L’estrena de la pel·lícula “Ebre, del bressol a la batalla” del director Román Parrado va inaugurar ahir a la nit la 9a edició del Festival Internacional de Cinema en Català. L’equip d’Ebre va anar arribant fins el recinte teatral del Casino Municipal acompanyats d’un cotxe d’època, cedit i conduït per Ramón Magriñà, de la seva col·lecció privada de cotxes clàssics.

Roser Tapias, Enric Auquer, Artur Busquets, David Menéndez, Carlos Cuevas, Román Parrado, Eduard Sola, Oriol Marcos, Aritz Cirbián, Jesús Monllaó i Elisa Plaza van ser els primers en trepitjar al catifa vermella.

Abans de la inauguració oficial, però, gràcies a les associacions MHM Ebre 1938 de Faió, Lo Riu Associació de la Fatarella, i amb la col·laboració de l'Associació Republicana També hi Som de Roda de Berà, els carrers de Roda van viatjar al passat amb una recreació històrica sense precedents: el replegament i la posterior retirada de l'exèrcit republicà al final de la Guerra Civil.

Després de passar tots els assistents pel photocall, amb l’acompanyament d’una introducció musical del pianista Jordi de Vera, es va iniciar la presentació oficial, a càrrec de la periodista Sònia Camí.

Com bé van afirmar les figures més destacades de la pel·lícula, explica una història que moltes vegades ha quedat oblidada. Oriol Marcos, productor del film, va explicar que la pel·lícula “és la nostra manera humil de fer justícia a aquesta generació de joves que van donar la seva vida, molts d’ells sense saber perquè”.

El guionista, Eduard Sola, va explicar la intenció de mostrar aquest component humà que té la història, component que als llibres d’història no es narren. “Quan t’ho explica algú en directe et dona un caliu que t’ajuda a traspassar-ho a la pel·lícula, i és aquest component humà el que volíem ensenyar”.

David Menéndez, actor de la pel·lícula ho va recalcar dient que “aquesta humanitat és la que pretén expressar la pel·lícula”.

Els actors van assegurar que ficar-se a la pell d’aquelles persones va ser una gran responsabilitat. “La pel·lícula ens va fer adonar de l’absurd d’aquesta guerra, i la crueltat de la batalla”, va dir Artur Busquets.

Antonio Barrero, director del festival, va acabar recordant que “no podem oblidar aquelles històries, i pel·lícules com aquesta ens ajuden a tenir-ho present”.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta