La Sala del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona va acollir ahir al migdia la presentació de la 9a edició del Festival Internacional de Cinema en Català, que se celebrarà del 31 maig al 5 de juny a Roda de Berà.

La presentació va comptar amb Mateu Montserrat, diputat de la Diputació de Tarragona; Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà; Antonio Barrero, director del FIC-CAT, Ramón Parrado, director d’Ebre, del bressol a la batalla; Aritz Cirbián, productor associat; Joan Reig, membre del Jurat; i Teresa Ferré, regidora de Cultura de l’Ajuntament Roda de Berà.

Mateu Montserrat va obrir la roda de premsa, destacant la voluntat del Festival de fomentar la marca Costa Daurada, apostant per la regió i les terres tarragonines com a nucli del Festival Internacional de Cinema en Català. “Des de la diputació volem que el festival cada vegada sigui més regent i agafi més força dins de la comarca”, va manifestar Montserrat.

Seguidament, l’alcalde de Roda de Berà va fer incís en el recolzament que ha ofert l’Ajuntament al FIC-CAT des de la primera edició, l’any 2008, donant suport econòmic i recursos humans en aquest esdeveniment “tan important per Roda, ja que és l’acte cultural més important que es fa al municipi i esperem que així sigui durant molts més anys”. A més a més, va destacar el pas endavant que ofereix l’edició d’enguany amb la representació històrica del final de la guerra civil i la inauguració amb l’estrena d’“Ebre, del bressol a la batalla”, en la qual els protagonistes deixaran la gran pantalla per apropar al carrer la mateixa història però d’una manera diferent.

Barrero, el director del Festival, va explicar el principal objectiu “ser el festival de cinema en català de referència del país.” I, com va afirmar, a més de fer servei a la cultura cinematogràfica del país, és l’únic festival que parla català, amb la voluntat d’innovar. Vol apropar-se també a la gent jove, enganxar-la i donar-li sortida en el futur, per això s’aposta per treballar en l’àmbit de la docència, obrint portes del públic més petit per poder introduir-se dins d’aquest món amb un ampli ventall de possibilitats que ofereix el Festival.

En aquesta edició s’aposta per dues novetats molt destacables: el programa Nova Crítica, en el qual quatre joves aspirants a crítics s’encarregaran de cobrir el Festival amb l’ajuda del crític cinematogràfic Alfons Gorina; i les Sessions Professionals, on professionals del món cinematogràfic explicaran les seves experiències per donar eines per a la producció independent i assessoraran als participants del Festival en els seus projectes.

Més de seixanta personalitats de pes en el món del cinema passaran per la catifa vermella durant aquests sis dies de cinema en català. I és que “hi ha una molt bona selecció”, va assegurar el director, “hi ha molta potència a nivell de creació al nostre país”.

El músic Joan Reig, membre del Jurat des de la primera edició, va explicar la seva experiència des del punt de vista d’algú no professional en el món cinematogràfic, sinó com un espectador: “és una experiència per conèixer el poder creatiu i el talent del país, i compartir experiència amb els professionals, intercanviar idees, aprendre coses, coses que quedaran per sempre.”

Román Parrado i Aritz Cirbián, director i productor associat, respectivament, d'”Ebre, del bressol a la batalla”, van finalitzar la roda de premsa donant primícia de l’experiència de la seva producció, la qual obrirà el Festival, el proper dimarts 31 de maig a les deu de la nit, al teatre del Casino Municipal de Roda de Berà.

Parrado va assegurar que va ser una experiència molt dura però a la vegada molt enriquidora i de gran aprenentatge. Tot i ser una pel·lícula molt personal del productor, ha tingut un nivell d’implicació molt elevat en tots els sentits, per la seva experiència anterior treballant en les mateixes localitzacions i per la gran col·laboració en la història per part de la gent de les Terres de l’Ebre. “Gravar a les mateixes localitzacions on va tenir lloc la batalla de l’Ebre, i gairebé a les mateixes dates, ha fet que sigui una experiència molt màgica, i això es nota en el resultat”, ha dit Parrado.

Aritz Cirbián, va explicar que Ebre probablement és la primera pel·lícula de gènere bèl·lic que es fa sobre la Guerra Civil, i de les molt poques protagonitzada per gent tant jove. Això encaixa perfectament amb les intencions educatives i juvenils del FIC-CAT, per la zona on succeeix la pel·lícula i per la llengua catalana, la llengua materna de la Lleva del biberó durant la Guerra Civil espanyola.

L’edició més potent del FIC-CAT ja està en marxa, i a partir del proper dimarts 31 de maig Roda de Berà respirarà cinema durant 6 dies. Totes les projeccions són d’accés lliure i gratuït. Com va sentenciar Antonio Barrero “el poble ja fa olor de cinema”.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta