L’Ajuntament de Roda de Berà vol desmentir categòricament la informació publicada avui, 18 de juliol, pel Diario Expansión -i, posteriorment, també per l’ACN- en la qual s'afirma que l’empresa danesa European Energy obrirà una planta d’hidrogen verd a Roda de Berà.

L’equip de Govern ha mantingut una única reunió amb els representants de l’empresa catalana Green Inception, la qual actua com a promotora i intermediària, durant la que van presentar la idea i un projecte molt preliminar.

Després de l’estudi de la documentació presentada i de l’elaboració d’un informe de valoració per part dels tècnics municipals, l’Ajuntament va manifestar a l’empresa la seva negativa a que aquesta planta s’instal·li a Roda de Berà per multitud de motius, tenint en compte que els contres superen els avantatges. Els 74 milions d’euros d’inversió previstos no repercutirien en un benefici per al nostre municipi com tampoc en un gran nombre de llocs de treball.

Segons la informació publicada per Expansión, la planta estaria ubicada al polígon industrial de l’Avenar, en uns terrenys el propietari dels quals també ha mostrat la seva negativa. Pel que fa al parc fotovoltaic i un altre d’eòlic que s’instal·larien per abastir d’electricitat la factoria, estarien ubicats en els terrenys propers al Mas de Nin, amb un gran impacte paisatgístic per al nostre municipi i totalment incompatible amb el model de municipi turístic, atès que es convertiria en un “mar de plaques solars”.

Per altra banda, la planta necessitaria uns 10.000 metres cúbics d’aigua cada trimestre per efectuar el procés d’electròlisis, mitjançant el qual es produeix l’hidrogen. Degut a la problemàtica de l’abastament d’aigua a Roda de Berà, el subministrament necessari hauria de provenir de fonts externes al subministrament municipal, atès que els pous municipals no suportarien un consum tan elevat.  

La documentació presentada per Green Inception conté dades contradictòries i hi ha una mancança d’informació important sobre el desenvolupament del procés de producció d’hidrogen així com tampoc s’especifica el seu transport, que si fos a través de camions cisterna comportaria un risc evident per l’increment del trànsit diari per les zones urbanes. Per altra banda, l’hidrogen és uns substància altament inflamable i volàtil.

En rebre la informació del projecte preliminar, l’Ajuntament va fer la consulta al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, al qual no li constava haver rebut cap documentació al respecte.

L’equip de Govern valora positivament el benefici que l’hidrogen verd, així com la resta de les energies renovables, aporta en la lluita contra el canvi climàtic. Tanmateix, en l’àmbit local, suposaria un increment dels riscos derivats de la naturalesa de l’hidrogen que, segons els tècnics municipals, s’haurien de valorar i avaluar quan el promotor definís les condicions bàsiques del procés i les afectacions al nucli urbà per al transport de les cisternes.

La resta de grups municipals amb representació al Consistori van ser informats per l’alcalde Pere Virgili durant una Junta de Portaveus i pel regidor d’Urbanisme, Manel González, en una Comissió Informativa, els qui també van mostrar dubtes sobre el projecte.  

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta