La plataforma els va presentar la seva proposta per fer passar els trens de mercaderies per l’interior i els va informar sobre els passos que s’estan duent a terme per trobar alternatives al pas de trens de mercaderies pel litoral.

Ahir al migdia l’alcalde Pere Virgili es va reunir amb Eugeni Sedano, portaveu de la plataforma Mercaderies per l’Interior; Ramon Joanola, enginyer de camins i membre de l’entitat; i Ramon Martí, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Roda de Berà. Els representants de la plataforma van presentar l’alternativa al traçat proposat pel Ministeri de Transports perquè els trens de mercaderies deixin de passar per la costa i evitin les zones més poblades.

Tant la plataforma com l’equip de Govern i la FAV van coincidir en què és necessari trobar una alternativa viable a la proposta efectuada per l’Estat. L’objectiu és que l’increment de trens de mercaderies derivat del Corredor del Mediterrani no afecti els nuclis de població de la costa, com és el cas de Roda de Berà.

Seguint la proposta que defensa el Ministeri, en el tram de Roda de Berà els trens de mercaderies passarien per la via que travessa el nucli urbà. “Estem absolutament en contra d’aquesta opció, i no l’acceptarem. Lluitarem i arribarem fins on calgui”, deia ahir l’alcalde.

Per altra banda, la proposta presentada per Mercaderies per l’Interior seguiria un traçat paral·lel a la línia d’alta velocitat i a l’AP-7 fins a arribar a la línia convencional, una vegada passat El Vendrell. Aquesta idea, però, tampoc convenç l’alcalde ni la FAV atès que també afectaria els habitatges del nucli urbà més propers a l’autopista, i els barris de Les Torres i Berà Mar.

Per a l’equip de Govern la millor opció, i l’única que contemplen, és el traçat que circularia en paral·lel a la línia d’alta velocitat, “tot i que aquesta sigui l’opció amb un cost més elevat, és l’única que acceptarem”, va dir ahir l’alcalde.  

En una nota de premsa de la plataforma, el portaveu, Eugeni Sedano, lamentava recentment que “els terminis possibles perquè puguem veure un traçat definitiu del Corredor del Mediterrani per l’interior i lluny de nuclir poblats seria d’entre deu i divuit anys”. Davant d'aquests terminis, Sedano assegurava que la plataforma ha plantejat una nova proposta "de solució d'emergència i provisional" que utilitzaria les línies que ja existeixen i que circumval·laria els municipis de l'anomenada Costa Daurada nord. Des de l'entitat proposen que els trens de mercaderies també utilitzin les línies per on passen actualment l'Euromed i l'AVE al seu pas pel Camp de Tarragona. L'enginyer Ramon Juanola va assegurar que en aquest cas, i si hi ha compromís polític, el projecte podria materialitzar-se en un termini de tres anys.

De moment, des de l'entitat continuen reunint-se amb els diversos ajuntaments, Generalitat i Ministeri, perquè les propostes presentades arribin a bon port i els trens de mercaderies deixin de passar per la línia de costa, tal com s'ha reivindicat des de la plataforma durant els seus quatre anys de vida.

Moció al Ple

El 23 de febrer el Ple va aprovar per unanimitat una moció per a la millora de la seguretat del transport de mercaderies ferroviàries impulsada per la plataforma Mercaderies per l’Interior, amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Roda de Berà i la Federació Xarxa Vendrellenca. La moció va ser presentada al plenari pel grup d’Esquerra Republicana de Roda de Berà, TRIA Roda de Berà i Antonio Bernal, regidor no adscrit.

Entre els acords, es va adoptar demanar al Ministeri de Transports que prioritzi l’estudi d’alternatives, el qual porta un retard de cinc anys, per tal de determinar i executar un tram definitiu, eficient i mediambientalment segur del Corredor del Mediterrani per l’interior, lluny dels nuclis poblats.

També es va demanar que es porti a terme una alternativa provisional urgent per l’interior, com també demana la plataforma, que eviti el pas  de les mercaderies per les poblacions de la costa i l’interior, utilitzant la infraestructura ferroviària existent.

Finalment, també es va sol·licitar que l’actual línia de la costa i de l’interior, que comunica nuclis poblats, sigui exclusiva de trens de passatgers de rodalies, mitja i llarga distància, duent a terme les inversions necessàries per millorar la rapidesa, seguretat, qualitat, velocitat, respecte mediambiental i varietat de les interconnexions amb altres destinacions.

Reunió plataforma Mercaderies

Reunió plataforma Mercaderies

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta