Un espectacle piromusical molt original va acomiadar ahir a la nit la festa gran rodenca.

Prop d’una seixantena d’actes han completat el programa de la prèvia i de la Festa Major.

En tots ells hi ha hagut una gran participació de rodencs i visitants.

Ahir a la nit Roda de Berà va dir adeu a la seva festa gran, una de les més multitudinàries que es recorden al poble. Actes tradicionals, culturals, esportius, musicals, artístics... fins a cinquanta-nou actes diferents han configurat el programa de la Festa Major de Sant Bartomeu d’aquest any. Van ser tres dies d’actes previs, i una setmana sencera, del 19 al 26 d’agost, de Festa Major, durant els quals rodencs, rodenques i visitants s’han abocat amb la festa gran rodenca. Es va notar als carrers que, després de dos anys de pandèmia, tothom tenia ganes de passar-s’ho bé i oblidar els dies de confinament i mascareta.

El programa, preparat per la regidoria de Cultura i Festes, encapçalada per Teresa Ferré, va tenir en compte tots els públics, infants, joves i públic adult, i, de fet, va comptar amb la implicació directa de l’associació juvenil Roda Jove, els qui van participar en l’organització d’alguns dels actes més reeixits, com el concurs de talents, l’escape room de carrer o les nits de deejays, entre d’altres.

I com deia l’alcalde Pere Virgili al seu saluda del llibret de la Festa Major, hem reprès, ens hem reactivat, hem retornat, hem redescobert i, sobretot, ens hem retrobat als carrers de Roda de Berà.

L’Alcalde acomiadava la festa ahir a la nit amb un missatge a les seves xarxes socials fent al·lusió a la recuperació de la normalitat “hem recuperat l’esperit de la festa al carrer, com ha de ser, com ens agrada”, deia, i felicitava a tothom pel bon comportament i el civisme demostrats durant els dies de festa. També va fer un reconeixement especial a totes les entitats, treballadors i voluntariat “que han fet que tot hagi sortit rodat, sense masses incidents a destacar”, assegurava, i va dedicar unes paraules a la regidora Teresa Ferré “per ser alhora incansable i eficaç com ningú, chapeau”, finalitzava el seu missatge.  

Dimarts 23, la vigília de la Festa Major

La vigília de Sant Bartomeu va començar amb el tradicional toc de vigília a l’església parroquial, a càrrec de la família Nogués.

El Pregó de la Festa Major, que tornava després de tres anys a la plaça de l’Ajuntament, es va iniciar amb el concert del quintet de metall ‘Forum Bras’, els qui van barrejar la música clàssica amb la modernitat oferint un recital molt original.

Seguidament, les autoritats de la corporació municipal i el pregoner d’aquest any, el doctor Joan Manuel Roca, van pujar fins al balcó de l’Ajuntament. En primer lloc es van lliurar els reconeixements als mèrits esportius i acadèmics. Pel que fa als esportius, l’alcalde Pere Virgili i el regidor d’Esports, Gerard Solé, el van lliurar a l’equip femení del Club Atlètic Roda de Berà, que ha començat a jugar aquesta passada temporada. El va recollir la seva presidenta, Remei Gavaldà, i les jugadores Llara Menéndez i Martina Toledano.

Quant als acadèmics, aquet any l’Ajuntament ha reconegut els tres millors estudiants de l’Institut Roda de Berà: Iván Carmen, Kian McCullag i Gerard Gutiérrez. Els van lliurar Rosana Dorantes, regidora d’Ensenyament, i Teresa Ferré, de Cultura i Festes.

Seguidament, el doctor Joan Manuel Roca va oferir el Pregó de la Festa Major. Va assegurar que l’havia sorprès la proposta de la regidora de Festes de fer el Pregó “però em va semblar una oportunitat d’oferir els més joves una visió de Roda i la seva Festa Major ben diferent de la que ells han conegut; diferent en la seva forma, però no pas en el fons”, va dir. El doctor Roca va fer un breu repàs per la història de Roda de Berà a través dels records de la seva família i ens va aconseguir transportar a la segona meitat del segle passat. Molts dels presents a la plaça es van emocionar en tornar a escoltar parlar d’en Ximató, de Cal Minguet o del Xalet. “Tot va començar quan el meu avi, en Joan Roca Martorell li va fer il·lusió construir-se una casa al poble de la seva mare, Magdalena Martorell, i així va néixer el xalet Bona Voluntat, o simplement el xalet, quan estiuejar encara era un fet excepcional”, va explicar. Estava ubicat al carrer de la via, i va ser construït per en Baltasar Virgili, l’avi de l’actual alcalde Pere Virgili.

El xalet, any rere any, des del començament dels anys 30, fins al 2005 quan es va enderrocar, va ser la casa d’estiueig de tota la seva família. Durant els anys es va anar ampliant i actualment l’únic element que queda de l’edifici original és la reixa de ferro que es va mantenir quan es va construir l’edifici que ara ocupa el seu lloc. “Quan passo per allà no puc veure una altre cosa, ni sentir un altre so, ni imaginar un altre escenari; el record del xalet sempre m’acompanyarà”, va assegurar el doctor Roca.

En finalitzar, va arribar el torn del ritme esbojarrat dels Trastok’ts Street Band, els qui, acompanyats pel grup de batucada SomSarau, de Les Monges Associació Cultural, i pel Ball de Diables de Roda de Berà, van recórrer alguns dels principals carrers del nucli urbà. Els diables rodencs van tornar a cremar, fent algunes de les seves conegudes figures de foc.

A partir de les deu de la nit La Selva Band es va apoderar de la zona firal per fer viure la nit més salvatge. El grup va interpretar els millors èxits del moment, abans de donar el relleu als deejays Enzo Ferrara i Quiles, per gaudir de la ja tradicional nit remember.

Mentrestant, al pavelló municipal el conegut humorista José Corbacho va fer riure els centenars de persones que s’hi van reunir. Amb l’espectacle unipersonal Ante todo mucha calma, Corbacho es va riure de tothom, fins i tot d’ell mateix “perquè està la cosa com per deixar de riure!”, deia.

Dimecres 24, la diada del nostre patró Sant Bartomeu

A les vuit, les matinades del grup de grallers ‘Com feia...?’ va avisar els rodencs i rodenques de l’inici del dia gran de la Festa Major, la diada de Sant Bartomeu. I a les deu, el toc de festa a càrrec de la família Nogués va precedir la sortida del seguici del Pa Beneït des del pavelló municipal.

Puntuals, a dos quarts d’onze, la parella de majorals, formada per tercer any consecutiu per l’exalcalde Pere Compte i la seva esposa Elisabeth Civico, va convidar a la corporació municipal, tal i com estableix el protocol, a participar en el seguici, encapçalat per l’alcalde Pere Virgili, i amb l’assistència dels regidors i regidores Teresa Ferré, Rosana Dorantes, Manel González, Gerard Solé, Frederic Royuela, Gregoria Alonso, Eva M. Giménez, Toni Bernal, Rafael Luna i Albert Martín. També hi va participar vestit de gala el cap de la Policia Local, Antonio Gómez.

La petita Martina, de 6 anys, acompanyada pel Pablo, de la mateixa edat, i la Mariona amb el Pau, de 8, van ser els encarregats de portar les dues Coques del Goig, seguits per trenta-tres parelles més d’infants, joves i adults -més del doble de participants respecte l’any passat- portant els feinadors amb les coques. La comitiva va estar acompanyada pels gegants de Roda de Berà, els grans Rigoletto i Traviata, i els petits, Rodus i Berània, portats pels joves membres dels Gegants i Nans de l’Arboç. Els seguien de ben a prop el grup de grallers ‘Com feia...?’, i la cobla La Principal de Llobregat, tancava la comitiva.

En arribar a la plaça de l’Església es van unir els membres del clergat, encapçalat pel rector Antonio Rodríguez, acompanyat aquest any per Mossèn Miracle, del Vendrell; Mossèn Ferrer, de la Pobla de Montornès; i Mossèn Gené, d’Altafulla. I, per suposat, la imatge del patró de Roda de Berà, Sant Bartomeu, precedit pel penó de l’any 2012 dedicat al sant apòstol i la bandera de la Hermandad de Labradores y Garaderos de San Isidro.

Després de recórrer en processó alguns dels carrers del nucli urbà, es va celebrar la missa solemne amb la benedicció de les coques i el cant dels goigs. Seguidament, es va subhastar la Coca del Goig, aquest any adjudicada a Cristina Borrut, per 220 euros.

Tot seguit, la plaça dels Pins es va omplir per gaudir amb el concert vermut a càrrec de la cobla La Principal de Llobregat, la qual també va actuar a la tarda, a partir de dos quarts de set, a la plaça de l’Ajuntament, durant la ballada de sardanes, organitzada amb la col·laboració del Grup Sardanista.

A partir de les set de la tarda, el primer equip del Club Atlètic Roda de Barà es va enfrontar al Club de Futbol Llorenç, al qual va vencer per 6 gols a 1 en la XXIa edició del Trofeu Lluís Marco. El partit va començar molt disputat però el conjunt rodenc va anar pujant la intensitat per acabar imposant-se còmodament a la segona part.

El CF Llorenç van començar avançant-se en el marcador amb un gol de penal al minut 6 de partit. Però ràpidament els rodencs van posar la rèplica amb el gol de Carlos Martínez també des dels 11 metres. A la mitja hora de joc, Jon va fer el segon que posava al Roda per davant.

A la segona meitat, els de 'Kiki' Torres van ser clarament superiors a un rival que va anar perdent forces. Jowy al minut 68, Galera al 71 i Castro al 88, van tancar la golejada rodenca en el tradicional partit de Festa Major. L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, juntament amb els regidors Gerard Solé, Laura Moya i Juan Pedro Labrador, i la presidenta del C.A. Roda de Barà, Remei Gavaldà, van fer el lliurament dels trofeus.

El primer equip rodenc continua preparant-se per una nova temporada que disputarà a la 2a Catalana, en el grup 6.A i que s'iniciarà el 17 de setembre amb la primera jornada al camp del Riudoms.

Com és tradició, l’orquestra escollida per a la diada de Sant Bartomeu ofereix un concert de Festa Major al pavelló municipal. En aquesta ocasió va ser l’orquestra internacional Selvatana, amb més d’un segle d’història i trajectòria musical. El pavelló es va omplir de gom a gom per escoltar-los, abans de gaudir del Ball de Festa Major a partir de les dotze de la nit.

Pel que fa a la zona firal, Queralt Lahoz, una de les sensacions musicals del moment, hi va actuar a partir de les deu. Aquest va ser un dels esdeveniments triats per l’associació juvenil Roda Jove.

L’artista va barrejar el bolero clàssic amb el rap, el hip-hop o el R&B amb el flamenc, estil que és el seu principal motor.

Finalment, l’actuació del deejay rodenc Jordi Romero va posar punt final al dimecres.

 

 

 

 

 

Dijous 25, el dia del gos

El dia posterior a la diada de Sant Bartomeu, també conegut com el dia del gos, va començar amb el tradicional campionat de bitlles, enguany assolint un rècord de participació, un total de 51 equips. Els 153 participants, de totes les edats, es van disputar durant dos torns de tres tirades el desitjat pernil del guanyador, però finalment va ser l’equip de l’Stefan, l’Esteban i l’Enric, amb sis bitlles, els qui se’l van emportar. Els segons classificats van ser l’equip format pel Gerard, el Marc i el Sergio, amb cinc bitlles; i el Miguel, en Carles i el Jose, amb quatre bitlles, van ser els tercers classificats. Els premis van ser lliurats per l’alcalde Pere Virgili; la regidora de Cultura i Festes, Teresa Ferré; i la regidora de Comerç, Rosana Dorantes; les qui també es van animar a participar-hi.

Cal destacar l’àmplia participació d’infants i joves. Cada any són més els qui s’animen a jugar a aquest tradicional joc per garantir el relleu generacional.

La tarda es va iniciar amb l’XtremRace, una divertida carrera d’obstacles sobre inflables que va agradar a grans i també a petits, els qui, de totes les edats, es van animar a provar el recorregut amb molt bons resultats. Per altra banda, els més menuts també van poder gaudir amb dos inflables.

Els joves, i no tan joves, van gaudir, a partir de les deu de la nit, amb l’espectacle que en Lexter, acompanyat per la Black Mafia Band, va oferir a la zona firal, un concert que es va haver d’anul·lar després de mitja hora per la pluja. Tanmateix, en Lexter tornarà a actuar per a la Festa Major Petita, el 7 d’octubre.

Divendres 26, havaneres i focs

Com és habitual, les havaneres són les protagonistes del programa del darrer dia de la Festa Major, i, com no podia ser d’altra manera, van ser a càrrec del Grup Xarxa. El grup, amb 38 anys de trajectòria, mai no decep i van oferir un repertori de més de dues hores de durada. “Avui tornem a tocar plaça”, va dir en Josep Lluís, l’speaker del grup, fent referència a que durant els dos darrers anys, degut a la pandèmia, el concert s’havia celebrat dins del pavelló municipal, amb restrictives mesures de seguretat.

Durant la mitja part es va poder tornar a repartir el rom cremat. Els voluntaris, amb l’ajuda de l’alcalde Pere Virgili, van preparar 52 litres, dels quals no en va sobrar ni un gotet. Els membres del grup xarxa van comptar durant tot el concert amb la participació del públic, molt entregat, el qual va cantar en totes aquelles ocasions en què en Josep Lluís els ho va demanar.

En finalitzar la cantada, el grup de batucada SomSarau es va preparar per portar tothom, seguint el seu ritme, cap a la pista esportiva Nou Roda, on va tenir lloc l’espectacle piromusical de fi de Festa Major, molt lluït i original.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta