S’obren dues possibilitats, governar en minoria, cercant pactes puntuals amb la resta de les formacions, o buscar un pacte de govern estable.

Roda de Berà va viure ahir la festa de la democràcia més important, en la qual els ciutadans van haver d'escollir les persones que volen que els hi representin al municipi durant els propers quatre anys. Una responsabilitat i un dret que van exercir 2.645 persones, el 56,98% del cens electoral (4.642), una participació sensiblement inferior a la de fa quatre anys quan d’un cens de 4.505 persones van decidir prendre part el 62,38%.

Convergència i Unió, amb Pere Virgili al capdavant, va tornar a aconseguir la majoria dels vots emesos. En concret un 39,71% del total, 1.029 persones, han confiat en l’actual primer Tinent d’Alcalde per governar Roda de Berà, com la millor opció de relleu de l’alcalde Pere Compte.

En no haver pogut revalidar la majoria absoluta, amb sis regidors assolits, un menys que al 2011, es plantegen ara diverses opcions. La primera d’elles, i la més viable tenint en compte la seva amplia majoria al ple, seria governar en minoria, buscant pactes puntuals amb la resta de les formacions polítiques amb representació consistorial. Per altra banda Virgili podria buscar un pacte de govern amb algun dels altres partits.

Ciutadans ha esdevingut la segona força més votada, amb 450 vots, el 17,37% del total escrutat, triplicant els resultats obtinguts al 2011, quan les urnes els hi van donar tan sols el 5,73% dels vots, un total de 159. Amb José Ibort al capdavant, la llista de Ciutadans ha aconseguit duplicar el seu nombre de representants, tot i que, la Llei d’Hondt els va deixar a les portes del tercer regidor per 65 vots.

La caiguda més assenyalada ha estat pel PSC-CP, que ha passat de tenir quatre regidors a l’Ajuntament a obtenir tan sols dos representants. Amb una llista renovada, encapçalada per Josep Antoni Benedicto, els socialistes han perdut 195 vots en relació als comicis de 2011, arribant als 439 i el 16,94% dels vots, i no van aconseguir mantenir-se com la segona formació més votada.

Per altra banda, la coalició formada pel Partit Popular i Units per Roda, ha aconseguit doblar el seu número de representants al Consistori, passant d’un a dos regidors. El 13,32% dels votants, 345 persones, van confiar en la candidatura del parlamentari Rafael Luna.
Tanmateix, tenint en compte la suma dels resultats assolits al 2011 pels dos partits de l’actual coalició PP-UPR, per una banda, PP (288 vots al 2011), i, per l’altra, UPR-FIC (148), haurien perdut 91 vots.

La gran sorpresa de la jornada d’ahir va ser per la llista encapçalada per Encarna Ramírez. Després de varies legislatures quedant-se a les portes d’aconseguir representació consistorial, es pot dir que la candidatura d’ICV-EUiA-E va ser una de les grans guanyadores d’aquests comicis obtenint el seu primer regidor a l’Ajuntament, passant dels 89 vots assolits al 2011 als 261 d’ahir, el 10,07% del total dels vots emesos.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta