Fins al 18 de gener se celebra la festa més gran de la donació: la Marató de Donants de Sang de Catalunya amb més de 100 campanyes a les comarques de Catalunya.
Amb el lema “Som el que fem” la Marató fa una invitació directa als ciutadans a actuar i donar sang perquè és un gest que ens defineix com a persones i com a col·lectiu solidari.
Ahir dijous, el Banc de Sang i Teixits (BST) va posar en marxa la Marató de Donants de Sang de Catalunya més gran de la història, una setmana durant la qual, com cada any, proposen aconseguir remuntar les donacions i restablir les reserves de sang que s’han vist afectades per les festes de Nadal.
De l’11 al 19 de gener s’espera que al voltant de 10.000 persones vagin a donar als principals hospitals catalans, i a les campanyes de donació de sang i plasma en 107 municipis d’arreu del territori. Més de la meitat d’aquestes campanyes són col·lectes especials que compten amb activitats organitzades amb la col·laboració d’entitats, associacions, institucions i ciutadania, que convertiran la diada de donació en una veritable festa major.
L’Ajuntament de Roda de Berà se suma a la iniciativa i demana als donants que vinguin a donar sang el dissabte 11 de gener de 10 a 14 hores al Poliesportiu Municipal (entrada per darrera).
Sota el lema “Som el que fem”, la Marató d’enguany és una invitació directa a actuar i ens recorda que donar sang és un gest que ens defineix com a persones i ens acaba configurant com a col·lectiu i societat. La Marató recull l’esperit solidari atribuït tantes vegades a la nostra societat i, alhora, interpel·la els ciutadans a fer el pas necessari per a participar d’aquest compromís col·lectiu de salvar vides.
Cada donació de sang és un acte de vida: diem que “Som el que fem” perquè amb només 20 minuts del nostre temps, podem contribuir a salvar fins a tres vides i prendre partit per una generositat col·lectiva que segurament acabarà essent recíproca.
Calen més de 260.000 donacions l’any.
Aquest 2025 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. La veritat és que aquest any caldran més de 240.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients, una xifra que es manté estable els darrers anys, però que no vol dir que puguem abaixar la guàrdia.
Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.
De fet, l’edat mitjana dels pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L’altre grup d’edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.