Les Monges Associació Cultural ha preparat un farcit programa d’actes que s’allargarà fins el 8 de maig.

La seva vessant solidària serà encara més important en aquesta edició.

La presentació del número 36 de la miscel·lània rodenca BOI, editada pel Centre d’Estudis Rodencs, va donar, com és habitual, el tret de sortida a la 31a edició de la Setmana Cultural de Les Monges Associació Cultural, més de tres dècades dedicades a la defensa del patrimoni, la cultura i les tradicions rodenques.

Ezequiel Gort, qui havia de ser l’encarregat de presentar aquest número, no va poder assistir-hi, i va ser Ernest Nogués, director del Centre d’Estudis Rodencs, qui va fer la presentació, acompanyat per l’alcalde, Pere Virgili; per Joan Freixes, president de Les Monges Associació Cultural; i per Jesús Cerezo, membre de l’entitat.

Freixes va reiterar la importància que el BOI, miscel·lània que el proper estiu arribarà a la majoria d’edat, té i el seu paper com a “notaris”, recopilant moltes històries que sense aquesta publicació es perdrien. “És una tasca difícil la que fa el Centre d’Estudis Rodencs, però val la pena”, va assegurar.

L’Alcalde va fer un petit repàs dels diferents articles que composen aquest número, des dels aplecs de sardanes a Roda de Berà al llarg de la història; els 100 anys de l’arribada de la llum al poble; o les noves descobertes efectuades sobre els molins fariners de Roda de Berà i Bonastre, per als quals es fa la proposta que siguin declarats com a Bé Cultural d’Interès Local. Davant d’això, Pere Virgili va agafar el testimoni, i va afirmar que l’equip de Govern treballaria per tal que així fos. Finalment va encoratjar a la nova Junta Directiva de Les Monges Associació Cultural a treballar amb la mateixa il·lusió.

La presentació oficial va arribar dissabte a la tarda, a partir de les set, amb la inauguració del recull de fotografies de Roda de Berà de Rafel Garcia, presses entre els anys 60 i 80. La primera d’elles, de l’any 62, i cedida per la família del Doctor Pujol, mostra una gran nevada. Rafel va destacar altres imatges, com les de l’accident ferroviari de l’any 76, el qual va ocórrer el mateix dia de la Festa Major de Sant Bartomeu, mentre tot el poble estava a la missa del Pa Beneït.

Per altra banda, Fabio Guzmán, qui participa a la Setmana Cultural des de fa deu anys, va presentar el seu últim muntatge, per al qual s’ha envoltat d’amics, César Reglero, Isabel Jover, Luciano Couselo, Conchi Tort, Myriam Mercader i Christine Merlier. A “Basar de les sorpreses” es pot trobar pintura, escultura, poesia visual... “tot i haver treballat de forma individual l’exposició es conjuga com un tot”, va assegurar Guzmán. Ell ha preparat “Caminando sobre las aguas”; Luciano Couselo, “Nos están matando”; Contxi Tort, “És el que hi ha?”; Isabel Jover, “Break time”; César Reglero “Cartas desde el estrecho”; i Christine Merlier, “Eden”.

Tot seguit es va projectar el reportatge audiovisual de la passada Setmana Cultural, realitzat per Jaume Folch, i es va presentar la 31a edició de la Setmana Cultural, amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili; de Teresa Ferré, regidora de Cultura; de Joan Freixes, president de l’entitat; i de Sònia Camí, vicepresidenta. Abans, però, la Clàudia va llegir el poema “Podries”, de Joana Raspall.

Joan Freixes va destacar la vessant solidària de la Setmana Cultural, assegurant que enguany és més important que mai. D’aquesta forma tot el recaptat al vermut solidari celebrat ahir diumenge al migdia serà destinat al Punt de Distribució d’Aliments. A més a més, tots els fons que es recaptin al tastet posterior al Primer Concurs d’Allioli i amb les inscripcions al Mercat de Segona Mà es destinaran a Metges sense Fronteres, per tal d’ajudar als sirians que es troben en camps de refugiats fugint de la guerra que pateix el seu país.

Segons va dir Freixes, altre dels objectius de la nova Junta era el d’aconseguir implicar a altres associacions i entitats locals en l’organització d’actes conjunts dins la Setmana Cultural, “i ho hem aconseguit”, va dir. La Setmana Cultural d’enguany compta amb la complicitat d’algunes associacions locals com l’Atzavara, Roda Jove, l’Associació de Dones ‘Kom-tu’, la Coral Verge de Berà o la Penya Blaugrana.

Per la seva part l’Alcalde va declarar que “no som les institucions les que fem cultura, són les entitats, la cultura es fa des de baix. Nosaltres hem de deixar fer cultura i hem de posar tots els mitjans econòmics, materials i humans, aquesta és la nostra obligació. Des de l’Ajuntament us garanteixo que us deixarem i us ajudarem a que continueu fent cultura durant molts anys més”, va assegurar.

Per finalitzar es va servir una copa de cava, la qual va estar amenitzada pel grup de jazz format per Ivan Saez i Sergio Lasarte.

La Setmana Cultural continua aquesta tarda al casal cultural Les Monges, a dos quarts de nou del vespre, amb una xerrada sobre “Nutrició i felicitat”, a càrrec de Maria Antònia Margarit, llicenciada en Farmàcia, màster en Dietètica i Nutrició i doctorada en Homeopatia.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta