Fou una de les dones pioneres a Catalunya, com a empresària i defensora dels drets de les dones.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat commemorar de manera oficial els cent anys del naixement de Mercè Pàniker i Alemany (1920-2020) i organitzarà i coordinarà al llarg de l’any 2020 una sèrie d’actes públics de reconeixement a les seves aportacions.

L’Institut Català de les Dones, òrgan de referència del Govern per a les polítiques públiques en favor de la igualtat efectiva de dones i homes, impulsa els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria d’aquesta empresària amb importants aportacions feministes.

És per això que al llarg d’aquest any es desenvoluparan diferents actuacions sota els eixos: feminisme, democràcia i participació política; i l’emprenedoria i el lideratge de les dones a l’empresa i l’industria; i cooperació internacional.

L’Ajuntament de Roda de Berà també s’hi ha volgut sumar a aquesta commemoració a través de la regidoria de la Dona.

 

Mercè Pàniker i Alemany

Fou una de les dones pioneres a Catalunya, com a empresària i defensora dels drets de les dones, defensant sempre la importància de la independència econòmica de la dona i donant suport a les iniciatives que es van emprendre a Catalunya en favor de la petita i mitjana empresa. Va contribuir a la recuperació de la democràcia i va donar suport en la creació i desenvolupament de l’Institut Català de la Dona de la Generalitat de Catalunya en els anys 80. La seva feina ha estat reconeguda nivell europeu pel Lobby Europeu de Dones, però també, per institucions mundials com les Nacions Unides.
El 1954 s’incorporà a Pàniker SA, empresa de tints i coles fundada pel seu pare, Sri Ramuni Paniker, l’any 1922.

Va ser cofundadora i presidenta de l’Associació Química Espanyola de la Indústria del Cuir (AQEIC), presidenta de l’Associació de Químics de Catalunya, membre de la junta directiva de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i membre de l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI).

Pionera en l’àmbit empresarial, va promoure la igualtat de drets de les dones i defensà la independència econòmica com a element clau per a la seva autonomia. Participà en l’organització del Primer Congrés Dona i Economia i fou cofundadora de FEMVISIO, entitat dedicada a la promoció de la dona empresària.

En l’àmbit assistencial, l’any 1998 va crear la Fundació Ramuni Pàniker Trust, dedicada a la promoció d’alumnat indi sense recursos econòmics.

Mercè Pàniker va ser guardonada amb la Medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya (2007) i la Medalla d’Argent a la millor ciutadana europea per la Fondation du Mérite Européen (2007).

 

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta