L’Ajuntament va anunciar ahir (17 d’agost) noves mesures restrictives per poder garantir el subministrament d’aigua potable de qualitat al poble.

Per què s’han d’adoptar?

Perquè la situació és molt delicada. Cal recuperar el cabal d’aigua del pou de Cal Llorenç i estabilitzar els nivells de terbolesa de l’aigua.

Com es fa l’abastament d’aigua a Roda de Berà?

L’abastament d’aigua a la zona nord de Roda de Berà prové de diferents pous. Inclou el nucli urbà, la Martorella, l’Eixample, Berà Mar, Les Torres, Merymar, el polígon industrial de l’Avenar, i el polígon del carrer Tallers.

La resta de barris de la zona costanera -La Barquera, el Roc de Sant Gaietà, Berà, Costa Daurada i Marysol-, el Francaset, Mas Roig i una part de Berà Mar, s’abasteixen del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), amb aigua de l’Ebre.

Quants pous té Roda de Berà?

Tenim quatre pous, el de Cal Llorenç, el del carrer Roma, el de Berà Mar i el de la plaça Martorell. L’aigua s’emmagatzema en diferents dipòsits i d’allà es distribueix amb canonades fins arribar a les nostres llars.

Quina és la situació actual del pou de Cal Llorenç?

El nivell de l’aqüífer que abasteix el pou ha baixat de forma dràstica les darreres setmanes i no es recupera al ritme necessari. Per això els nivells de terbolesa s’han incrementat.

Es pot beure l’aigua del pou de Cal Llorenç?

No, degut als nivells de terbolesa, la seva qualitat no és bona i l’aigua no és apta per al consum. No es pot beure ni utilitzar per cuinar.

Què fa l’Ajuntament?

Per estabilitzar el cabal i els nivells de terbolesa del pou de Cal Llorenç, l’Ajuntament ha adoptat mesures restrictives. També continuarà reforçant-lo a través de camions cisterna els quals transvasaran aigua potable de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona, i injectarà aigua dels dipòsits del Pujol de la Morella i de l’Eixample, directament a la xarxa d’aigua.

Puc notar una baixada de la pressió de l’aigua?

Sí, a les zones més altes del poble es pot notar una baixada de la pressió de l’aigua.

Quines mesures ha adoptat l’Ajuntament?

El 17 d’agost l’Alcalde va decretar tres mesures diferents.

 

1.RESTRICCIÓ HORÀRIA

Tall del subministrament d’aigua durant unes hores concretes.

Quan?

De 12 de la nit a 6 del matí.

A quina zona afecta?

A l’Eixample, Merymar, Les Torres, el polígon industrial de l’Avenar i el del carrer Tallers, el camí de Berà i el camí de Sant Salvador (plànol 1, color lila).

Durant quant de temps?

15 dies, a comptar des del 17 d’agost. Podran ser ampliats en cas de resultar necessari.

 

2.LIMITACIÓ D’USOS DE L’AIGUA POTABLE

Es limita l’ús de l’aigua potable a tots els barris que s’abasteixen de l’aigua dels pous municipals.

Quan?

Les 24 hores.

A quins barris afecta?

Al nucli urbà, la Martorella, l’Eixample, Berà Mar, Les Torres, Merymar, el polígon industrial de l’Avenar, i el polígon del carrer Tallers (plànol 2)

Per a quins usos puc utilitzar l’aigua potable?

Només els essencials, consum d’aigua en boca, preparació d’aliments, higiene personal i neteja.

Puc regar les plantes ornamentals o la gespa del jardí?

No. No és un ús essencial.  

Puc omplir la piscina?

No, perquè no és un ús essencial i està prohibit.

Durant quant de temps?

15 dies, a comptar des del 17 d’agost. El termini podria ser ampliat en cas de ser necessari.

Com es controlarà?

Els serveis d’inspecció municipal controlaran el compliment d’aquesta restricció.

 

3.PROHIBICIÓ D’ÚS EN BOCA

Es prohibeix l’ús en boca de l’aigua en una zona molt concreta del municipi (plànol 1, color vermell).

Per què?

Degut a la ubicació d’aquestes finques només es poden abastir de l’aigua del pou de Cal Llorenç, i ara mateix no és apta per al consum humà. No s’han pogut establir connexions amb la resta de la xarxa municipal.

Què es prohibeix?

L’aigua no es pot beure ni es pot utilitzar per cuinar o preparar aliments.

I què farà l’Ajuntament?

Per garantir l’abastament d’aigua per als usos prohibits a les finques afectades per aquesta mesura, l’Ajuntament implantarà provisionalment un sistema de subministrament a través de camions cisterna.

Quan es farà el subministrament?

Els dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 12h

A on?

Al punt de confluència dels carrers Berà i Major.

Com?

Les persones afectades per aquesta mesura hauran d’identificar-se i acreditar la seva relació amb la finca inclosa dins d’aquest àmbit.

Durant quant de temps?

15 dies, a comptar des del 17 d’agost. El termini podria ser ampliat en cas de ser necessari.

Quines actuacions ha fet l’Ajuntament al pou de Cal Llorenç?

A finals de 2019 l’Ajuntament va efectuar diferents treballs al pou per baixar el nivell de la bomba i aprofitar millor els recursos de l’aqüífer, tot i que no ha estat suficient. El pou no es recupera al ritme necessari.

A principis de 2020 es va fer un sondeig per trobar un nou aqüífer, i al maig es va aconseguir trobar-ne un amb bones característiques. Recentment s’ha efectuat un estudi de bombament i una analítica completa, amb resultats favorables.

Quina és la solució a curt termini?

La posada en marxa del nou pou d’aigua, assolint el vist i plau de l’ACA i de Sanitat. L’Ajuntament ja va iniciar tots els procediments administratius necessaris i està a l’espera que aquests finalitzin.

L’Ajuntament ha demanat a l’empresa adjudicatària de la redacció del projecte executiu de les obres de construcció del nou pou, que avanci, a la major brevetat, la memòria valorada que inclogui les actuacions mínimes que permetin la posada en funcionament i l’explotació de l’aqüífer del nou pou.

I a llarg termini?

Degut a la situació de sequera generalitzada dels aqüífers, l’Ajuntament treballarà per fer possible la connexió de les zones que s’abasteixen actualment dels pous amb el Consorci d’Aigües de Tarragona.

Què hi podem fer els ciutadans?

Complir amb les mesures posades en marxa, prendre consciencia que aquest és un problema de sequera generalitzat, seguir els consells de l’Ajuntament per estalviar aigua a les nostres llars i fer un ús més sostenible d’aquest recurs indispensable.

Cada gota compta i tots i totes nosaltres tenim una gran responsabilitat, fer el millor ús possible d’aquest recurs tan valuós i alhora tan escàs.

Decret d’Alcaldia amb les mesures d’urgència

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta