La presentació del número 34 de la miscel·lània rodenca BOI va servir, com cada any, per donar el tret de sortida a la trentena edició de la Setmana Cultural de Roda de Berà, la qual s’allargarà fins el diumenge 3 de maig.

Un farcit programa d’actes és la carta de presentació de la trentena Setmana Cultural de Roda de Berà, organitzada per Les Monges Associació Cultural. Tres dècades dedicades a la cultura, i a la defensa de les tradicions i del patrimoni rodenc.

Divendres a la tarda el Casal Municipal de Les Monges va acollir la presentació de la 34a edició de la miscel·lània rodenca BOI, editada pel Centre d’Estudis Rodencs. Va ser a càrrec de Carles Magrané, periodista i col·laborador del BOI des del segon número de la miscel·lània. Magrané és darrere de cada número, responsable del seu disseny i de la seva forma.

Trenta-quatre números suposen, com bé va recordar Ernest Nogués, director del Centre d’Estudis Rodencs, “disset anys de BOI, fent de notaris del poble, deixant constància de moltes històries que, sense aquesta publicació, de ben segur s’haurien perdut amb el temps”.
“Amb el temps ens en donarem compte de la importància d’aquesta feina de formigueta”, va assegurar Joan Freixes, president de l’entitat cultural. Al respecte de la seva importància també es va pronunciar Magrané, “cada BOI és una petita victòria cultural i un mèrit molt important”.

Per altra banda, l’acte va comptar amb la participació de l’alcalde, Pere Compte, qui es va acomiadar, atès que aquesta va ser l’última presentació del BOI a la qual hi acudia com a Alcalde,“he vist passar molts BOIs en la meva etapa com a Alcalde, i, com bé sabeu, aquest serà l’últim”. Per finalitzar, va encoratjar al CER a realitzar una actualització del llibre sobre Roda de Berà editat l’any 2006, “són moltes les històries, els esdeveniments, i els assoliments que Roda ha aconseguit des de llavors, i seria molt important per al municipi una actualització d’aquest llibre”.

Dissabte al matí, l’entitat va organitzar una visita guiada per la Pedrera de l’Elies, a càrrec de Ricard Benimeli, membre del CER, i de Llorenç Miró, regidor de Cultura de l’Ajuntament. Seguidament es va inaugurar l’itinerari natural, el qual complementa al ja inaugurat fa uns mesos, format per dotze panells amb la informació més rellevant de les espècies vegetals característiques de la mediterrània.

La presentació oficial, però, va arribar dissabte a la tarda, a partir de les set, al Casal Municipal Les Monges.
L’acte es va iniciar amb la inauguració de l’exposició “Conversus”, originals del llibre d’artista del col·lectiu GROP de Torredembarra. Ubicats a Torredembarra des de la seva formació l’any 1999, treballen per la promoció i la difusió de l’art contemporani.

Seguidament, l’artista Fabio Guzmán va inaugurar la seva nova instal·lació amb el títol “Refugi de l’ànima”. “Quan els miralls revelin la teva veritable naturalesa i sentis que per fi has arribat a la teva llar hauràs trobat, sens dubtes, el refugi de l’ànima”, resava la nota que s’havia d’agafar de dins d’una capsa de música per tal que l’obra tingués sentit, segons va assegurar Guzmán.

Tot seguit, es va projectar el reportatge audiovisual de la XXIX Setmana Cultural, realitzat pel rodenc Jaume Folch, i es va dur a terme la presentació de l’actual edició, a càrrec de Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona; de l’alcalde Pere Compte; de Joan Freixes, president de Les Monges Associació Cultural; d’Anna Brichs, directora i co-responsable de l’Esplai Ca l’Oliverar; i de Francesc Roig i Queral, president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví.

Tal i com va assegurar Joan Freixes, en els seus trenta anys de vida la Setmana Cultural ha anat evolucionant, ha patit una metamorfosi. “La vessant cultural s’ha mantingut, però la social ha anat agafant importància i força”. Per tercer any consecutiu els fons recaptats al Vermut Solidari s’han destinat al Punt de Distribució d’Aliments de Roda de Berà.

Enguany, a més, la Setmana Cultural col·labora i recolza una nova campanya, #botaxlainfancia, de la Fundació Catalana de l’Esplai, Fundesplai, en solidaritat amb els infants sense recursos. Anna Brichs va ser l’encarregada de presentar-la, una acció mitjançant la qual es vol fer un clam a favor dels drets i la igualtat d’oportunitats en la infància. D’aquesta forma, en alguns dels actes de la Setmana Cultural, els quals estan marcats al programa, les persones que hi vulguin participar podran fer-ho fent-se una fotografia botant, saltant. Aquesta s’haurà de penjar a les xarxes socials amb l’etiqueta #botaxlainfancia. Per cada fotografia rebuda, les empreses col•laboradores aportaran un euro per atendre infants en risc d’exclusió social.

Per altra banda, l’Alcalde va anunciar que s’han començat els contactes amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i amb el Ministeri de Foment per tal de desenvolupar el projecte d’ordenació de l’entorn de l’Arc de Berà, un projecte que es durà a terme amb fons privats, a càrrec de tots els propietaris promotors de la zona. Segons va assegurar Compte, es donarà el lluïment que mereix el monument, potenciant el turisme.

Per cloure l’acte inaugural el Ball de Diables de Roda de Berà, acompanyats pel Drac de Reus, van oferir una encesa i un espectacle pirotècnic amb lluïments de foc.

La 30a Setmana Cultural va continuar diumenge al matí amb la celebració del tradicional vermut solidari a la plaça de Ca l’Oliverar. L’entitat es va mostrar molt satisfeta davant la important participació ciutadana, tant en l’aportació de plats preparats per al vermut, com en el gaudi dels mateixos. En total es van aconseguir recaptar 781 euros, que seran destinats a la compra d’aliments i productes bàsics per al Punt de Distribució d’Aliments.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta