Ahir a les 17 hores es va convocar amb caràcter d'urgència la Junta de Portaveus del consistori, presidida per l'alcalde Pere Virgili, i a la que hi van assistir Frederic Royuela (TRIA), Jose Antonio Benedicto (PSC), Eva Maria Giménez (ERC), Antonio Bernal (C's) Rafael Luna (PP) i Albert Martin (JxR), per conèixer més a fons i analitzar la situació d'inseguretat i convivència generada en aquests últims dies pels qui han ocupat de manera il·lícita dos habitatges en el barri de la Barquera.

L'ocupació irregular d'habitatges és un fenomen en creixement i de gran preocupació. Les persones que han ocupat aquests habitatges estan causant molèsties al veïnat al no respectar les mínimes normes de convivència, creant inseguretat derivada de situacions com per exemple fer d'amfitrions a desconeguts que reben i socialitzen al carrer amb comportaments incívics, o realitzar connexions en els subministraments bàsics sense cap mesura de seguretat.

Aquestes ocupacions semblen estar organitzades i orquestrades per qui s'aprofita injustament d'una gran sensibilitat ciutadana per la conjuntura social i econòmica tan complicada que estem vivint.

La societat en general i les administracions en particular hem de vetllar i treballar per una convivència justa i equitativa per a tots, però no hem de destinar esforços i recursos a qui busca amb aquestes ocupacions perpetuar la seva forma de vida i no un sostre per viure.

Per tal de controlar aquest fenomen, és imprescindible  la unitat i coordinació de totes les administracions i dels seus responsables. En aquest sentit, al Ple municipal del 27 de febrer de 2020 es va aprovar per unanimitat una moció per la Seguretat Pública. Entre els acords més importants es demanava a l'Administració General de l'Estat i la Generalitat de Catalunya mitjans materials, econòmics i personals per a resoldre la situació de necessitat residencial real per a qui ho necessiti, però al mateix temps s'instava a una modificació legislativa urgent per a dotar d'instruments i procediments eficaços a l'administració local que poguessin evitar les ocupacions de presumptes delinqüents.

Es demanava la coordinació i cooperació de les forces i cossos de seguretat per treballar al costat de la policia local, que és qui millor coneix el municipi. Es va creure important, i així es va fer, la redacció d'un protocol d'actuació en cas que es detectés una nova ocupació. Es va formalitzar una taula de treball interdisciplinària que analitza els nous empadronaments, les ocupacions i valora les possibles situacions reals d'exclusió social.

El requeriment a bancs i grans propietaris d'habitatges buits per a inutilitzar eficaçment les escomeses de subministraments i les entrades als habitatges per a dificultar l'ocupació, va ser consensuada també, com una eina bàsica d'ajuda per a erradicar la situació.

Per a una major difusió d'aquests acords unànimes es va enviar còpia totes les associacions de veïns del municipi per al seu coneixement i difusió.

En l'actualitat l'Ajuntament es persona com perjudicat en els procediments penals per ocupacions al nostre municipi i promou procediments contenciosos administratius contra qui ocupant il·legalment un habitatge i es connecta al subministrament elèctric o de gas generant perill i inseguretat a la resta de veïns.

L'Ajuntament vol expressar el seu suport als veïns i veïnes davant aquesta situació i continuarà incrementant, dins de les seves competències i en la mesura des seus recursos, les actuacions per tal de recuperar al més aviat possible l'habitual clima de seguretat i convivència.

La Junta de Portaveus va acordar assistir, acompanyant a l’Alcalde, a la convocatòria de l'associació de veïns de la Barquera de dissabte i escoltar i compartir les seves inquietuds i necessitats, i donar suport institucional a qui, en aquests moments, es veuen perjudicats per aquests actes incívics que alteren la convivència ciutadana.

 

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta