L’increment sostingut dels preus dels combustibles, l’energia, o dels materials de construcció obliga l’equip de Govern a pujar, per primer cop des de fa una dècada, alguns impostos i taxes.

De les trenta-tres ordenances, la pujada afectarà només a l’IBI, l’impost de vehicles i les taxes de la recollida d’escombraries i del servei de clavegueram.

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir al vespre en sessió ordinària les ordenances fiscals per a l’exercici 2024. La proposta de l’equip de Govern va ser aprovada per majoria, amb els vots a favor dels regidors i regidores de Tria Roda.

Durant els darrers 10 anys, des de 2014, la cistella impositiva dels rodencs i les rodenques s’havia reduït considerablement. En el cas de l’IBI, per exemple, en sis anys (entre 2015 i 2020) la reducció del tipus impositiu acumulat va ser del -19,66%, i durant els tres darrers anys aquest impost havia estat congelat.

L’increment dels preus, sostingut durant els últims anys, sobretot d’aquells serveis i productes necessaris per al dia a dia de l’Ajuntament, com ara els combustibles (amb increments d’entre el 30 i el 60%); l’energia (actualment, +170%), o dels materials de construcció com l’acer, el formigó o el ciment (+83%, +23% i +19%, respectivament), ha obligat l’equip de Govern a incrementar algunes ordenances “per poder fer front al nou escenari inflacionista i poder mantenir així l’estabilitat pressupostària”, va explicar ahir el regidor d’Hisenda, Gerard Solé.

Aquest increment impositiu, d’un 10%, incideix només en quatre de les trenta-tres ordenances municipals: l’IBI, l’impost sobre vehicles de tracció mecànica i les taxes de la recollida i gestió de les escombraries i del servei de clavegueram. La pujada en el cas d’aquesta última taxa no serà percentual, sinó que l’import de les noves escomeses respon a una actualització de preus arran d’un estudi elaborat pels tècnics municipals.

Segons l’alcalde Pere Virgili “aquest increment anirà de la mà d’una contracció en la despesa municipal, en aquells aspectes que no representi una minva de la qualitat de vida i el benestar dels veïns i veïnes, ja que el servei al ciutadà se situa al capdavant de qualsevol política adoptada per aquest equip de Govern”, assegura.

Pel que fa a les bonificacions, la totalitat d’elles es mantenen, amb algunes reduccions de percentatges, com ara la bonificació per la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic, en què es redueixen els anys, de quatre a dos, i el percentatge de la bonificació, que serà del 25% el primer any, i del 10%, el segon; o la que afecta als vehicles elèctrics i poc contaminants, per als quals la bonificació serà del 40% de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.   

Finalment, segons va assegurar el regidor Solé, el consistori continuarà amb la tasca, eficaç i efectiva, contra el frau fiscal i d’actualització dels padrons municipals que es va iniciar durant la legislatura passada.

 

 

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta