabel Mondéjar, Cèlia Treserres i Teresa Ferré; i dels edils Josep Antoni Benedicto i Encarna Ramírez, tots ells acompanyats pel “Follet Saltarí” i per Irene Pérez i la seva filla Vanessa, responsables de l’Associació Medieval de les Comarques de Catalunya, entitat organitzadora de la fira des de fa diverses edicions.

Configurat per una cinquantena de paradetes de tot tipus, abillades amb elements decoratius medievals, el mercat medieval va conjugar durant tres dies, de sis de la tarda a dos quarts de dotze de la nit, artesania, gastronomia, atraccions medievals, actuacions, cercaviles, tir amb arc, forn de pa, passejos amb poni, titelles, granja infantil, bijuteria artesanal, entre d’altres elements, els quals van fer que els milers de visitants que van passejar per la plaça de la Sardana, plaça dels Pins i pel carrer Sant Isidre marxessin un any més contents.

L’associació Toxophílica de Catalunya no hi va voler faltar en aquesta ocasió tampoc i va organitzar, diumenge a la tarda, una exhibició de tir amb arc i una sessió d’aprenentatge a la qual s’hi van sumar tant grans com petits.

Divendres a les sis de la tarda el rodenc Amadeu Nadal va inaugurar la seva exposició “Construccions en miniatura”. La mostra, que es va poder veure durant tot el cap de setmana al Patronat Municipal, va acollir les reconstruccions en miniatura que Nadal ha anat confeccionant al llarg dels últims anys. Una de les més vistoses va ser una recreació de El Cucurull feta amb pedres recollides al carrer.

La jornada de dissabte es va iniciar amb el campionat intercomarcal de Botifarra, a càrrec dels Botifarrers de Roda de Berà.

I va continuar amb la festa infantil, al Pavelló Municipal, un canvi d’ubicació –anys enrere s’havia celebrat a la plaça de la Sardana- que es deu a les peticions fetes per pares i mares, que veuen el Poliesportiu un lloc més segur per que els petits gaudeixin amb llibertat sense cap perill.

A dos quarts d’onze es va repartir un esmorzar per a tothom i seguidament es va donar pas a la diversió amb els incondicionals “Gil i els Ratataplam”, els qui des de fa alguns anys participen en aquesta festa i fan gaudir tant a nens i nenes com als seus pares, que també s’hi apunten als jocs i a les rialles.

A continuació va arribar el torn de la festa de l’escuma, al pati de l’escola El Cucurull.

El Concurs de Pesca infantil, organitzat per la Societat de Pescadors de Roda de Berà, ha aconseguit consolidar-se i el seu èxit és cada any major. La cinquena edició va reunir a quaranta-cinc nens i nenes, els qui amb l’ajuda dels seus pares, mares, tiets o amics, van gaudir durant més de tres hores de l’art de la pesca i molt atents van vigilar les seves canyes per si picava algun peix.

Finalment els guanyadors van ser Óscar Codina, amb 800 grams; Ian Chacón, amb 700 grams de peix; i David Rodríguez, amb 500 grams.

Els premis van ser lliurats per Isabel Mondéjar, regidora de Festes; i per Manel González, regidor de Joventut.

Els motius familiars de Pilarín Bayés van obligar a la regidoria de Festes a fer un canvi en la programació dels actes de dissabte a la tarda, degut a la impossibilitat de la ninotaire d’arribar a temps per participar a la inauguració del parc infantil “Era del Gassó”, a dos quarts de set de la tarda, com estava prevista.

Tanmateix si va poder ser-hi present a partir de les set al Casino Municipal per iniciar la presentació de “La Petita Història de l’Arc de Berà”, un llibret infantil destinat a nens i nenes d’entre 8 i 12 anys –i per a tot aquell que vulgui gaudir d’aquesta magnífica obra. Amb textos de Josep Maria Martorell i il·lustracions de Pilarín Bayés, el llibre fa un repàs per la història de l’Arc de Berà d’una forma molt original amb la intenció que els petits lectors coneguin totes les etapes per les quals ha passat aquest emblemàtic monument romà tan representatiu de Roda de Berà.

La cita va estar presentada per Montse Blay, professora de Cultura Clàssica, acompanyada també per l’alcalde, Pere Virgili, i per Joan Freixes, president de Les Monges Associació Cultural. Durant la classe magistral en la qual es va convertir la presentació, Blay va parlar sobre les trajectòries professionals dels pares d’aquesta petita història i sobre la importància del monument romà, un dels arcs honorífics millors conservats.

Per la seva part Josep Maria Martorell va explicar com aquest era un projecte que s’havia plantejat fa deu anys però que no va poder prosperar amb èxit. Ara, gràcies a Les Monges Associació Cultural el quadern ha pogut veure la llum, dins la col·lecció Petites Històries de l’editorial Mediterrània, amb el número 298, en tres idiomes de forma inicial, castellà, català i anglès.

Martorell, qui ha dedicat aquest llibre a la memòria de Xavier Dupré i d’Albert Sangrà, va explicar que aquest llibret és un homenatge a l’Arc de Berà, per continuar estant present “amb esveltesa i ser un punt de referència per tots nosaltres”; als mestres i a totes les persones que es dediquen a l’ensenyament; i a la gent gran.

Montse Blay va presentar a la entranyable Pilarín Bayés com “una il·lustradora il·lustre i il·lustrada”. Dibuixa durant tretze hores al dia, és la seva passió i la seva vida. Va assegurar que li havia agradat molt treballar al costat –tot i que fos a distància, via telefònica- d’en Josep Maria “sempre és un plaer treballar amb gent tan professional i amb vocació”. “La Petita Història de l’Arc de Berà és un dels llibres més bonics que he fet últimament. Seguir la vida d’un monument com aquest ha estat meravellòs i diferent”, va assegurar la ninotaire.

La presentació va incloure també les lectures d’alguns paràgrafs del llibre, a càrrec de l’Aina, el Joan i el Pau Martorell, fills d’en Josep Maria, i els noms dels protagonistes dels nens de la història.

En acabar l’acte els assistents van poder emportar-se el seu exemplar de la història amb la signatura –el dibuix en el cas de la Pilarín Bayés- d’ambdós protagonistes.

Dissabte a la nit es va obrir oficialment la zona de bars de la Festa Major, ubicada al costat del camp de futbol municipal amb l’actuació del grup tarragoní Vergüenza Ajena, els qui amb la seva rumba catalana van omplir la pista de ball i van amenitzar la nit fins ben entrada la matinada.

Els més joves esperaven ansiosos l’arribada de la tarda de diumenge des que es va anunciar que l’associació Roda Jove organitzaria la festa de moda, la Holi Summer. La festa dels colors es va iniciar a les sis de la tarda, a la zona que hi ha entre el Poliesportiu Municipal i l’escola El Cucurull, i es va allargar fins quasi les deu de la nit esdevenint tot un èxit d’assistents de totes les edats.

Els deejays Ferry Lip i Ricky RF van posar la nota musical mentre els centenars de participants gaudien tenyint-se de diferents colors i refrescant-se amb el canó d’escuma i aigua. El resultat a les seves cares i a la seva roba va ser una barreja de colors molt característica i divertida que es va veure durant tota la tarda pels carrers de Roda de Berà. Amb un cop d’ull sabies si havien assistit a la festa.

L’entrada era gratuïta tot i que per gaudir al cent per cent de la festa i donar-li sentit calia comprar les bosses amb els pols de colors que l’organització venia a un preu de 2 euros cadascuna.

Per aquest motiu, per facilitar que tothom gaudís de la festa, les regidories de Festes i Acció Social es van unir per fer possible que els infants usuaris de Serveis Socials també poguessin participar a la Holi Summer, es van repartir una cinquantena de bosses de colors entre els nens i nenes del servei.

L’actuació del grup Shákata a la zona firal va posar el punt i final a la jornada de diumenge.

La Festa Major va continuar ahir dilluns a partir de dos quarts de deu de la nit amb dos cites ben diferents. La primera, a la Pedrera de l’Elies, amb la projecció de “Ingenieria Romana Ciudades: Acueductos I”, un documental de Digivision sobre les tècniques que els romans utilitzaven per distribuir l’aigua. Per cloure es va oferir una degustació de cava gentilesa de Jané Santacana del Penedès.

L’esdeveniment d’ahir tanca el cicle “Estiu a la Pedrera”, la iniciativa que la regidoria de Cultura ha posat en marxa aquest any i que ha esdevingut tot un èxit.

Per altra banda Susanita Pinceles va reunir a la zona final a tota la canalla, nens i nenes que van jugar, van ballar i van gaudir d’allò més amb la seva disco infantil.

Seguidament, el grup Doble Cara, amb un repertori de música dels 60 fins a l’actualitat, va donar per finalitzat el dia d’ahir.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta