La Comissió especial redactora, formada per membres de tots els grups municipals i per tècnics municipals, ha treballat durant un any i mig en la seva redacció.

El text s’exposarà públicament durant 30 dies perquè la ciutadania pugui presentar al·legacions abans de la seva aprovació final.

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir al vespre, per majoria, l’ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana. Va ser amb els vots a favor de tots els membres de la corporació a excepció dels regidors del PSC, els qui finalment no van voler donar el seu suport a l’ordenança tot i que el dia d’abans la comissió, presidida pel portaveu del PSC, l’havia aprovat per unanimitat.    

Els portaveus de la resta de grups van coincidir en la importància d’aquest text per a Roda de Berà, un document final que ha estat treballat durant tota la legislatura amb molt de consens i tots els grups han pogut aportar i debatre les seves esmenes.

La finalitat d’aquesta nova ordenança és preservar i potenciar l’espai públic com un lloc de convivència per establir un clima de civisme i respecte mutu que fomenti la tolerància entre els ciutadans, i assolir un poble on totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres, tot plegat per millorar la qualitat de vida i el benestar dels rodencs i rodenques. El text preveu sancionar les actituds incíviques, negligents i irresponsables que deteriorin aquesta qualitat de vida del municipi i que impedeixin garantir que tothom pugui gaudir dels béns i dels serveis d’ús públic amb normalitat.

L’Ajuntament, amb la voluntat de promoure el civisme i per actuar a favor del respecte i de la cohesió social, fent front a totes aquelles conductes que pertorbin la convivència ciutadana, ha volgut crear aquesta ordenança amb mesures per fomentar-la i garantir-la, però també perquè serveixi com un instrument pedagògic, perquè les normes siguin respectades i enteses per tots els habitants de Roda de Berà així com pels seus visitants.

Així, aquesta nova ordenança regularà qüestions com els drets i deures de la ciutadania, les mesures per fomentar la convivència i el civisme, el comportament i la conducta ciutadana a la via pública, l’ús de focs i pirotècnia, les conductes durant les festes populars, els jocs al carrer, el consum de substàncies estupefaents i d’alcohol, la mendicitat, la venda ambulant, les accions vandàliques contra el mobiliari urbà, les conductes dels animals de companyia a la via pública, la contaminació acústica i el respecte pel descans dels veïns, o la gestió dels residus, entre moltes altres qüestions.

Les infraccions es divideixen en lleus, greus i molt greus i podran suposar multes de fins a 750 euros en el cas de les primeres; fins als 1.500 euros per a les greus; i sancions de fins a 3.000 euros pel que fa a les considerades com a molt greus.

Després de la seva aprovació inicial, s’obre ara un període d’exposició pública de 30 dies durant els quals la ciutadania podrà presentar a l’Ajuntament les seves reclamacions o observacions.  

Descarrega aquí l'ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana

 

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta