El document prioritza la seguretat ciutadana davant les ocupacions delinqüencials, les quals provoquen al municipi un clima d’inseguretat, d’alarma social i un efecte de crida.

L’Ajuntament va aprovar ahir al vespre, en la sessió ordinària del Ple del mes de febrer, amb el recolzament de tots els grups municipals, una moció conjunta per la seguretat pública.

El text recull com a propis els arguments i les demandes que ja es van incorporar a la declaració institucional aprovada a la sessió plenària de gener, també per unanimitat, sobre les ocupacions il·legals, en la qual es manifestava la preocupació del consistori per la seguretat dels veïns i veïnes, es condemnaven rotundament els fets succeïts el 23 de gener, i es demanava a les administracions amb competències modificacions urgents en la legislació per tal que l’administració local pugui actuar.

De fet, algunes de les mesures recollides en aquesta declaració ja han entrat en funcionament. L’Ajuntament ja està treballant en l’anàlisi del procediment administratiu d’empadronament per a persones sense cap títol de propietat, i s’ha donat trasllat de les peticions al Congreso de los Diputados i al Parlament de Catalunya. Per altra banda s’ha editat un díptic amb recomanacions per als ciutadans en cas d’observar o patir a la seva propietat una ocupació il·legal. Els departaments municipals de Serveis Socials, Casastre, Padró i Policia estan confeccionant conjuntament un padró actualitzat d’habitatges propietat de grans tenedors que estiguin ocupats; i Secretaria està creant un protocol per a la creació d’una taula interdisciplinària formada per Policia, Serveis Socials, Padró i càrrecs electes per tractar individualment cada sol·licitud i valorar la situació de risc d’exclusió residencial de cadascun d’ells.

Altres de les mesures que l’Ajuntament ja ha implementat són els talls d’aigua en els habitatges que estan ocupats per a qui no ha demostrat estar en situació d’exclusió residencial o social. Al mateix temps, s’ha comunicat a les empreses subministradores de llum i de gas i a la propietat dels immobles, la situació de l’habitatge per tal que actuïn en conseqüència. Per altra banda, la Policia Local, amb el suport de Mossos d’Esquadra, ha intensificat els controls de seguretat en aquells llocs en què hi existeixen conflictes.

Les ordenances fiscals de l’exercici 2020, aprovades per majoria, inclouen també un recàrrec del 50% a l’IBI d’habitatges buits i que siguin propietat de bancs i grans tenedors, amb l’objectiu que aquests activin el mercat immobiliari i el lloguer social a aquelles famílies en situació d’exclusió residencial, i reduir així el nombre d’habitatges buits.

 

Acords

Entre els dinou acords als quals s’ha arribat conjuntament, es troba la creació d’una oficina o un punt d’assessoria i suport als propietaris d’habitatges afectats per qualsevol tipologia d’ocupació, gestionat per personal amb formació específica; la redacció d’un protocol amb les recomanacions i informacions als ciutadans de com actuar en cas de sospita o de presenciar alguna ocupació; i s’elaborarà un protocol d’actuació per a la Policia Local.

També s’instarà de nou al Congreso de los Diputados a fer una modificació urgent en la legislació per dotar d’eines i instruments més efectius a l’administració local, davant les ocupacions fetes per presumptes delinqüents; i s’implementaran les mesures del Decret Llei 17/2019 i de la resta de la normativa vigent, de les quals sigui competent l’Ajuntament, i es vetllarà pel seu compliment per part d’altres administracions superiors, a les quals es reclamaran mitjans materials i personals que actuïn de manera eficaç i eficient per resoldre aquesta situació.

S’exigirà a les entitats bancàries i grans tenedors que adoptin mesures per regularitzar la situació dels habitatges ocupats i al mateix temps que imposin mesures que puguin impedir l’entrada i l’ocupació d’aquestes propietats.

Es confeccionarà un Pla de Seguretat Ciutadana que garanteixi la seguretat ciutadana i la convivència veïnal, especialment a la zona del nucli urbà, el qual incideixi en la prevenció de la comissió de delictes relacionats d’aquestes ocupacions i de l’ús fraudulent dels subministraments.

A través de la moció, també es demana la col·laboració i la coordinació de totes les administracions i forces de seguretat per aconseguir un municipi solidari però al mateix temps més segur per a tots els veïns i veïnes.

 

Pacte de Berà

El portaveu de l’equip de Govern, Frederic Royuela, va recordar ahir al vespre la reunió celebrada entre els Alcaldes del Pacte de Berà el passat 10 de febrer per fer front comú contra les ocupacions irregulars d’habitatges.

Tots els municipis que el formen estan patint les mateixes problemàtiques, l’ocupació comporta una elevada conflictivitat i fins i tot està al darrere de l’increment dels delictes a la zona.

Per posar mans a la feina, els alcaldes van acordar establir una taula tècnica de treball intermunicipal, que coordinarà les accions que es tirin endavant; l’obertura de converses amb els grans tenidors d’habitatges per a incentivar la seva participació en les polítiques d’habitatge municipals; i es demanarà una reunió amb el jutge degà del Vendrell per demanar una major implicació judicial en les actuacions dutes a terme per les forces de seguretat en les ocupacions conflictives.

Finalment, els alcaldes del Pacte es reuniran amb els delegats dels governs estatal i autonòmic al territori, per a explorar un canvi en la legislació vigent que faciliti eines als ajuntaments per fer front a les ocupacions conflictives i demanar més mitjans per lluitar-hi.

Descarrega aquí el text de la moció.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta