Roda de Berà tenia moltes ganes de disbauxa, de viure la seva festa gran, i així ho va demostrar durant cinc dies en els quals rodencs i visitants es van abocar i es van implicar en la Festa Major de Sant Bartomeu més multitudinària i participativa de totes les viscudes en els últims anys.

La regidoria de Festes, amb Isabel Mondéjar al capdavant, i la de Cultura, amb Teresa Ferré, van posar tota la seva il·lusió per preparar un farcit programa d’actes amb prop d’una cinquantena d’activitats per a tots els públics. El resultat d’aquesta primera Festa Major de la recentment estrenada legislatura ha estat del tot satisfactori. Amb molt d’esforç, pocs recursos i un pressupost reduït s’ha organitzat una festa que ha comptat amb el ple recolzament de tothom.

Cinc jornades, cinc dies i cinc nits plenes d’activitats, de música, de tradicions, de cultura, de foc, d’esports, de jocs, de somriures, de convivència, que van omplir de vida Roda de Berà.

Tal i com s’ha fet durant els últims anys, es van mantenir els dos punts principals de celebració de la festa. Per una banda, la zona firal de l’avinguda Fèlix Martorell, al costat del camp de futbol municipal, i per l’altra el centre del nucli urbà, on es van celebrar els actes més tradicionals i culturals com és el cas del Pa Beneït, la ballada de sardanes, el gran ball de Festa Major o el concert vermut, entre d’altres.

La festa, però, no hauria estat possible sense la implicació de les associacions i entitats locals i sense la col·laboració dels tots els voluntaris i voluntàries, i la tasca de la Brigada Municipal i dels tècnics i personal de l’Ajuntament.

Enguany el tret de sortida el van donar els nostres avis, la gent gran de Roda de Berà, amb la Festa dels Jubilats. Com des de fa tres anys l’equip de Govern i voluntaris van preparar una fideuà per a més de tres-centes persones, enlloc de l’aperitiu que se servia anys enrere.

A partir de dos quarts d’una el Poliesportiu Municipal es va omplir per gaudir d’aquest dinar, en el qual també es reparteix un obsequi per a tots els presents. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili, acompanyat per Quim Nin, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona i alcalde d’Albinyana, municipi que també celebra la seva Festa Major per Sant Bartomeu; per Isabel Mondéjar, regidora de Festes; Teresa Ferré, regidora de Gent Gran; Cèlia Treserres, regidora de Serveis Municipals i Manel González, regidor de Joventut.

En acabar el dinar van poder gaudir del ball amb la música en directe de Jordi Gómez.

Dues setmanes abans de tancar inscripcions el quart Concurs de Pesca ja havia esgotat totes les places disponibles, consolidant així l’èxit que el certamen, organitzat pel Club de Pesca de Roda de Berà, ja va assolir en anteriors edicions.

Un total de trenta-sis nens i nenes, acompanyats pels seus familiars i de molts amics, van participar-hi divendres a la tarda. Durant tres hores, de cinc a vuit, van estar molt atents a les seves canyes, per si picava algun peix, i a aprendre a col·locar bé els esquers, per tal d’alçar-se com els vencedors d’aquesta edició.

Va ser Marina Moraga, segona classificada l’any passat, amb un pes de 1,190 quilos, qui va aconseguir la primera plaça del concurs. Aroa López, amb 1,110 quilos, va ser la segona classificada, i David López, amb una pesca de 780 grams, el tercer classificat.

L’alcalde, Pere Virgili, va fer lliurament dels trofeus, als tres primers classificats i a tots els participants atès que en aquest concurs tots són guanyadors. Va estar acompanyat pels regidors de l’equip de Govern Manel González, Isabel Mondéjar i Cèlia Treserres.

A la mateixa hora la plaça del Mercat es va convertir en un circuit de quads, a càrrec de Full Moto.

L’espai de la Pedrera de l’Elies, que durant la passada legislatura va ser recuperat i dignificat per la regidoria de Cultura, es va omplir de gom a gom per gaudir amb el concert que “The Beatles Jazz Project” va oferir, amb adaptacions dels temes d’aquesta reeixida banda de Liverpool. L’èxit va ser tal que molta gent es va quedar sense cadira.

Ha passat menys d’un any des de que Thalassa Fitness va obrir les seves portes, i ja s’ha convertit en un espai esportiu molt reeixit entre els rodencs i rodenques en el qual s’ofereixen classes per a infants, com el psico-judo o balls moderns, i per a adults, amb el ciclo indoor, ioga, step, aerobox, pilates o Zumba. Precisament va ser de Zumba l’exhibició i masterclass que les monitores de Thalassa Fitness van oferir a la zona de bars de l’avinguda Fèlix Martorell. Alicia i Yolanda, acompanyades per algunes alumnes de l’activitat, van fer passar una gran estona de ball i esport a totes les persones que es van apropar a l’escenari i van voler participar-hi.

Seguidament, els deejays rodencs Freddie King i Dj. Quiles van reviure els millors hits amb la Disco Festa Remixes, que es va allargar fins passades les tres de la matinada.

La jornada de dissabte va començar amb tempestes, motiu pel qual la regidoria de Festes va decidir traslladar la festa infantil al Poliesportiu Municipal. A partir de dos quarts d’onze es va repartir un esmorzar per als infants i els seus pares, i a les onze va començar la diversió amb el grup Gil i els Ratataplam, uns incondicionals d’aquesta festa infantil. Entre jocs, cançons i confeti va acabar sortint el sol i la festa de l’escuma es va poder celebrar, a continuació, al pati de l’escola El Cucurull.

Mentre els més petits gaudien amb els jocs i la festa de l’escuma, els Botifarrers de Roda de Berà van celebrar, al Casino Municipal, el campionat intercomarcal de Botifarra, amb sistema suís a quatre partides.

Els genets més valents es van donar cita a partir de les sis de la tarda a les pistes Nou Roda per participar un cop més a la burricada, la cursa de rucs més reeixida. Cal destacar que el nombre de participants creix any rere any i en aquesta edició es va arribar a un total de quaranta-vuit persones, de diferents edats i sexe, en sis curses. També el públic assistents ha anat ‘in crescendo’ durant els últims anys, i en aquesta ocasió, en ser dissabte a la tarda, encara més.

Els guanyadors de les diferents curses van aconseguir passar a la gran final. Va ser Iván López qui finalment es va emportar el desitjat premi, un pernil. Marzouk Elyakoubi va ser el segon classificat.

Per altra banda, el ‘rodeo’ va comptar amb divuit participants. Ells són els que ho tenen més complicat, atès que l’animal escollit és un ruc que no aguanta cap pes a sobre i llença a terra a tot aquell que intenta domar-lo. José Morales va ser el guanyador del pernil en aguantar sobre l’animal 13 segons amb 51 centèsimes, i Jordi Sanz el segon classificat, emportant-se un xoriço i un salsitxó, amb un temps de 6 segons i 53 centèsimes sobre l’animal.

Els premis van ser lliurats per l’alcalde, Pere Virgili, i pels regidors Manel González, Isabel Mondéjar, Cèlia Treserres, Teresa Ferré i Frederic Royuela, qui també va participar en ambdues proves.

Cal destacar que l’organització va anar canviant els rucs participants davant el possible cansament de l’animal i per evitar qualsevol tipus de patiment.

A partir de les set de la tarda el Poliesportiu Municipal es va tornar a omplir un any més per assistir a l’exhibició que el Club de Ball Esportiu Making Dance ofereixen per Festa Major. Vint-i-dos ballarins, -nou parelles, una nena petita i tres noies-, van fer gala dels seus coneixements i savoir faire sobre la pista i van deixar bocabadats a tots els assistents amb la seva forma de moure’s i la seva experiència en el showdance.

Al mateix temps, el camp de futbol municipal va acollir, a partir de dos quarts de vuit de la tarda, el XIV Trofeu Lluís Marco, un tradicional partit entre el Club Atlètic Roda de Berà i l’equip convidat Club de Futbol Damm, el qual des de fa 29 anys participa en aquest partit de Festa Major. El club barceloní va tornar a imposar-se i va vèncer per dos gols a zero.

Cèlia Treserres, regidora d’Esports, va fer lliurament del trofeu com a subcampions a Marc Castro, capità de l’equip rodenc. Per altra banda, Kilian Duran, del C.F.Damm, va recollir el trofeu de campions de mans de l’alcalde, Pere Virgili.

L’acte va comptar amb la presència de les autoritats locals, dels membres de la Junta Directiva del Club i del periodista Luis del Olmo.

A partir de dos quarts d’onze de la nit, a la zona firal, el grup Remember Music Show, format per tres ballarines, dos animadors i un deejay, van fer reviure, amb gran èxit, amb les cançons i la diferent vestimenta, les dècades dels 60, 70, 80 i 90.

Seguidament, a partir de la una de la matinada, l’Orquestra Girasol va fer ballar amb els clàssics de sempre i les versions de la música més actual durant més de tres hores. Un concert molt esperat per molts.

El Centre d’Estudis Rodencs va presentar diumenge a la tarda el número 35 de la miscel·lània rodenca BOI. Va ser presentat per Xavier Casares, president del Consell Català de formació professional de la Generalitat de Catalunya; amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili; d’Ernest Nogués, director del CER; i de Joan Freixes, president de Les Monges Associació Cultural. Entre els temes que recull aquest número del BOI hi ha un article dedicat a la casa de les Monges, un altre sobre l’Arc de Berà al darrer terç del segle XVIII; un article dedicat a Teresa Colet Baldrich, mare de la regidora Teresa Ferré; i un altre basat en les notícies aparegudes sobre Roda de Berà als diaris durant el darrer segle. Finalment, la fotografia no hi podia faltar en aquest número, en aquest cas de la Càtedra Ambulant de la secció femenina a Roda de Berà, datada l’any 1957.

L’actuació de la colla castellera ‘Nois de la Torre’ a la plaça de l’Ajuntament va precedir el pregó de Festa Major. El grup torrenc van formar un pilar de 4, de salutació, un castell 4 de 6, dos castells 3 de 6 i finalment un pilar de comiat. Tant el primer castell com el pilar de comiat van haver de ser repetits degut a la inestabilitat dels mateixos que no van poder ser executats. En el segon intent d’ambdós ho van aconseguir i el públic congregat a la plaça els va aplaudir amb força.

A continuació van intervenir els dos pregoners convidats enguany. Aquesta és una nova fórmula iniciada per la regidoria de Festes, el desig de la qual és que es repeteixi en els propers anys; comptar amb un primer pregoner, una persona de Roda de Berà, i un segon que sigui conegut arreu, d’estil còmic. El doctor Antonio Buñuel que ja havia estat pregoner per la Festa Major de 1997, va ser l’encarregat d’oferir les primeres paraules, seguit pel monologuista Toni Cruz.

En acabar, es va lliurar el premi a la guanyadora del concurs de portada del llibre de Festa Major, Cristina Diaz. El disseny presentat per la directora de ‘El Rodolí’ va ser elaborat pels infants d’aquest nou centre de suport familiar de Roda de Berà.

El jurat del concurs va decidir lliurar un accèssit a Antonio de la Rosa, el disseny del qual va ser la portada del llibret amb la programació.

Els satírics versots del Ball de Diables tampoc van faltar enguany, precedint a la tronada que simbolitza cada any l’inici de la festa. També va ser un avís per tal que tothom es preparés per a l’espectacle de foc que la colla rodenca, acompanyada enguany pels Joves diables de Cunit, estava a punt d’oferir pels carrers del municipi amb el seu correfoc, per setè any consecutiu.

La nit va continuar amb l’actuació a la zona firal del cantautor català Joan Rovira, famós per la combinació que realitza de les cançons pròpies amb versions de diversos grups nacional i internacional.

Mentrestant, el Casino Municipal es va omplir de gent de totes les edats per assistir a l’espectacle de varietats “Risoteràpia”, un show que va barrejar música, sensualitat, balls, màgia i molt d’humor, i que en tot moment va buscar la interactuació amb un públic molt entregat.

La vigilia de la Diada de Sant Bartomeu va acabar amb l’actuació d’”Agustín Aspa y su grupo Habana”, a la zona firal de l’avinguda Fèlix Martorell.

Dilluns, les matinades del grup de grallers “Com feia...?”, de Les Monges Associació Cultural, van despertar Roda de Berà per tal que tothom s’anés preparant per viure la Diada del nostre patró, Sant Bartomeu.

Tots els participants de la tradicional processó del Pa Beneït es van citar, a partir de dos quarts d’onze del matí, a la plaça de l’Ajuntament. Prop d’una quarantena de parelles, entre infants i adults, es van congregar allà per formar la comitiva. Al capdavant de la mateixa es trobava, visiblement orgullós, Pere Compte. I és que l’exalcalde va defensar fèrriament, durant el seu últim mandat sobretot, aquesta tradició davant l’anterior rector, Armand Carbonell, qui va impedir durant dos anys que Sant Bartomeu sortís en processó, afectant greument la celebració d’aquesta festivitat centenària tan important per tots els rodencs i rodenques.

Pere Compte, acompanyat per la seva esposa, Elisabet Civico, va ser l’encarregat d’accedir al vestíbul de l’Ajuntament i convidar a participar al seguici a l’alcalde, Pere Virgili, i a la resta de regidors de l’equip de Govern i de l’oposició que allà s’hi trobaven.

El fort vent va complicar una mica el pas dels gegants de Roda, Rigoletto i Traviata, i dels petits Rodus i Berània, enguany portats per la colla Gegants i Nans del Vendrell.

Completava la comitiva el Ball de Diables de Roda de Berà, obrint el pas, els grallers “Com feia...?”, la Cobla Principal de Tarragona, el penó de Sant Bartomeu, elaborat fa tres anys per Josep M. Nogués; i la bandera de la Hermandad de Labradores y Ganaderos de San Isidro.

El seguici va arribar fins a la plaça de l’Església on mossèn Jaume Roig els hi estava esperant amb la imatge de Sant Bartomeu per sortir en processó, acompanyat per l’arxiprest del Tarragonès Llevant, Xavier Roig; i per mossèn Josep Gil.

De tornada a la parròquia es va iniciar la missa solemne, la qual va comptar amb la participació de la Coral Verge de Berà, i es van beneir les coques. A la sortida es van repartir petits tasts d’aquestes coques i es va procedir a subhastar la Coca del Goig. El millor postor va tornar a ser Josep Martorell, “Ximet”, qui va oferir 500 euros, els quals seran destinats a Càritas.

Per finalitzar, el Ball de Diables va oferir una ofrena a Sant Bartomeu amb una encesa de foc.

El Pa Beneït és la tradició més arrelada del municipi de Roda de Berà, un costum que s’ha convertit en un signe d’identitat local i que ha permès que la Festa Major hagi mantingut un factor distintiu propi que la diferència d’altres festes de la província. Per aquest motiu l’alcalde, Pere Virgili, va fer públic recentment que el desig de l’equip de Govern es que la festivitat sigui catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Algunes fons històriques asseguren que el Pa Beneït se celebraria a Roda de Berà ja a la dècada dels anys 20 del passat segle, tot i que és des de les acaballes de la Guerra Civil que s’hauria celebrat al municipi de forma consecutiva, gràcies a la voluntat del poble.

A continuació es va celebrar a la plaça dels Pins un concert vermut amb la Cobla Principal de Tarragona.

La Cobla Principal de Tarragona va tornar a actuar a partir de dos quarts de set de la tarda, en aquesta ocasió amb la interpretació de diferents sardanes. La plaça de l’Ajuntament es va omplir de vida, d’amants d’aquesta dansa tradicional catalana, entre ells la regidora de Cultura Teresa Ferré.

L’Orquestra Internacional Costa Brava va tornar a Roda de Berà, per segon any consecutiu, per oferir un magnífic concert de Festa Major. A partir de dos quarts de nou del vespre els assistents que van omplir el Poliesportiu Municipal es va delectar amb la música de l’orquestra, fundada l’any 1956. Van ser ells també els encarregats de fer omplir la pista en el Gran Ball de Festa Major que es va celebrar a partir de les dotze de la nit.

Per a aquells que van preferir gaudir de la festa a la zona de bars, es va celebrar, a partir de les deu de la nit, un espectacle de Rumba-Fusió amb el grup Son del Sur, format per quatre músics diferents, un d’ells el rodenc Juan Carlos, al calaix.

I per donar per finalitzada la Diada de Sant Bartomeu, també a la zona firal va tenir lloc un concert amb l’Orquestra Estelada, que va interpretar versions dels anys 60, 70 i 80.

Les matinades de la darrera jornada de Festa Major van ser a càrrec del grup de percussió del Ball de Diables de Roda de Berà.

Trenta-un equips formats per tres persones cadascun es van apuntar al Campionat de Bitlles d’enguany, una cita que sempre té l’èxit assegurat. Després de tres rondes classificatòries van ser cinc els equips que van aconseguir fer 4 bitlles, fet pel qual es va haver de celebrar un desempat amb tres rondes més.

Per segon any consecutiu Óscar, Gabri i Álvaro van ser els guanyadors del campionat, amb un 4+1+1, i es van emportar un pernil, un formatge, un xoriço i un salsitxó. Els premis van ser lliurats per Pere Virgili, alcalde, i pels regidors de l’equip de Govern Isabel Mondéjar, Teresa Ferré, Manel González, Frederic Royuela i Cèlia Treserres, qui es va animar a jugar formant un equip. El regidor Toni Bernal també va participar.

Juanjo, Fran i Raül van ser els segons classificats, i es van emportar un formatge, un salsitxó i un xoriço.

I els tercers classificats van ser Juan Eloy, Mesa i Ángel. Van guanyar un formatge petit, un salsitxó i un xoriço.

Al mateix temps la piscina municipal es va convertir en un parc aquàtic amb inflables. Va ser tanta l’afluència de gent que durant alguns moments puntuals es va haver de tancar l’accés per no sobrepassar l’aforament legal permès.

A partir de les cinc de la tarda el Centre d’Estudis Rodencs va celebrar una visita guiada al reg de Mas de Nin i a la Barraca d’En Tomàs, una sortida cultural per donar a conèixer el nostre patrimoni.

Els joves de l’Associació Juvenil Roda Jove, que des del seu naixement s’ha convertit en una de les més actives i amb més ganes d’organitzar coses per a tots els públics, van celebrar, a partir de les set de la tarda la segona edició de la Baixada de Trastos. Amb una participació d’una desena de trastos, va tornar a repetir l’èxit aconseguit en la seva primera edició. Els presentats en aquesta ocasió, però, van ser encara més originals i més treballats que l’any passat. La furgoneta Volkswagen rosa de la Barbie conduïda per nens, un llit amb la nena de l’Exorcista, un wàter ple de caca, o una caixa de cerveses Estrella, van ser alguns dels dissenys que van desfilar, alguns a velocitats d’infart, pels carrers Joan Maragall, Mercadé i Narcís Monturiol. Un recorregut d’aproximadament 350 metres amb molta pendent que va permetre que els trastos agafessin velocitats de fins a 40 quilòmetres hora.

La diversió estava assegurada i centenars de persones es van congregar al llarg del recorregut per veure baixar disparats els vehicles, que havien de complir amb uns requisits mínims com tenir tres rodes (o més), tenir un sistema de frenada i de direcció i que els pilots portessin casc.

Els guanyadors al trasto més ràpid van tornar a ser David Silva i Dani Rentero amb “A Tope!”, amb un temps de 31 segons i 68 centèsimes. Pel que fa al premi al trasto més original va ser per a “Estrella.os”, dissenyat per Manuel Hurtado, Óscar Mota i José Budesca.

Els premis, un pernil i un fuet, i un formatge i un fuet, respectivament, van ser lliurats per la regidora de Festes, Isabel Mondéjar; per Manel González, regidor de Joventut; per la regidora Laura Moya, i per membres de l’associació Roda Jove.

A dos quarts de nou del vespre la plaça de la Sardana va acollir una cantada d’Havaneres amb el grup Olla Barrejada. També es va preparar rom cremat que va ser repartit durant la mitja part.

A continuació, la percussió del Ball de Diables de Roda de Berà es va encaminar cap a la pista esportiva Nou Roda, on ja es trobava el grup de foc, per oferir un impressionant espectacle pirotècnic de fi de Festa que des de fa quatre anys combina figures acrobàtiques de foc, carretilles i un castell de focs, enguany amb deu bateries diferents. Una forma molt original i vistosa d’acomiadar les festes.

El grup tarragoní Vergüenza Ajena va ser l’encarregat d’oferir el concert de fi de Festa.

Dins del programa de Festa Major, tot i que fora de les dates, es van incloure tres actes més. El primer d’ells va ser el concert de piano que el pianista Carlos Mora i la violoncel·lista Estefania Mayo van oferir ahir a la tarda al Museu de la Ràdio ‘Protagonistas Luis del Olmo’. Aquests destacats alumnes del Conservatori Superior de Música de Londres van interpretar set peces diferents davant una sala completament plena.

El concert va començar amb Carlos Mora amb un solo a piano, amb peces de J.S. Bach; F. Liszt, o de F. Chopin, tot explicant el perquè d’aquesta selecció personal i el significat i lectura de cada obra. Abans de la sisena i setena peça es va celebrar un descans i seguidament Mora va ser acompanyat per Estefania Mayo al violí, amb dues peces de L.V. Beethoven i M. Bruch.

El concert es repetirà dissabte, 29 d’agost, a dos quarts de vuit de la tarda, amb un repertori diferent.

La festa, però, no acaba aquí, i per a tots aquells que encara els hi quedin forces, l’Associació Juvenil Roda Jove cremarà l’últim cartutx el proper diumenge 30 d’agost amb una barbacoa solidària. Serà un festival de vuit hores a l’aire lliure, al costat del camp de futbol municipal, que comptarà amb els millors deejays de la zona, Enzo Ferrara, Miki Dj, Dj Sitox, David Now, Cristian Live i Ferry Lip.

A més, hi haurà servei de bar amb barbacoa, sortidors aquàtics i una gran carpa per protegir-s’hi del sol. L’entrada és gratuïta.

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta