Ho va aprovar el Ple de l’Ajuntament per majoria el passat dijous. Va ser una proposta presentada pels grups municipals de ICV-EUiA i PSC a petició de l’associació També Hi Som.

La plaça de Tots Els Caiguts, ubicada al nucli antic del municipi ha passat a denominar-se plaça de La República. Així ho va decidir el Ple de l’Ajuntament en sessió ordinària el passat dijous a la tarda, amb els vots a favor dels grups de CiU, ICV-EUiA i PSC, amb els vots en contra de PP-UPR i amb l’abstenció dels regidors de Ciutadans.

Van ser els grups municipals d’ICV-EUiA i PSC els qui van iniciar el procediment administratiu, a petició de l’associació repúblicana També Hi Som, per dur a terme el canvi de nom presentant una instància al registre general de l’Ajuntament el 15 de març d’aquest any. La proposta va ser portada a la sessió plenària del 31 de març, durant la qual es va adoptar l’acord d’iniciar el procediment del canvi de denominació de la plaça de Tots Els Caiguts per plaça de La República.

El nom adoptat és, segons els informes tècnics presentats per Ricard Benimeli, arxiver municipal i llicenciat en Història, i pel Centre d’Estudis Rodencs, la denominació que històricament havia tingut l’esmentada plaça on s’ubica l’edifici de Cal Guivernau.

La història

El 31 de desembre de 1931 el Ple de l’Ajuntament va acordar canviar el nom de cinc carrers i posar-ne a tres que no en tenien, entre ells aquesta plaça on es trobava l’escola pública i que fins llavors no havia tingut cap nom. Es va decidir que des de llavors portés el nom de plaça de La República.

Aquesta denominació es va mantenir fins l’acabament de la Guerra Civil. Amb l’arribada del nou règim dictatorial va originar un canvi de nom i en el Ple municipal del 25 de maig de 1939 es va acordar que la plaça de La República passés a denominar-se “Plaza de los Caídos de este Pueblo por las hordas marchistas”. A partir d’aquell moment, i durant més de quaranta anys, el lloc va ser conegut com a “Plaza de los Caídos”, segons subscriu l’informe tècnic.

Va ser l’any 1981, amb la catalanització dels carrers de la localitat, quan la Plaza de los Caídos va passar a anomenar-se Plaça de Tots els Caiguts, per tal que el nom englobés els morts de tots els bàndols de la guerra.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta