El llargmetratge ‘La invasió dels bàrbars’ va inaugurar el festival, el qual, fins al 7 de juny projectarà 78 produccions, 28 d’elles estrenes mundials.
La gala va comptar amb la presència dels membres de la corporació municipal, amb l’alcalde Pere Virgili al capdavant, acompanyat per la subdelegada del govern de l’Estat, Elisabet Romero.
El FIC-CAT va aixecar dissabte a la tarda el teló i ho va fer amb l’estrena mundial de ‘La invasió dels bàrbars’, de Vicent Monsonís.
Membres de l’equip del film, autoritats de Roda de Berà i professionals del sector cinematogràfic van passar per la catifa vermella abans d’entrar a la sala i es van unir al vestíbul amb els convidats per desplaçar-se cap a l’interior, on no va quedar cap seient buit.
Sònia Camí, responsable de l’equip de Comunicació del festival, va conduir el discurs de benvinguda on va recordar la importància de l’educació en el cinema i les nostres vides.
Cris Gambín i Toni Pinel, codirectors del FIC-CAT, van remarcar que “el cinema té un poder transformador”. Dempeus als esgraons d’enfront de l’escenari es van unir amb el públic per cridar un any més: “comença la festa del cinema en català!”.
En finalitzar la pel·lícula, es van reunir a peu d’escenari les actrius Olga Alamán i Rosa López, els actors Jordi Cadellans i Pep Munné, el productor Norbert Llaràs, l’escriptor de l’obra original Chema Cardeña i el director Vicent Monsonís, per explicar com el film ha desafiat la realitat imposada de la Guerra Civil i la postguerra. Les intervencions van commoure el públic, que va compartir experiències personals sobre una època que el film ha desenterrat. L’actriu Rosa López va explicar que “és important no oblidar la història” i Vicent Monsonís, director del film, va afegir que aquest ha estat “una història amb una solidesa tremenda, per la connexió que tenia amb el passat, de seguida vaig tenir ganes de portar-la a la pantalla”.
La gala va comptar amb l’assistència de representants de l’Ajuntament, com a coorganitzador del festival, amb l’alcalde Pere Virgili al capdavant, acompanyat per Elisabet Romero, subdelegada del govern de l’Estat a Tarragona; i per Anna Domingo, responsable de Política Lingüística a Tarragona.
A dos quarts d’onze, el públic va dirigir-se a la plaça dels Pins per gaudir de la projecció dels videoclips de la selecció oficial. Una sessió plena de melodies i ritmes lligats amb unes peces audiovisuals que representaven fermament les diverses formes d’expressió artística dels seus creadors.
El dia més curt
Ahir diumenge va tenir lloc la matinal infantil. Els alumnes de les escoles Salvador Espriu i El Cucurull hi van assistir per presentar els seus curtmetratges, ‘Avions de paper’ i ‘Misteri a l’hotel’, dues històries que comparteixen un objectiu comú, ensenyar la importància de l’amistat i la companyia a les aules.
També hi va assistir Albert Segura, coordinador de la plataforma educativa SuperCampus de l’SX3 qui va remarcar la importància de “l’ús de l’audiovisual com a eina per a ensenyar i com a complement a les aules”. També van intervenir Ferran Sedó, del programa Grans Compositors, del programa Grans Compositors; i Carolina Veciana, de Grans Artistes Universals, dos projectes que busquen apropar la música i l’art als joves a través del llenguatge audiovisual.
A les dotze del migdia, la plaça de la Sardana va acollir l’exhibició de dansa a càrrec de l’escola l'Aulatres, que va presentar coreografies de 5 grups diferents. L’ambient familiar i el gran esperit dels ballarins i ballarines van contagiar el públic, que no va parar de picar de mans al ritme de la música.
Un cop acabat l’espectacle, va arribar el moment dels tallers infantils de manualitats a càrrec de Josep M. Vallès, director del Museu del cinema, amb la col·laboració d’Ànima Jove.
Per culminar un matí que va reflectir perfectament l’eix temàtic d’enguany, ‘Cinema i Educació’, a dos quarts d’una es va fer la sessió conjunta dels curtmetratges dels participants del Concurs Jove del FIC-CAT.
Ja a la tarda, a partir de les 5, es van celebrar tres sessions per presentar els 15 curtmetratges de la Selecció Oficial, que es van moure entre rialles, emocions i reflexions, demostrant que l’audiovisual pot ser molt més que un entreteniment.