Serà el proper dissabte en un concert de campanes organitzat dins de la Festa Major de Sant Bartomeu.

Fins fa uns anys els campanars de les esglésies eren un dels elements identificadors més importants dels pobles, i les campanes esdevenien de vital importància. Aquestes avisaven la població davant d’un incendi, d’una tempesta, informaven de l’hora de l’inici del treball al camp, dels batejos o del traspàs de les veïnes i veïns.

Els tocs civils i religiosos eren un llenguatge en sí mateix que tothom coneixia. I aquesta veu de les campanes es tornarà a escoltar a Roda de Berà el proper dissabte, a partir de les set de la tarda a la plaça de l’Església, en un concert de campanes. Serà a càrrec de la família Nogués i està organitzat dins de la Festa Major de Sant Bartomeu, que se celebrarà del 19 al 26 d’agost.

Així, Josep Maria, Roser, Àngel i Ernest Nogués, faran sonar les campanes de Roda, Maria de Berà, la gran; Maria dels Dolors, la mitjana; i Maria del Roser, la petita, amb tocs tan diversos com el de la migdiada, el foc o la tempesta;l’Ave Maria o l’Angelus, el Toc de Vigília, el bateig, o el dels difunts per una dona o per un home, atès que sonaven diferent, entre d’altres.

Aquest serà el segon concert d’aquestes característiques que se celebra a Roda de Berà, en aquesta ocasió a instàncies de la regidora de Cultura i Festes, Teresa Ferré. El primer va ser a l’abril de 2006, en el marc de la XXI Setmana Cultural.

A Roda de Berà es va mantenir la figura dels campaners i campaneres fins a principis dels anys 80 del segle passat. Angeleta Vallvé en va ser la última, qui coneixia com ningú tots els tocs civils i religiosos. Se’ls va ensenyar a Josep Maria Nogués, un dels seus ajudants, qui ha transmès aquests coneixements a alguns membres de la seva família.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta