La proliferació de les erugues processionàries degut a les altes temperatures d’aquest hivern ha provocat que l’Ajuntament, per prevenció, hagi tornat a repassar algunes zones del municipi amb el tractament biològic.

L’Ajuntament de Roda de Berà va posar en marxa a mitjans del mes d’octubre una campanya per lluitar contra la processionària del pi, i durant els mesos d’octubre i novembre va efectuar un tractament biològic preventiu, innocu per a les persones i els animals.

El tractament, amb Bacillus thuringiensis, es va aplicar a les fulles dels pins en el període en què les larves surten dels ous i comencen la fase d’engreix, alimentant-se d’aquestes fulles.

El tractament biològic es va aplicar als pins ubicats a la via pública, zones verdes i escoles; concretament a l’escola El Cucurull, a l’avinguda de l’Avenc, a la zona d’esbarjo del Pujol de la Morella, al tram final de l’avinguda de la Manxa, a la plaça dels Pins, a la plaça de la Sardana, a l’avinguda de les Palmeres, a la zona verda del carrer Vallès, a la zona verda del Francaset i a la zona verda de l’avinguda Bonastre.

Les altes temperatures d’aquest hivern han afavorit la seva proliferació, motiu pel qual l’Ajuntament, per prevenció, ha decidit tornar a fer un repàs en diverses zones del municipi.

El cicle biològic de les erugues

La processionària del pi és la plaga més important de les pinedes mediterrànies. L’eruga pot causar afeccions al·lèrgiques a les persones i animals domèstics, ja que els pèls de les erugues són urticants.

Les papallones neixen a l’estiu i cap a mitjans d’agost les femelles posen els ous al capdamunt de les fulles dels pins. Al setembre-octubre neixen les erugues que s’alimenten de les agulles dels pins. Les erugues constitueixen nius o bosses de seda que els serveixen de refugi per passar el fred de l’hivern.

Quan acaba l’hivern, febrer-març, les erugues baixen dels arbres en filera fins al terra, s’enterren i construeixen el capoll on fan la crisalidació, i donen lloc a noves papallones a l’estiu següent.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta