Que no es rebi correctament el senyal de televisió pot estar causat per dos motius principals. El primer, que l’antena -comunitària o individual- no estigui orientada al centre emissor correcte, aquell que per àrea de recepció pertocaria, o bé que el desplegament definitiu del 4G al municipi estigui afectant a la recepció del senyal.

Per altra banda, la calor també afecta a la recepció atès que la propagació per la humitat marina pot provocar interferències i talls en la recepció.

Davant el problema d’alguns veïns, que no poden rebre correctament el senyal de la Televisió Digital Terrestre, l’Ajuntament de Roda de Berà ha cercat solucions. A petició del Consistori, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya ha fet arribar al departament de Serveis Municipals un mapa de cobertura i el millor servidor de TDT al municipi on apareixen detallats els diferents nuclis de Roda de Berà i cap a on hauria d’estar orientada l’antena de televisió.

La multiplicitat de centres, segons asseguren des de la Generalitat, indica que depèn de la visibilitat que tingui cada edifici dels centres emissors disponibles: el centre emissor de Roda de Berà, el de la Mussara, el centre emissor del Vendrell, o bé el centre emissor de Sitges-Vallpineda II, o el de Montcaro. A la llegenda del mapa es troba detallat també els graus i el tipus de polarització, vertical o horitzontal, que l’instal·lador hauria d’emprar.

Si es comprova que l’antena no està orientada cap el centre emissor que pertocaria, els propietaris hauran de posar-se en contacte amb el seu instal·lador certificat per tal de corregir aquest problema.

El desplegament del 4G

Per altra banda, si l’antena es troba ben orientada però els veïns continuen sense rebre el senyal de televisió, el problema podria venir provocat pel desplegament definitiu de la tecnologia 4G a Roda de Berà. Aquesta tecnologia es prestada sobre la banda de freqüències de 800 MHz que anteriorment era utilitzada per la TDT, per tal d’oferir una millor cobertura en interiors i geogràfica fet pel qual arribarà a poblacions de menor tamany i zones rurals que fins ara no gaudien de bona cobertura mòbil.

La prestació dels serveis mòbils en aquesta banda pot comportar l’aparició de determinades afectacions en la recepció del senyal de televisió. Així, el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme ha establert el procediment d’actuació per solucionar aquest tipus de problemes, garantint que les molèsties als ciutadans sigui mínima i la seva solució gratuïta.

S’ha habilitat un telèfon d’atenció, el 900 833 999, i la pàgina web, www.llega800.es, per tal que els ciutadans puguin recórrer per solucionar dubtes o sol·licitar l’actuació en les seves instal·lacions. En la major part dels casos, l’actuació, sense cap cost per als veïns, consistirà en col·locar un filtre en l’antena de televisió.

A més de les actuacions prèvies, en alguns casos es podrien produir afectacions en la recepció de la televisió un cop iniciades les emissions. En aquest cas els ciutadans tindran un termini de sis mesos per sol·licitar al Centre d’Atenció a Usuaris (CAU) que es realitzin les actuacions tècniques necessàries per garantir la recepció del servei de televisió. En tots els casos les actuacions seran gratuïtes.

La calor pot provocar interferències al senyal

Si el problema no residís en una mala orientació de l’antena de televisió ni en el desplegament de la tecnologia 4G, podria venir provocat pel conegut “efecte fading”, un debilitament progressiu del senyal digital de televisió degut a les altes temperatures. Les zones costaneres son les més perjudicades per aquest efecte de propagació per la humitat marina, la qual enterboleix la imatge de televisió. Les altes temperatures provoquen interferències i talls en la recepció.

Clica aquí per descarregar el mapa en pdf

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta