La bandera del col·lectiu estarà visible al vestíbul del consistori durant una setmana.

Avui, 17 de maig, es commemora el Dia Internacional contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia (LGTBI-fòbia), i des d’avui i durant una setmana la bandera del col·lectiu es podrà veure al vestíbul de l’Ajuntament per donar-los visibilitat i sensibilitzar la ciutadania contra la necessitat d’acabar amb actituds i comportaments LGTBI-fòbics.

Aquesta bandera és utilitzada des de la dècada dels 70 com a símbol de l’orgull gai, lèsbic, bisexual, trans i intersexual. El 18 d’octubre de 2014 va entrar en vigor la Llei 11/2014, per garantir els drets de les persones del col·lectiu LGTBI i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. La llei va suposar un pas endavant molt important cap a la igualtat efectiva i real dels drets de les persones del col·lectiu, i instava els diferents governs a desenvolupar polítiques de sensibilització, prevenció i detecció de la discriminació.

Manifest amb motiu del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia 2023.

Elaborat pel Departament d’Igualtat i Feminismes i la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI de Catalunya.

«Els drets LGBTI+ són drets humans». Aquest lema ha inspirat generacions d’activistes d’arreu del món per reclamar allò que pot semblar una obvietat: que totes les persones tenen el dret a ser i a viure lliures de discriminacions i violències. Malauradament, en molts països del món l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere de les persones està criminalitzada i castigada amb penes de presó, tortures o, fins i tot, amb la mort, i en altres indrets és perseguida socialment.

El 1990 l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns mentals i el 2005 es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia. Tot i això, la transsexualitat no va ser retirada d’aquesta llista fins a l’any 2018. El Govern de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments i les institucions catalanes, el Consell Nacional LGBTI, i les entitats del col·lectiu LGBTI+ s’adhereixen a aquesta jornada, que recorda que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d’injustícia i de violència envers les persones per raó de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Malgrat els avenços assolits al nostre país, l’LGBTI-fòbia continua present en molts àmbits de la societat catalana. Alhora, el qüestionament constant dels drets assolits i els discursos d’odi són més presents que mai. Per això, cal que la societat civil i els poders públics treballem de manera conjunta per desplegar les lleis d’igualtat i les polítiques públiques arreu del territori, amb l’objectiu de promoure la igualtat real i efectiva de les persones LGBTI+.

Perquè, a mesura que les normatives d’igualtat es fan efectives, s’ofereixen recursos i es posen serveis a disposició de la ciutadania per denunciar qualsevol vulneració dels seus drets, augmenta la consciència col·lectiva i afloren situacions de discriminació i violència que abans quedaven invisibilitzades i, per tant, impunes.

Amb motiu d’aquesta jornada condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, trans* i intersexuals; apostem pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural, i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius, i a tota la societat civil per erradicar qualsevol mena de discriminació i violència i defensar uns drets que s’han d’exercir i garantir de manera col·lectiva.

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta