Durant el tancament, els avis i les àvies van continuar realitzant activitats físiques, psicomotrius, artístiques i creatives per evitar el seu deteriorament cognitiu i de l'estat d’ànim.

El Centre de Dia Marinada de Roda de Berà va tornar a obrir les seves portes el passat 6 d’abril després de romandre tancades des del mes de gener per decisió de l’equip del centre, d’acord amb les famílies dels usuaris, i avalada pel Ple de l’Ajuntament, tenint en compte la situació epidemiològica. Actualment el centre compta amb una capacitat de 20 places vinculades i tots els usuaris i treballadors vacunats.

El factor que va resultar determinant per al seu tancament a mitjans de gener va ser que el departament de Salut “tot i identificar els centres de dia com a essencials, no va oferir l’accés al vaccí́ en la primera fase, encara que els seus usuaris fossin persones grans, amb dependència i vulnerabilitat i amb els mateixos drets que els usuaris que resideixen en altres centres residencials”, lamenten des de l’Arc Serveis, empresa que gestiona el centre. Per aquest motiu, amb una incidència tant elevada es va decidir tancar i no posar en risc la salut i la vida d'aquests usuaris.

 

Activitats durant el confinament

Durant el temps de confinament, el centre va programar un organigrama d'activitats, potenciant l’atenció a usuaris que no tenen un entorn familiar proper o bé és inexistent. Les activitats dins del domicili van prioritzar les activitats de la vida diària no perdent hàbits d'higiene, ni rutines que proporcionen un benestar en la salut emocional de la gent gran.

Cada setmana l’equip realitzava activitats físiques, psicomotrius, artístiques i creatives per ajudar a millorar l’autoestima i l’autoconfiança dels avis, “projectant serenitat mental, exercicis i converses que ens evita portar-nos pels estats d’ànim negatius”, explica Jerusalem Torra, gerent l'Arc Serveis. Torra destaca que l’objectiu principal “era i és evitar un deteriorament cognitiu, aconseguint un envelliment saludable, amb tècniques dirigides a brindar una atenció́ d’alta qualitat de vida a les persones grans”. En concret, durant el confinament es van potenciar les habilitats socials dels usuaris, interactuant amb les noves tecnologies, tauletes i mòbils. També hi va participar el mossèn de la parròquia de Roda de Berà, Antonio Rodríguez. A més, es van realitzar tik-toks, vídeos musicals i un muntatge molt divertit per Carnaval dels 'Superherois', organitzat per la junta de la Llar d'Avis Municipal de Roda de Berà, una manera de participar en la integració en la vida de la comunitat.

Finalment, des de l'Arc Serveis es posa en valor la feina feta durant aquest temps per tot l'equip, especialment, la tasca de les auxiliars del Servei d’Ajuda a Domicili, que van donar continuïtat al treball que es realitzava al Centre de Dia Municipal de Roda de Berà, adaptant-se a espais i situacions ben diferents, donant resposta i atenció professional a necessitats dels majors, com l'angoixa i la por.

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta