Del 12 al 14 d’octubre el municipi ha gaudit d’activitats per a tots els públics.

Aprofitant el pont del Pilar, l’Ajuntament va ampliar la festa i va donar-li el tret de sortida divendres a la tarda, amb un concert de la Coral Verge de Berà i una lectura de poemes, amb la idíl·lica ermita de Berà com a escenari. L’acte també estava emmarcat dins dels actes commemoratius de l’any Tricentenari del temple, que properament arribarà a la seva fi.

La cita es va iniciar amb les veus de la Coral Verge de Berà, dirigida per Jordi Solé, les quals es van anar alternant amb la veu de la rapsoda altafullenca Joana Badia, qui va recitar els setze poemes que es van presentar al primer Concurs de Poesia de la Festa Major. Tot plegat amb l’acompanyament del piano d’Albert Recasens, director de Músics-Escola de Música de Roda de Berà.

El 20 d’agost, dins dels actes de la festa gran rodenca, es va lliurar el premi del certamen, la guanyadora del qual va ser Gregoria Alonso amb el poema “La enfermedad del olvido”, però la resta d’obres presentades no havien vist la llum. Joana Badia, amb la seva especial veu va anar recitant un per un, emocionant el públic amb la força i el sentiment que desprenia cada poema.

Per la seva part, la Coral va cantar coneguts temes com Banaha, L’hereu riera, La Puntaire, Sant Farriol, La filadora o El meu avi.

Dissabte al migdia, mentre els infants gaudien amb els inflables a la plaça de la Sardana, la plaça dels Pins es va omplir de jugadors i jugadores de totes les edats per gaudir del popular campionat de bitlles, enguany amb la participació de 19 equips. L’alcalde Pere Virgili i els regidors i regidores Manel González, Toni Bernal, Isabel Mondéjar i Teresa Ferré també es van animar a jugar.

Els infants van demostrar la seva destresa, i l’equip campió va ser el format per dues noies, la Judith i la Maria, veteranes d’aquest joc tot i la seva curta edat, acompanyades per Pablo. Amb quatre bitlles es van emportar un pernil, un formatge i un xoriço ibèric.

Quant al segon i tercer classificats, van sortir de la ronda de desempat, atès hi va haver un total de cinc equips amb tres bitlles. Finalment, el format per Juan Diego, César i Ivan, es van emportar un formatge, un fuet i un xoriço, com a segons; i l’equip de l’Edu, Alberto i el petit Ismael van ser els tercers, guanyant també un formatge, un fuet i un xoriço.  

Els premis van ser lliurats per l’alcalde Pere Virgili i les regidores Isabel Mondéjar i Teresa Ferré.

A partir de les vuit del vespre, el foc del Ball de Diables de Roda de Berà i el ritme de la batucada dels Trastok’ts es va apoderar dels principals carrers del nucli urbà. Moltes persones es van apropar a algun dels punts pels quals hi va passar el recorregut per gaudir de l’espectacle de foc. Finalment, la màgia de “Mago, un fart de riure”, a càrrec del mag Nebur, va tancar la jornada.

La jornada d’ahir diumenge, el plat fort de la festa, es va iniciar amb la concentració dels pagesets i pagesetes a la plaça de la Sardana, per participar en el tradicional seguici cap a l’església de Sant Bartomeu, per beneir els fruits de la terra. Per tercer any la crida de la regidoria de Cultura ha funcionat prou bé i van ser molts els infants que hi van voler participar. Van estar acompanyats pels gegants Rodus i Berània, pel Ball de Diables de Roda de Berà, pel grup musical Rodarboç i pel ritme trepidant de la banda de batucada i vent Trastok’ts Street Band. En finalitzar la missa oficiada per Mossèn Jaume Roig, el seguici va marxar fins a la plaça de l’Ajuntament.

Des de ben d’hora els cuiners i cuineres voluntaris es van citar al pati del pavelló municipal per començar a preparar la paella popular de la Festa Major Petita, la qual es cuina per a més de 800 persones. En la preparació van tenir l’ajuda tant de l’Alcalde com de les regidores Cèlia Treserres, Teresa Ferré, Isabel Mondéjar i Encarna Ramírez, i dels regidors Manel González, José Ibort, Toni Bernal i Rafa Luna.

Finalment es va celebrar el Joc del Quinto, a càrrec dels nois i noies de l’entitat juvenil Roda Jove.

Col·laboració de les escoles

Els alumnes dels centres escolars del municipi, El Cucurull i Salvador Espriu, participen cada any en el disseny del cartell de la Festa Major Petita, elaborant diferents dibuixos, entre els quals cada escola en selecciona els dos millors. Aquests esdevenen la imatge principal de la festa, per a la qual s’editen dos models diferents, un per a cada escola.

Els seleccionats van ser els dibuixos elaborats per Enzo Diotti, de segon de primària de l’escola Salvador Espriu; i per Alma Hidalgo, alumna de primer de l’escola El Cucurull. Per premiar i agrair la seva participació, l’Ajuntament, durant la paella popular, els va fer lliurament d’un regal.

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta