Una cinquantena d’actes han completat el programa, de la prèvia primer i de la Festa Major.

La pluja va donar una treva i l’espectacle piromusical es va poder celebrar ahir a la nit, cloent la festa.

Del 19 al 27 d’agost, Roda de Berà ha estat immersa en la seva festa gran, la Festa Major de Sant Bartomeu. Nou dies farcits d’activitats i esdeveniments per a tots els públics, on rodenques, rodencs i visitants han gaudit dels actes culturals, tradicionals, esportius, musicals, lúdics o artístics.

El programa, preparat per la regidoria de Cultura, encapçalada per Teresa Ferré, i per la de Festes, amb la recent incorporació de la regidora Remei Gavaldà al capdavant, va comptar amb la col·laboració de diverses entitats locals, com ara, l’associació juvenil Roda Jove, Les Monges Associació Cultural, el Ball de Diables de Roda de Berà, l’associació de Jubilats i Pensionistes o el Club Atlètic Roda de Berà. També ha estat imprescindible, un cop més, el suport de les voluntàries i voluntaris.

23 d’agost, el Pregó de la Festa Major

Des de d’alt del campanar de l’església de Sant Bartomeu, el toc de vigília a càrrec de la família Nogués va encetar la Festa Major.

A dos quarts de set de la tarda, es va iniciar l’acte del Pregó de la Festa Major amb un concert a càrrec de Con-Fusion Project a la plaça de l’Ajuntament, amb un espectacle on els protagonistes van ser la flauta travessera, el piano, el baix elèctric i la percussió.

Seguidament, des del balcó de l’Ajuntament, es van lliurar els reconeixements als mèrits esportius a Sonia López i a Aitor Casas, pels resultats esportius assolits durant la passada temporada en l’atletisme en pista, la primera, i en el trail running, el segon. A continuació, va tenir lloc un reconeixement als millors expedients acadèmics de l’Institut Roda de Berà, a Helena, Lorenzo i Guillem.

Aquest any els pregoners de la Festa Major van ser la doctora Jaci Molins i el doctor Manel Romaní, els qui, acompanyats per la seva neta Catalina, van fer un repàs per les seves vivències i experiències viscudes a Roda de Berà des de la seva arribada al poble, ara fa 35 anys des de Barcelona.

En finalitzar, va arribar el torn del ritme esbojarrat dels Trastoka’ts Street Band, amb el grup de batucada SomSarau, de Les Monges Associació Cultural, els qui van acompanyar el correfoc del Ball de Diables de Roda de Berà pels carrers del nucli urbà.

La nit va continuar a la zona firal amb els deejays Enzo Ferrara i Quiles; i al Casino Municipal amb l’espectacle “The little night cabaret”.

24 d’agost, tradicions arrelades amb molt de futur

A les vuit, les matinades del grup de grallers ‘Com feia...?’ avisaven els rodencs i les rodenques de l’inici de la diada del nostre patró Sant Bartomeu, el dia gran de la Festa Major.

A dos quarts d’onze, la parella de majorals, formada pel pregoner de l’any passat, el doctor Joan Manuel Roca, i la seva dona Bernadette Bull, va convidar la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde Pere Virgili, tal com estableix el protocol, a participar en el seguici. Va comptar també amb la participació de les regidores i regidors Teresa Ferré, Remei Gavaldà, Rosana Dorantes, Gerard Solé, Laura Moya, Daniel Izquierdo, Rafael Luna i Eva Giménez.

La Mariona i la Lucía, de 9 i 8 anys, van ser les encarregades de portar les dues Coques del Goig, acompanyades pel Pau i el Pablo. Anaven seguides per 66 parelles més, de totes les edats, més del doble de participants respecte l’any passat, portant els feinadors amb les coques. La comitiva va estar acompanyada pels gegants de Roda de Berà, els grans, Rigoletto i Traviata, i els petits, Rodus i Berània, portats, un any més, pels joves membres dels Gegants i Nans de l’Arboç; pel grup de grallers ‘Com feia...?’, i per la cobla La Principal de Llobregat, tancant la comitiva.

En arribar a la plaça de l’Església es van unir els membres del clergat, encapçalat pel rector Antonio Rodríguez, acompanyat aquest any per Jordi Figueras, rector de Calafell. La imatge del patró de Roda de Berà, Sant Bartomeu, va anar precedida pel penó de l’any 2012 dedicat al sant apòstol i per la bandera de la Hermandad de Labradores y Garaderos de San Isidro.

Després de recórrer en processó alguns dels carrers del nucli urbà, es va celebrar la missa solemne amb la benedicció de les coques i el cant dels goigs. Seguidament, es va subhastar la Coca del Goig, aquest any adjudicada a Joan Freixes per 300 euros.

Tot seguit, la plaça dels Pins es va omplir per gaudir amb el concert vermut a càrrec de la cobla La Principal de Llobregat, la qual també va actuar a la tarda, a partir de les sis, a la plaça de l’Ajuntament, durant la ballada de sardanes, organitzada amb la col·laboració del Grup Sardanista.

El XXIIè Trofeu Lluis Marco va començar puntual, a dos quarts de set de la tarda, al camp de futbol municipal. El Club Atlètic Roda de Berà es va enfrontar en aquesta ocasió al Juvenil A del Club Lleida Ponent Esportiu. El club rodenc es va imposar des del primer moment, amb gols de Sergio Galera, Carlos Cuerda i José Fernández, qui va sentenciar el 3-0.

El capità, Marc Castro, va recollir el trofeu de l’equip guanyador, de mans de l’alcalde Pere Virgili. Pel que fa al subcampió, va ser el regidor d’Esports, Gerard Solé, l’encarregat de lliurar-lo.

A partir de les vuit del vespre el pavelló municipal es va omplir per acollir el tradicional concert de Festa Major, amb l’orquestra Selvatana, grup que també hi va actuar durant el Ball de la Festa Major, a partir de les dotze de la nit.

Quant a la zona firal, el grup Waikiki es va apoderar de l’escenari, amb les seves versions de cançons mítiques conegudes i ballades per tothom.

El punt final de la nit el va posar PD Marla, conjunt format per dues figures femenines deejays.

25 d’agost, bitlles i més festa

El dia del gos, conegut popularment el dia posterior a la diada de Sant Bartomeu, es va iniciar amb el tradicional campionat de bitlles a la plaça dels Pins. Un any més es va assolir un rècord de participació, amb un total de 52 equips de totes les edats.

Els 156 participants es van jugar el pernil a dos torns de tres tirades cadascun. Va estar molt disputat fins al darrer minut. L’equip guanyador absolut va ser el d’Amadeu, Jordi i M. Alba. Després de desempatar per conèixer quins eren els equips segon i tercer classificats, va ser l’equip dels joves Joel, Eric i Tomás el qual es va imposar. Yolanda, McLogin i Gato van ser els tercers classificats.

Els premis van ser lliurats per l’alcalde Pere Virgili, la regidora de Festes, Remei Gavaldà; i per la regidora de Cultura, Teresa Ferré.

Cal destacar un cop més l’àmplia participació d’infants i joves, ja que cada any són més els qui s’animen a jugar a aquest joc tradicional català.

La tarda es va iniciar, per segon any, amb l’XtremRace, una divertida carrera d’obstacles sobre diferents inflables, degut a l’èxit assolit a la passada Festa Major. Els més menuts també van poder gaudir amb inflables.

A partir de les deu de la nit, aquest any sí, el ritme d’en Lexter i la seva Black Mafia Band van embogir el públic de la zona firal, plena de gom a gom, després que l’any passat s’hagués de suspendre a l’inici de l’espectacle degut la pluja.

La nit va acabar amb la cinquena edició de la Nit dels Deejays Roda Sona. Els deejays Quiles, Enzo Ferrara i Freddy King, van estar acompanyats per Sergi Nix, el deejay guanyador del primer concurs Roda DJ’s Promeses, celebrat a l’octubre de l’any passat, en el marc de la Festa Major Petita.

>

26 d’agost, la pluja, la protagonista

Els núvols van fer acte de presència ja des de primera hora del matí de dissabte, durant l’exhibició de gossos de rescat amb recerca de persones, substàncies i objectes, organitzada per l’associació de voluntaris de Protecció Civil de Roda de Berà, amb la col·laboració de K9 Barcelona UCR.

En aquesta segona edició de la cita, vam comptar amb la participació de tres binomis. En Pol, un Teckel en miniatura amb la seva guia Encarna, va demostrar la seva vàlua en la detecció de substàncies. Uma, un Sabueso de Baviera, amb el seu guia Carlos, va practicar la cerca de persones i la superació d’obstacles. I Dandy, un Pastor Belga Malinois, amb el seu guia José Luis, va entrenar la detecció d’explosius, conductes d’obediència i en la protecció de dones en risc de patir violència de gènere.

Durant els exercicis, també hi van participar sis infants, la Lua, l’Edgar, l’Arnau, la Iris, la Valeria i l’Agustín, com a voluntàries i voluntaris.

4La situació meteorològica es va començar a complicar a la tarda, ja durant el partit dels Veterans contra el Reus Veterans, equip que es va acabar imposant per 4 gols a 3.

La pluja, tan necessària, va obligar l’Ajuntament a suspendre el concert tribut a Raffaella Carrà, que s’havia de celebrar a partir de les deu de la nit a la zona firal; així com la Nit de deejays, amb Cristian Live i David Now. Ambdós esdeveniments seran reprogramats aviat.

27 d’agost, punt final a la festa

La pluja també va fer que el concert d’havaneres amb el Grup Xarxa es traslladés al pavelló municipal, enlloc de celebrar-se a la plaça de la Sardana, com és habitual.

Els voluntaris van preparar 32 litres de rom cremat, el qual es va repartir en la mitja part del concert, que es va allargar durant dues hores i mitja.

A les nou del vespre, el grup de batucada SomSarau, de Les Monges Associació Cultural, sortia des de la plaça de l’Ajuntament, recorrent alguns carrers del nucli urbà fins al carrer Tarragonès.

Allà, a la pista de la zona esportiva Nou Roda, va tenir lloc, a partir de les deu de la nit, l’espectacle piromusical de fi de festa, lluït i original.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta