Per la seva continuada tasca en la conservació, manteniment i protecció d’aquest conjunt arquitectònic de gran valor per a Roda de Berà.

El Ple de l’Ajuntament va aprovar el passat dijous al vespre per majoria proposar al Consell Comarcal del Tarragonès l’entitat urbanística del Roc de Sant Gaietà per rebre la distinció de Mèrit als Serveis Distingits en la seva vuitena edició.

Aquest guardó es lliura cada any a persones o entitats dels municipis de la comarca del Tarragonès que s’hagin distingit en una continuada tasca efectuada o que hagin contribuït a incrementar el prestigi del municipi. Seguint les bases, l’equip de Govern va creure oportú i molt merescut proposar formalment l’entitat urbanística d’aquest conjunt arquitectònic únic, per la seva tasca en la conservació, manteniment i protecció del Roc de Sant Gaietà. 

Segons la proposta de l’Alcaldia “la bona predisposició i col·laboració de l’entitat urbanística del Roc de Sant Gaietà, que representa als propietaris, ha estat i és imprescindible perquè aquest emblemàtic lloc continuï sent referent del nostre municipi”, subscriu.

El Roc de Sant Gaietà

Aquest conjunt arquitectònic tan atípic es va construir entre els anys 1964 i 1972. Cayetano Bori Tallada va ser el promotor de l’obra, construïda per Josep M. Fortuny Rodríguez. En primer lloc es van construir els apartaments de primera línia de mar, els quals van ser dissenyats a l’estil dels pobles eivissencs i mediterranis, complementant-los posteriorment, en el seu interior, amb patis andalusos i sevillans, fonts granadines, petites places i carrerons que van acabar de donar-li l’aire de poble típic.

Tot plegat es va anar fusionant amb altres construccions i ornamentacions d’estil romànic, mudèjar, renaixentista, mossàrab o gòtic, amb portes i reixes de ferro forjat o amb elements amb pedra de la pedrera romana del Mèdol de Tarragona. I aquesta curiosa barreja d’estils van fer que el conjunt esdevingui una joia única al nostre territori.

Al novembre de 1972, un cop acabada l’obra, Cayetano Bori Tallada va cedir a l’Ajuntament els vials, jardins, serveis i obres, amb caràcter de perpetuïtat i gratuïtament.

La seva conservació sempre ha estat compartida entre els propietaris veïns i veïnes del Roc i l’Ajuntament, a través de la subvenció que s’atorga cada any a l'entitat urbanística amb aquesta finalitat, mitjançant la signatura d'un conveni de col·laboració.

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta