Amb un programa senzill, reduït i ple d’actes culturals i tradicionals, per mantenir viu l’esperit de la Festa Major de Sant Bartomeu.

L’Ajuntament ha actuat amb rigor, adaptant-se a les noves mesures sanitàries i ha fet complir en tots els actes celebrats les mesures de seguretat i d’higiene per evitar cap risc.

Roda de Berà va acomiadar ahir la Festa Major de Sant Bartomeu més diferent i atípica de totes les viscudes fins al moment. L’equip de Govern va apostar per l’esperit de la Festa Major de Sant Bartomeu, per la cultura i per continuar amb la festa tot i les circumstàncies d’un any diferent “però amb els mateixos desitjos i la mateixa il·lusió, dedicada a tots els rodencs i rodenques, perquè us la mereixeu”, va dir l’alcalde Pere Virgili en el seu discurs abans del Pregó de la Festa Major.

La regidoria de Cultura i Festes, encapçalada per Teresa Ferré, va haver de reconfigurar el programa de festes, per adaptar-lo a la nova normalitat, i finalment van quedar tots aquells que es podien celebrar amb seguretat, amb el vist i plau previ dels tècnics municipals i seguint tots els protocols de les autoritats sanitàries. Així, va resultar un programa reduït “amb pocs actes, pocs i reeixits, pocs i segurs, perquè tots aquells que mantenim viu l’esperit de la Festa Major de Sant Bartomeu en puguem gaudir”, deia l’Alcalde.

Qualsevol persona que s’apropés a algun dels actes celebrats, tant a l’aire lliure com dins del pavelló municipal, va poder comprovar els esforços destinats per l’Ajuntament per poder celebrar aquesta festa amb totes les garanties de seguretat. Agents de la Policia Local i membres de Protecció Civil als accessos, un control exhaustiu de l’aforament, l’obligació de registrar les dades personals de tots els assistents per garantir la traçabilitat dels contactes en cas que alguna persona donés positiu en els dies posteriors, i un gran número de voluntaris vetllant perquè tothom mantingués la distància de seguretat i portés la mascareta ben col·locada en tot moment.

“A Roda creiem en la cultura i per això hi apostem [...] perquè, si puc anar a la platja, si puc anar a caminar pel passeig, si puc anar a sopar amb els amics, si puc anar a comprar a una gran superfície plena de gom a gom, si puc anar a treure diners d’un caixer que ningú neteja, per què no puc gaudir de la música, de la paraula, de la cultura?”, qüestionava l’Alcalde durant el seu discurs, una reflexió que va ser molt aplaudida per tots els assistents al Pregó.

 

Dijous, 20 d’agost

El positivisme i l’alegria del grup Julivert va donar el tret de sortida al programa de la Festa Major de Sant Bartomeu. L’escenari escollit va ser la reformada plaça dels Pins, amb un aforament de 80 persones que es va completar ràpidament.

Van amenitzar la presentació d’un nou BOI, un índex, el “BOI Punt i seguim”, una recopilació dels articles publicats als quaranta números editats des del seu naixement amb fotografies inèdites. El Centre d’Estudis Rodencs va presentar aquesta especial miscel·lània amb il·lusió, dos anys després de l’últim número, el 40, tot esperant que la propera tardor el número 41 vegi la llum. Tant l’alcalde Pere Virgili, com la regidora de Cultura, Teresa Ferré, van mostrar-los-hi el seu recolzament i els van encoratjar a continuar treballant perquè el BOI pugui tenir una continuïtat.

Seguidament, la guanyadora del Concurs de portada de la Festa Major, la dissenyadora gràfica Isabel Mondéjar, va rebre el seu premi de 150 euros per la seva obra “Retrobaments”.

Tot seguit, es van poder conèixer els noms dels guanyadors de la tercera edició del Concurs de Poesia de la Festa Major. Dels onze poemes presentats al certamen, el jurat va haver d’escollir les dues millors obres i un accèssit, una tasca que els va resultar complicada degut al nivell dels poemes.

El primer premi dotat amb 150 euros, lliurat per l’Alcalde, va ser per Esmeralda Bonan; i el segon, dotat amb 50 euros, per Raúl García, premi que va ser lliurat per Teresa Ferré. Finalment, Lorena Corral va ser la guanyadora de l’accèssit.

La rapsoda altafullenca Joana Badía va ser l’encarregada de llegir els poemes guanyadors, acompanyada pel piano de l’Albert Recasens, de “Músics - Escola de Música de Roda de Berà”.

 

Divendres, 21 d’agost

La coneguda musicoterapeuta, pedagoga i autora de cançons infantils Dàmaris Gelabert va portar divendres a la tarda el seu espectacle “Mou el cos” al pavelló municipal, juntament amb la seva banda.

Un concert per ballar i moure’s sense parar que es va haver d’adaptar a la situació, atès que els infants van haver de ballar asseguts a les seves cadires, però això no va influir perquè s’ho passessin d’allò més bé.

 

Dissabte, 22 d’agost

L’església parroquial de Sant Bartomeu va viatjar en el temps fins al segle XVIII amb la Marina Durany i el Dani Espasa, amb les seves interpretacions de les sonates de Joan Sebastian Bach. Van utilitzar un traverso i un clavicèmbal, ambdós instruments del segle XVIII. També va incloure una mostra d’escultures elaborades per la pròpia Marina Durany.

Com a anècdota, els músics van aparèixer per acomiadar-se del públic portant mascaretes amb forma de bec d’ocell, molt semblants a les que es van emprar als segles XVII i XVIII pels metges per protegir-se de la peste negra.

 

Diumenge, 23 d’agost

La vigília de Sant Bartomeu va començar amb el tradicional toc de vigília a l’església parroquial, a càrrec de la família Nogués.

A partir de les set de la tarda, el Pregó de Festa Major va començar al pavelló municipal amb els balls de l’Esbart de Santa Eulàlia que van aconseguir transportar-nos a temps passats.

Tot seguit, l’alcalde Pere Virgili va oferir unes paraules en defensa de la cultura i de l’esperit de la Festa Major i va presentar el reconeixement a tots aquells que “durant els dies més durs de la pandèmia van ser-hi a peu de carrer des del primer dia, vetllant per la nostra seguretat, col·laborant amb el Punt de Distribució d’Aliments o amb Serveis Socials, confeccionant i distribuint mascaretes a dojo, netejant i desinfectant dependències municipals, places i carrers”, va dir, i un reconeixement especial “a la cultura de l’esforç i del treball continuat a l’esport”.

Míriam Muñoz va rebre un reconeixement als seus mèrits esportius en ser medalla d’or al Campionat de Catalunya de Judo, en categoria aleví; i Ariadna Roca, Cèlia, Martínez, Noèlia Muñoz, Regina Espada i Iolanda Virgili, en ser campiones de Catalunya Xou Quartet de patinatge artístic. Els diplomes i un detall floral van ser lliurats per l’Alcalde i pel regidor d’Esports, Gerard Solé.

Seguidament es van lliurar els reconeixements i mencions a entitats, persones i departaments municipals per la seva implicació en la lluita contra la Covid-19.

L’Alcalde i el regidor de Governació, Frederic Royuela, van lliurar el reconeixement a Joan Pie, sots-inspector cap de la Policia Local; i a Cipriano Montes, en representació de l’associació de voluntaris de Protecció Civil.

Manel González, regidor de Serveis, acompanyat per l’Alcalde, va lliurar-lo a Manuel Caballero, en representació de tot el servei de neteja viària de l’Ajuntament; i Carmen López, membre de l’equip de neteja d’edificis municipals, va ser la persona encarregada de recollir el reconeixement a tot el servei de neteja de l’Ajuntament.

L’equip de Govern va voler retre un reconeixement públic a l’equip de Creu Roja Baix Penedès per la seva important tasca i col·laboració. L’Alcalde i la regidora de Serveis Socials, Teresa Ferré, van lliurar-lo a Assumpció Soler, presidenta de l’Assemblea Comarcal de Creu Roja Baix Penedès. També van rebre reconeixement les treballadores de l’àrea de Serveis Socials, en aquest cas va ser Carmen Colesanto l’encarregada de recollir-lo; així com Montse Moraga, treballadora del Punt de Distribució d’Aliments, i les voluntàries del servei, Montse Quesada, Adela Jornet i Beatriu Vives. Finalment, l’Ajuntament va fer un reconeixement públic a totes les persones que voluntàriament durant el confinament van confeccionar més de 4.000 mascaretes de cotó, les quals van ser distribuïdes gratuïtament als comerços locals. Mercè Navarro, com a coordinadora del grup, va ser l’encarregada de pujar a l’escenari per rebre els diplomes, un per a cada voluntària i voluntari, de la mà de la regidora de Sanitat, Rosana Dorantes.  

El moment més distés de la tarda va arribar de la mà dels actors catalans Cristina Dilla i Sergi Cervera amb un pregó teatralitzat. Dilla va ser la primera en aparèixer a l’escenari, molt molesta perquè el Sergi no s’havia presentat a temps “és un impresentable. No m’ha enviat ni un missatge i té el telèfon apagat”. Es va veure obligada a sortir ella sola a fer el pregó “perquè a mi que sigui un poliesportiu no em fa por que me’ls he recorregut tots amb el Pepe Rubianes per tot Catalunya”, va dir. “El que més m’agrada és que la Festa Major ha seguit endavant, segueix, hi ha hagut molts esforços perquè tirés endavant i que estic molt contenta d’això, d’haver-vos acompanyat”, va assegurar Cristina.

En baixar de l’escenari va sortir Sergi Cervera, amb cara d’arribar-hi tard i carregat amb el casc de la moto i la motxilla, buscant-la molt molest perquè la Cristina no l’havia esperat per fer el pregó. Cervera va recordar la seva relació amb el FIC-CAT “fa deu anys vaig venir a Roda per primer cop amb motiu del Festival. Teniu un festival de cinema fantàstic”, va dir.

Ja ambdós junts a l’escenari i acabant amb la broma, van reivindicar la cultura com a segura “anem a construir la nova realitat i anem al teatre de nou. Feu el fotut favor de passar-vos-ho bé!”, va dir Cervera.

Per acabar, van convidar a tots els presents a l’obra de teatre "El paradís d'Einstein" que va tenir lloc a partir de les onze de la nit a la Pedrera de l’Elies “és un projecte especial, una estrena, d’una comèdia distòpica molt vinculada als temps estranys que estem vivint, en un hipotètic futur no molt llunyà, en un hipotètic planeta no molt llunyà”.

Per posar punt i final tothom va poder gaudir d’una gran tronada de Festa Major amb traca final des de l’aparcament de l’Ajuntament.

 

Dilluns, 24 d’agost

En la Diada de Sant Bartomeu, a les deu del matí, el toc de festa a càrrec de la família Nogués ens va avisar de l’inici de la festa.

Mitja hora més tard va tenir lloc la sortida del seguici del Pa Beneït, des del poliesportiu cap a l’església parroquial format per disset parelles i els majorals, que aquest any van ser l’exalcalde Pere Compte i la seva dona Elisabeth. Tancaven la comitiva la banda de la Cobla Principal de Llobregat; l’alcalde Pere Virgili i els regidors i regidores de la Corporació Teresa Ferré, Rosana Dorantes, Frederic Royuela, Manel González, Toni Bernal i Rafael Luna.

Un cop a la parròquia, amb la imatge del nostre patró Sant Bartomeu, es va iniciar la processó, que degut a l’actual situació va modificar lleument el seu recorregut. La missa solemne va ser oficiada per l’actual rector Joan Brulles, acompanyat per mossèn Antonio Rodríguez, qui serà a partir del dia 4 de setembre el nou rector de la parròquia de Sant Bartomeu. Per primer cop la missa va poder ser seguida també des de la plaça gràcies al sistema de megafonia que l’Ajuntament va instal·lar-hi per a l’ocasió.

En finalitzar l’ofici, va tenir lloc la tradicional subhasta de la Coca del Goig, a la plaça de l’Església, que enguany va ser per la rodenca Cristina Borrut, per 600 euros.

Seguidament, la plaça dels Pins es va omplir, amb l’aforament controlat, per gaudir del concert vermut a càrrec de la Cobla Principal de Llobregat.

Per posar punt i final a la Diada del nostre patró, a partir de les onze de la nit l’orquestra de ball La salseta del Poble Sec va oferir un gran concert al Pavelló Municipal.

 

Dimarts, 25 d’agost

El grup “Xarxa” és ja una peça fonamental en l’últim dia de la Festa Major, i enguany tampoc hi podien faltar. Així, a partir de les set de la tarda el pavelló municipal es va començar a omplir, seguint totes les mesures de seguretat, per gaudir del concert d’havaneres del grup, enguany sense rom cremat degut a la Covid-19.

Finalment, a partir de les deu de la nit, des de l’avinguda Fèlix Martorell, -i degut a la seva alçada també des de molts punts del nucli urbà-, vam poder gaudir d’un espectacular castell de focs, a càrrec de l’empresa de pirotècnia Estalella. El millor colofó a una Festa Major atípica però igual d’especial.

 

Dissabte, 29 d’agost

Fora de les dates de la festa però dins del programa, tindrà lloc el XIX Trofeu Lluís Marco. A partir de les set de la tarda el primer equip del C. Atl. Roda de Barà, de 2a catalana, s’enfrontarà a l’equip convidat, el CF Vilanova, de 1a catalana, i clouran definitivament la festa gran de Roda de Berà.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta