El certamen demostra la seva consolidació incrementant la participació en totes les categories infantils i doblant-la en la d’adults, amb autors i autores de 42 municipis d’arreu de Catalunya.

El tema triat pel jurat per a la propera edició és “l’estiu”.

El recinte teatral del Casino Municipal va acollir el passat dissabte a la tarda la gala de lliurament de premis l’onzena edició del Concurs Literari ‘Roca Plana’, impulsat per la regidoria de Cultura, a través de la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca, i amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal.

L’acte va ser presentat per la periodista Sònia Camí, i amenitzat, per segon any consecutiu, per l’artista multidisciplinar Laura Relea, LaReSol. L’artista va presentar un microespectacle, dividit en tres parts diferenciades, que va girar entorn els somnis, temàtica d’aquesta edició, i que li va servir per a realitzar una dura crítica contra els governs i els bancs, els qui, de forma directa o indirecta, donen suport al negoci de la guerra. LaReSol va encoratjar el públic a obrir els ulls i a actuar per assolir el seu somni, “la pau al món”.

Gràcies a la col·laboració del FIC-CAT també es va projectar ‘Una vida’, de Mar Rosselló, alumna de l’institut Antoni Martí i Franquès de Tarragona. L’obra va formar part de la Selecció Oficial de la passada edició de 2023, i explica l’experiència de vida d’una noia a partir de la gimnàstica rítmica.

Seguidament, es van lliurar els premis de les diferents categories a concurs. Tenint en compte que les escoles i l’institut efectuen una selecció prèvia molt important de les categories infantil, cadet i juvenil, el total d’obres presentades va superar les 460. En aquesta ocasió, al Jurat hi van arribar 130 obres, 39 més que a la passada edició. D’aquestes, 40 corresponien a la categoria infantil (de 9 a 11 anys); 31 als cadets (de 12 a 14 anys); 14 a la categoria juvenil (de 15 a 17 anys); i 45 pel que fa als adults. Quant a l’origen de les persones participants, de totes elles, 62 obres corresponien a rodenques i rodencs, sobretot dins de les categories infantils, i la resta d’autors i autores de 42 municipis d’arreu de Catalunya, com ara, Solsona, Tortosa, Valls, Caldes d’Estrac, Sabadell, Olesa de Montserrat, Lleida, La Ràpita, Falset, Vilanova del Camí, Figueres o Balaguer, entre d’altres. Un fet que demostra la consolidació del certamen.

El Jurat, format per la regidora de Cultura, Teresa Ferré, com a presidenta; per Cristina Serrano, responsable de la Biblioteca Municipal; per Roser Rovira, professora de l’Institut de Roda de Berà; per Yolanda Lebrijo, professora de l’escola Salvador Espriu; per Vanessa Torruella, professora de l’escola El Cucurull; i per la docent Pilar Franquet; va destacar la dificultat que havia suposat l’elecció de les persones guanyadores, atès que la qualitat de les obres presentades a concurs va en augment cada any.

Per a cadascuna de les quatre categories es va acordar un primer premi, de 150 euros i un llibre; un segon, de 100 euros i un llibre; i un tercer premi, de 50 euros i un llibre. Tots els guanyadors/es van rebre també un diploma. Pel que fa a la categoria d’adults, les guanyadores i guanyadors van rebre, a més a més, la novel·la ‘Inventio’, dedicada per l’autor, Anselm Aguadé.

 
 

Premiades i premiats

Categoria Adults

1r premi: “Empaitant un somni”, de Núria Oliva Barceló. L’alcalde Pere Virgili va fer lliurament del premi.

2n premi: “Nit obscura del somni americà”, de Susana Benítez Moreno. Cristina Serrano, responsable de la Biblioteca Municipal, va lliurar aquest premi.

3r premi: “Somnis desaparellats”, de Joan Armengol Puig. El premi va ser lliurat per l’escriptora Teresa Duch.

 

Categoria Juvenil

1r premi: “Llevar àncores”, de Bruno García Blasco. El premi va ser lliurat per Anselm Aguadé.

2n premi: “Si jo fos un somni”, de Naya Nadales Crosas. Aquest premi va ser lliurat per Josep M. Ramon, representant de l’empresa Granja Gaià, una de les patrocinadores del certamen.

3r premi: “El món dels somnis”, de Tomàs Balagué García. Roser Rovira, professora de l’Institut Roda de Berà, va lliurar el premi.

 

Categoria Cadet

1r premi: Vull deixar de somiar, d’Oleguer Capella Roca. La regidora de Cultura, Teresa Ferré, va lliurar aquest premi.

2n premi: L’avi, de Violeta Otal Font. L’escriptor Anselm Aguadé va entregar el premi.

3r premi: L’origen dels somnis, d’Arnau Saló Besora. El premi va ser lliurat per Yolanda Lebrijo, representant de l’escola Salvador Espriu i membre del Jurat.

Menció especial: Somiar em fa feliç, de Jan Saló Besora.

 

Categoria Infantil

1r premi: Buscant el meu germà, de Marta Larregola Morales. El premi va ser lliurat per Teresa Duch, escriptora i autora de capçalera de la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca.

2n premi: Els habitants dels rellotges, de Berta Brunet Cardona. La regidora d’Ensenyament, Rosana Dorantes, va lliurar aquest premi.

3r premi: La piràmide dels somnis, d’Alexandra Suárez Arenas. Vanessa Torruella, en representació de l’escola El Cucurull, va lliurar aquest premi.

 

Pel que fa a la temàtica de les obres de la dotzena edició del concurs literari ‘Roca Plana’, el jurat va decidir que serà “l’estiu”.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta