Notícies

Fa un any es va aprovar l’agermanament entre els dos municipis.

S’han organitzat tot un seguit d’actes perquè la comitiva del poble malagueny conegui Roda de Berà.

És el primer agermanament que realitza el municipi rodenc.

Els ajuntaments de Roda de Berà i de Benaoján van aprovar a finals d’octubre de l’any passat l’agermanament entre els dos municipis. La idea va sorgir durant l’estiu de 2021, en una conversa entre l’alcalde Pere Virgili i un rodenc familiar de l’actual alcaldessa de Benaoján, Soraya García. Els dos consistoris van convocar llavors una reunió telemàtica i es va arribar a un enteniment, tenint en compte els vincles històrics i socials que uneixen els dos pobles.

Per a celebrar l’agermanament i consolidar-lo, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Cultura, ha organitzat diversos actes que tindran lloc el 9 i 10 de desembre. Per a l’ocasió, viatjaran fins a Roda de Berà l’alcaldessa Soraya García i la regidora de Cultura, Olga Barranco, acompanyades per una tècnica municipal.

La benvinguda a les autoritats i l’acte institucional se celebrarà el 9 de desembre, a partir de les 10 del matí a l’Ajuntament. Seguidament, a l’entrada del municipi, a la plaça Francesc Macià, es descobrirà la placa commemorativa de l’agermanament.

A dos quarts de dotze es farà una visita guiada a diversos indrets turístics de Roda de Berà, entre ells, el Roc de Sant Gaietà, el Museu de la Ràdio Luis del Olmo, l’ermita de la Mare de Déu de Berà o la capella de Mas Carreras.

Ja a la tarda, a partir de dos quarts de set, tindrà lloc una exhibició del Ball de Diables de Roda de Berà i seguidament l’encesa oficial dels llums de Nadal, a càrrec de l’alcalde Pere Virgili i de l’alcaldessa de Benaoján, Soraya García, acompanyats per la resta de membres del consistori.

La jornada de diumenge s’iniciarà amb una visita guiada pel nucli antic de Roda de Berà, a partir de les onze amb la sortida des del Replà, al carrer Major.

Seguidament, a dos quarts d’una, la plaça de l’Ajuntament acollirà una exhibició de la Colla Castellera del Foix de Cubelles, dels gegants de Roda de Berà, i del Ball de Gitanes de l’Esbart Sant Julià de l’Arboç.

Al migdia se celebrarà un dinar al restaurant Les Guatlles amb la participació de totes aquelles persones que ho desitgin. El preu del menú és de 20 euros i cal reservar prèviament trucant al 977 65 70 09.

A les sis de la tarda s’iniciarà al Casino Municipal un acte cultural d’agermanament, amb un concert de la Coral Verge de Berà i la projecció de vídeos de Roda de Berà i del FIC-CAT. En finalitzar hi haurà un aperitiu per a tothom.

Vincles històrics

Els vincles i els llaços d’amistat que uneixen els dos pobles es remunten als anys 60, quan van arribar a Roda de Berà moltes famílies vingudes des de diferents punts del país, entre elles fins a 75 persones provinents de Benaoján.

La transformació de Roda de Berà a principis de la dècada dels anys 60, en què el principal motor econòmic del municipi va passar de ser l’agricultura a la construcció i al sector serveis, va fer que s’incrementés la demanda de mà d’obra. El boom del turisme nacional i internacional feia necessari construir noves residències vacacionals, i Roda de Berà, en aquell moment amb tan sols 563 habitants, no podia satisfer la incipient demanda de mà d’obra.

Va ser així com van arribar al municipi moltes famílies vingudes des de diferents punts del país, la meitat de pobles d’Andalusia i entre ells 75 benaojans i benaojanes que van arribar a Roda de Berà per treballar i viure-hi. Amb el seu treball es van construir la majoria dels 660 nous habitatges que es van construir en deu anys, fins a doblar la seva població l’any 1970, arribant als 1.034 habitants. Ara, seixanta anys després, els rodencs amb arrels benaojanes s’ha multiplicat per quatre. L’Ajuntament espera que tots ells i elles participin en els actes que el consistori ha organitzat per al segon cap de setmana de desembre.

Comparteix el contingut:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta

C Joan Carles I, 15
-
43883 Roda de Berà

Tel: 977 65 70 09
-
Fax: 977 80 90 71

oac@rodadebera.cat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant, considerem que s'accepta la nostra política de cookies.