El film de Carla Simó va ser reconeguda pel jurat oficial com el millor llargmetratge i pel jurat del premi Nova Crítica. Arribarà a les sales el proper 30 de juny.

La gala de cloenda, presidida per Carme Forcadell, presidenta del Parlament, i conduïda per l'actor i humorista Toni Albà, va posar punt i final a set dies de cinema en català.

Desena edició del FIC-CAT

El FIC-CAT va recollir ahir al vespre la catifa vermella que amb la mateixa il·lusió de la primera edició, ara fa 10 anys, estenia el passat dilluns a la nit per viure i respirar set dies intensos de cinema en català, amb els i les guionistes com a eix central.

Després de 79 projeccions i 21 sessions programades, totes elles gratuïtes, amb gran èxit tant de públic com de crítica, el Festival Internacional de Cinema en Català, posava punt i final a la seva desena edició. Ho feia amb una gala presidida per Carme Forcadell, presidenta del Parlament, i conduïda pel còmic, actor i director teatral Toni Albà qui va aconseguir guanyar-se al públic del teatre del Casino Municipal, ple de gom a gom, des del minut ú. Amb un guió molt original amb el qual va escenificar el que seria un assaig de la gala, i el públic assistent, les autoritats o els membres del jurat eren figurants imitant el suposat guió que se seguiria en la vertadera gala, on apareixerien personatges del calibre de Tom Cruise, Meryl Streep, Will Smith o Lady Gaga. A més a més, Albà va aprofitar per mostrar tot el seu ampli repertori d'imitacions, des del rei emèrit d'Espanya, passant per Jordi Pujol, el rei Felip VI, el ministre Montoro, Josep Lluis Carod Rovira, l'ós Yogui o Donald Trump, entre molts altres.

Desena edició del FIC-CAT
Desena edició del FIC-CAT

Signatura al llibre d'Honor de l'Ajuntament

Abans de l'inici de la gala, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell va passar per l'Ajuntament, on va ser rebuda per l'alcalde Pere Virgili, i per la resta de membres de la Corporació. Allà va signar al llibre d'Honor de l'Ajuntament i va lliurar a l'Alcalde una bandera molt especial, feta a mà a Catalunya per catalans i amb materials d'aquí, una bandera d'una sèrie exclusiva númerada d'un lot de mil, i de la qual la lliurada a Roda de Berà és la número 27.

Signatura al llibre d'Honor de l'Ajuntament
Signatura al llibre d'Honor de l'Ajuntament
Desena edició del FIC-CAT. Autoritats

La gala

Després de la divertida introducció de Toni Albà, intentant desxifrar un anunci publicat al BOE per demanar una subvenció d'un milió d'euros per al FIC-CAT, aconseguint en tot moment el feedback del públic, es va donar pas als parlaments de les autoritats. En primer lloc va intervenir el director del festival, Antonio Barrero, qui amb l'estructura d'un guió literari, va fer un petit repàs pels deu anys del FIC-CAT; seguidament va parlar l'alcalde, Pere Virgili, molt orgullós que Roda de Berà compti amb un festival com el FIC-CAT; i finalment la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui va assegurar que “hem de treballar per fer que el cinema català sigui viable econòmicament”, atès que “la cultura catalana no pot renunciar al cinema”.

Desena edició del FIC-CAT. Carme Forcadell

La directora i guionista Rosa Vergés va rebre el Premi Honorífic 2017 atorgat pel Festival per la seva llarga trajectòria. Seguidament es va donar pas al lliurament dels premis de les categories a concurs. 'Estiu 1993', de Carla Simón, es va endur el premi al millor llargmetratge, a més del premi Nova Crítica. El film explica la història de la Frida, una nena de sis anys que afronta el primer estiu amb els seus tiets, la nova família adoptiva després de la mort de la seva mare. 'Graffiti', de Lluís Quílez, va ser reconegut com el millor curtmetratge. El premi al millor documental va ser per 'Sasha', amb guió i direcció de Fèlix Colomer. 'La propera pell', d'Isaki Lacuesta i Isa Campo, va rebre el guardó de millor guió cinematogràfic. Blaumut, amb 'Previsions d'acostament' van rebre el premi al millor videoclip.

El públic va premiar 'El viatge de l'Unai', un documental d'Andoni Candela. El premi 'Jove 48 hores' va ser per 'Les coses són allí', un curtmetratge de la tarragonina Lia Guasch i el seu germà Pol. Aquesta categoria forma part del FIC-CAT des de la segona edició i és, segons el director, Antonio Barrero, una “aposta jove, innovadora, en què les seves produccions curtes són una troballa perquè tenen un punt de frescor i innovació lligat amb el punt de pedagogia que defensem”. El guió per a un curtmetratge de ficció 'Címbals', d'Artur Trias, va rebre el guardó al millor guió escrit. El documental 'Cucli', amb guió i direcció de Xavier Marrades, va rebre la menció especial del jurat. Pel que fa a la millor producció de les comarques tarragonines, va ser premiat 'Baix a mar, els estius a la Torredembarra dels anys 20 als anys 40 del segle XX', un documental de Maria Roig. 'Clic!' va ser el curtmetratge premiat com la millor producció d'un centre educatiu, fet per l'alumnat de batxillerat de Cultura Audiovisual de l'Institut Llucmajor amb direcció de Víctor Castells. 'Incerta Glòria', amb guió de Coral Cruz i direcció d'Agustí Villaronga, va rebre la segona menció especial del Jurat per “la qualitat de la producció, l'excel•lència en l'adaptació d'un clàssic de la literatura catalana contemporània i la capacitat de connectar amb un públic molt ampli”.

Per la catifa vermella van desfilar cares conegudes de la indústria cinematogràfica, com Roser Tàpies, Marta Bayarri, Míriam Porte, Marcel Barrena, Joan Pera, David Verdaguer, Ivana Niño, Miquel Sitjar, Peyu o Peter Vives.

L'esdeveniment va comptar amb la presència d'altres autoritats com Òscar Peris, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona; Quim Nin, Secretari General de Presidència de la Generalitat de Catalunya; Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona; de l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; i dels regidors i regidores de l'Ajuntament de Roda de Berà, Teresa Ferré, Cèlia Treserres, Isabel Mondéjar, Frederic Royuela, Manel González, Laura Moya i Encarna Ramírez.

Rosa Vergés va rebre el Premi Honorífic d'aquesta edició.
L'equip de 'Estiu 1993'

Guardonats

Premi honorífic: Rosa Vergés.

Premi Jove 48 hores: 'Les coses són allí'. De Lia Guasch

Millor producció de les comarques de Tarragona: 'Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 del segle XX'. De Maria Roig.

Millor producció d'un centre educatiu: 'Clic'. Institut Llucmajor, Palma.

Millor videoclip: 'Previsions d'acostament', de Blaumut.

Millor documental: 'Sasha', de Fèlix Colomer.

Millor curtmetratge: 'Graffiti', de Lluís Quílez.

Millor llargmetratge: 'Estiu 1993', de Carla Simón.

Menció especial del jurat: 'Incerta glòria', d'Agustí Villaronga.

Premi millor guió cinematogràfic: 'La propera pell', d'Isaki Lacuesta i Isa Campo.

Menció especial del jurat 2: Documental 'Cucci', de Xavier Marrades.

Premi Nova crítica: 'Estiu 1993'.

Premi del públic: 'El viatge de l'Unai', d'Andoni Canela.

Premi millor guió escrit: 'Címbals', d'Artur Trias.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta