L’Ajuntament inicia una campanya per conscienciar sobre la necessitat d’estalviar aigua.
La sequera que estem patint a Catalunya des de finals de 2020 continua agreujant-se per la manca de pluja. D’acord amb el semàfor de la sequera, creat per la Generalitat de Catalunya per definir els cinc escenaris diferents segons les reserves d’aigua, a Roda de Berà ens trobem actualment en situació d’alerta, al color groc. És així en tots els barris que s’abasteixen dels pous municipals. A la zona costanera, on la ciutadania beu aigua de l’Ebre, a través del Consorci d’Aigües de Tarragona, la situació actual és de prealerta, atès que la sequera és generalitzada a tot el país.
Dins d’aquesta alerta per sequera, seguint el Pla de Sequera aprovat per la Generalitat de Catalunya per gestionar els episodis d’escassetat d’aigua, l’Ajuntament ha posat en marxa les primeres restriccions d’aigua per actuar-hi a temps, abans que la situació empitjori.
Si les condicions meteorològiques no milloren i no plou, i la ciutadania no fa un ús molt més responsable de l’aigua, estalviant al màxim possible, Roda de Berà podria entrar en una situació d’excepcionalitat, el color taronja al semàfor de la sequera, o encara pitjor, arribar a trobar-se en una situació d’emergència, el color vermell, amb restriccions molt més crítiques.
Les restriccions d’aigua en els usos urbans que s’han posat en marxa són les següents:
Piscines
Es prohibeix l’ompliment de piscines privades. És a dir, les famílies que durant l’hivern les hagin buidat no les podran reomplir. Només es permet l’ompliment parcial de les piscines que comptin amb un sistema de recirculació, per reposar les pèrdues d’aigua per evaporació; i el primer ompliment de les piscines de nova construcció.
La piscina municipal, que aquest hivern ha hagut de ser buidada per a realitzar el manteniment del vas, serà reomplerta amb aigua no potable, transportada amb cisternes des de pous no potables, i posteriorment tractada amb els productes necessaris.
Reg públic i privat
L’Ajuntament ha tancat tots els regs de les zones verdes del municipi. Actualment només s’activen durant cinc minuts cada quinze dies, per fer manteniment i evitar que el sistema no es bloquegi.
El reg dels jardins particulars es pot fer només dos dies a la setmana, com a màxim, amb l’aigua mínima indispensable. Ha de fer-se en l’horari de menor insolació (de 20h a 8h). S’estableix una pauta d’alternança, els habitatges amb numeració parella o sense numeració poden regar els dimecres i els dissabtes, i els que tinguin numeració senar els dijous i els diumenges.
Fonts
Totes les fonts del municipi, tant les ornamentals com les de consum d’aigua de boca romandran tancades fins que la situació de sequera millori.
Neteja de vehicles
Es prohibeix la neteja de vehicles a la via pública. Aquesta prohibició està també contemplada a l’ordenança de civisme i convivència ciutadana de Roda de Berà i fer-ho pot comportar sancions.
En aquest cas, l’ús de l’aigua queda limitat a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que comptin amb sistemes de recirculació de l’aigua.
Decisió de no instal·lar dutxes a les platges
Per la greu situació de sequera, per assolir un estalvi real d’aigua, i en coherència amb les decisions de la Taula de municipis per un litoral sostenible, formada pels setze municipis costaners entre Sitges i l’Hospitalet de l’Infant.
No podem malbaratar ni una gota d’aigua.
Neteja de carrers i mobiliari urbà
Es prohibeix a la ciutadania la neteja de carrers, paviments, façanes o similars utilitzant mànegues d’aigua. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja. També es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
Per altra banda, els serveis municipals realitzen la neteja de la via pública amb aigua no potable extreta de pous no potables, com ara el del carrer Olot.
Campanya informativa i de sensibilització
Per donar a conèixer a la ciutadania totes aquestes mesures així com per conscienciar-la en la necessitat d’estalviar aigua a les llars rodenques, el departament de Comunicació ha treballat en una campanya de comunicació.
La primera fase, amb el lema “Recordes quan plovia?”, vol transportar el ciutadà a anys enrere, abans de la sequera, quan l’escalfament global no havia provocat que el canvi climàtic es precipités, per fer-lo reflexionar entorn a la idea principal de la campanya “si no plou, no hi ha aigua. Pensa, redueix i en tindrem. Cada gota compta”.
Seguidament, en la segona fase de la campanya, es vol conscienciar la ciutadania perquè no malbaratin l’aigua regant els seus jardins, o omplint totalment les seves piscines “No és el moment, ara la necessitem per beure, cuinar i rentar”, es pot llegir.
Finalment, en l’última fase, la campanya transportarà les famílies a una hipotètica situació quotidiana en el futur més proper en què vulguin obrir l’aixeta per beure, per dutxar-se o per cuinar i no ragi aigua. “Amb la frase ‘No surt, què t’esperaves? Les reserves s’acaben, l’aigua de Roda de Berà s’esgota’, volem que la ciutadania desperti, hi actuï en conseqüència, estalviïn, que trontolli aquesta falsa confiança que ens dona el fet d’obrir l’aixeta i que encara ragi aigua. Els experts, els mitjans de comunicació i els governs adverteixen cada dia, però molta gent encara pensa que és una exageració, que la situació no és tan greu”, explica l’alcalde Pere Virgili.
La campanya i les diferents mesures s'aniran actualitzant segons avanci la situació de sequera al municipi i a tot Catalunya.