Algunes taxes es disminueixen i augmenta l’IBI a bancs i grans tenedors de pisos buits.

Durant el Ple ordinari celebrat el passat 30 d’octubre, l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Roda de Berà va presentar les modificacions que s’aplicaran en les Ordenances Fiscals de l’any 2020. La proposta va ser aprovada sense cap vot en contra, amb el suport i vot a favor dels grups municipals d’ERC, C’s, PP i JuntsxRoda, i l’abstenció del PSC.

Entre altres ajustos en tot allò relatiu a preus públics, els canvis més rellevants responen a la voluntat de rebaixar la pressió fiscal dels contribuents rodencs.

Com a resposta al comunicat del Ministeri d’Hisenda, en el que s’informava que de cara al proper exercici el valor cadastral passaria a establir-se en un 1,03%, des de l’Equip de Govern s’ha trobat adient reduir el tipus impositiu de l’Impost Sobre Béns Immobles (IBI) fins a un 0,9417%. Aquesta modificació permet pal·liar un augment en el rebut que haurien d’afrontar els veïns de Roda de Berà, mantenint-lo estable.

En aquesta ordenança també s’incorpora un nou punt, que inclou un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI per a habitatges deshabitats propietat de grans tenidors i bancs. Mitjançant aquesta mesura, es pretén dinamitzat la gestió d’aquests immobles desocupats, de manera que en un futur els veïns de Roda de Berà puguin tenir-hi accés. Entre altres modificacions, també formava part de la proposta aprovada una reducció del tipus impositiu de l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres). En aquest cas, les noves Ordenances Fiscals reflectiran un tipus impositiu del 3,5%, per sota de l’anterior 4% i per sota també de la mitjana dels tipus establerts per la resta dels municipis de la comarca. Aquesta reducció suposa un estalvi del 12,5% de l’impost per al contribuent. Amb aquesta mesura, l’Equip de Govern pretén incentivar un augment del nombre de sol·licituds de llicències d’obra.

En aquesta modificació també es contempla la bonificació de fins el 90% de la quota líquida de l’impost per a totes aquelles construccions, instal·lacions i obres destinades a suprimir les denominades ‘barreres arquitectòniques’, aportació que va fer el grup Junts per Roda de Berà.

Pel que fa a la Llar d’Infants, s’inclou el mes de juliol al període lectiu, de manera que la quota passarà a equiparar-se a la resta de mensualitats, i suposant una reducció de 68 € (dels 208 € actuals a 140 €). S’aplicarà també una bonificació del 10% al segon germà que es matriculi a la mateixa Llar d’Infants.

L’Ordenança Fiscal número 12, reguladora de la taxa de recollida, tractament i eliminació d’escombraries, també pateix una modificació important. El règim tributari de les activitats dels centres comercials del Port es trasllada al propi Port. Per tant, els establiments tributaran en funció del tipus d’activitat que s’hi desenvolupi i de la superfície que ocupin. D’altra banda, els locals desocupats únicament hauran d’afrontar la tarifa mínima. Mitjançant la creació d’aquesta nova regulació es pretén dur a terme una gestió més eficient en tot allò relatiu al tractament de les escombraries generades al Port.

La taxa d’ocupació de la via pública amb mercaderies i expositors comercials gaudeix d’una rebaixa del 50%, el que fa que Roda es situï en els valors mitjans de municipis com El Vendrell, Calafell, Cunit, Torredembarra i Salou. L’objectiu és afavorir els comerciants i fer ús de la via pública per promoure l’activitat del comerç de proximitat. Aquesta proposta la va fer el Partit dels Socialistes.

Per últim, i fruit d’una moció presentada del Partit Popular, el Ple també va aprovar la creació d’una ordenança fiscal de cara a l’exercici 2021 que gravarà les grans empreses transportadores d’energia i hidrocarburs que fan ús del subsol del municipi i que en aquests moments no tributen d’ocupació.

Gràcies a totes aquestes mesures s’aconseguirà reduir la pressió fiscal als veïns i veïnes de Roda de Berà.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta