Durant els vuit dies de festival, més de 9.000 persones van gaudir de les millors produccions en català.

El Festival Internacional de Cinema en Català va celebrar el passat dissabte la gala de cloenda al Teatre del Casino Municipal per fer entrega dels premis als guardonats i guardonades de l’edició d’enguany. El públic assistent, els col·laboradors i col·laboradores del festival i els equips de les diferents produccions van omplir tots els seients de la sala.

La gala va estar conduïda, per segon any consecutiu, pel guionista i director Pau Escribano i l’actriu Ann Perelló.

L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde Pere Virgili, acompanyat pel conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, qui primerament va visitar l’Ajuntament per signar al Llibre d’Honor; per Lucía López, delegada del Govern de la Generalita a Tarragona; per Roger Serra, director general de Política Lingüística en àmbits Tecnològic i Audiovisual; per Ricard Ibarra, director SSTT de Cultura a Tarragona; per Montserrat Nadal, cap del Servei de Foment del Català a l’Audiovisual; per Eduard Rovira, diputat delegat de Serveis generals i instal·lacions corporatives de la Diputació de Tarragona; per Montserrat Muñoz, alcaldessa de Creixell; i per regidores i regidors dels ajuntaments de Roda de Berà, Torredembarra i Creixell.

Premi Montserrat Carulla 2025: Àlex Gorina

El Premi Montserrat Carulla va ser presentat per Roger Peña, fill de Montserrat Carulla, qui va ser l’encarregat de donar el guardó al crític de cinema Àlex Gorina, el qual va ser llargament aplaudit pel públic, qui es va posar dempeus per rebre’l. Durant el discurs, Gorina va aprofitar per reivindicar que “el cinema és llengua, però sobretot és cinema, i s’ha de saber ser cineasta i protagonista d’aquest. S’han d’aprendre moltes altres coses, el cinema sol no és res. Aprendre humanitats i ensenyar humanitats, és ensenyar i aprendre a pensar, a sentir, a tenir criteri, a autocriticar-se, a exigir, a lluitar, a fer que la vida sigui millor”. Gorina va recordar l’estimada Montserrat Carulla, amb qui l’unia una bona amistat, i es va mostrar emocionat i agraït de rebre aquest reconeixement.

Lliurament de premis

El Premi del Concurs Jove va ser per Sense Ceba, un curtmetratge de Xènia Cardiel i Irina Fernández. El premi l’han lliurat els integrants del Jurat del Concurs Jove: l’actriu i productora Sara Yumii, el realitzador i director de fotografia Víctor Català i la cineasta i muntadora Mònica Cambra.

El Premi a la millor producció d’un centre educatiu de primària va ser per a l’Escola Salvador Espriu de Roda de Barà pel seu curtmetratge Avions de paper, centre que ja suma dos guardons. El Jurat de Centres Educatius, format per Àlex Muñoz, de l’Institut Baix Penedès, Aitor Moya, de l’Institut Mediterrània i Martina Intriago, de l’Escola Camp Joliu, va lliurar el premi als representants del centre escolar.

El Premi a la millor producció d’un centre educatiu de secundària va ser per Atrapada, de l’Institut Matadepera. El premi el va lliurar el Jurat de Centres Educatius.

Els components del Jurat de la Selecció Oficial Pere Sala, David Casademunt, Anna Fonoll, Anna Bertran i David Ortiz, van pujar a l’escenari per a fer l’entrega dels premis als representants de les projeccions guanyadores.

Van fer una menció especial al curtmetratge Ballant amb la mort, de Carlota Massó.

També es va fer una menció al llargmetratge documental Mares, dirigit per Ariadna Seuba i produït per Polar Star Films, Intactes Films i 3Cat. El premi el va lliurar Anna Fonoll i l’han recollit les protagonistes del documental, Ariadna Seuba i Anna Rebés.

El Premi a la millor producció de les comarques tarragonines se’l va endur Swim for ELA, d’Ester Borrull, produït per Ecir Films a Cambrils. Anna Fonoll també el va lliurar a la directora, acompanyada per Ferran Ezquerro.

El videoclip Plora aquí, dirigit per Pablo Maestres i Ferran Palau com a autor de la cançó es va endur el Premi al millor videoclip.

El Premi al millor curtmetratge va ser per De Sucre, de Clàudia Cedó, produït per Lastor Media i SUCIA Films. El va atorgar David Casademunt a Ariadna Dot, qui va pujar a l’escenari en representació de l’equip.

El negre té nom, dirigit per Fèlix Colomer i produït per Producciones del KO i 3Cat, va obtenir el Premi al millor documental. El guardó el va entregar David Ortiz a Félix Colomer, qui va reivindicar que “El negre té nom, el negre tenia nom i el negre tindrà nom ja per sempre, Molawa el VIII”.

El Premi al millor llargmetratge se’l va emportar Esmorza amb mi, òpera prima d’Iván Morales, produït per Distinto Films, Dos Soles Media i WKND. Anna Bertran va lliurar el guardó al director, Àngels Masclans, i a Míriam Porté.

El Premi del públic en línia va ser per a Rosa Sensat. Per una escola plena de vida, d’Eduard Miguel Costal i produït per Goita! Audiovisuals amb la col·laboració de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. El film va tenir més de 20.000 reproduccions a través de la plataforma 3Cat.

El Premi del públic presencial va recaure sobre La Invasió dels bàrbars, de Vicent Monsonís. Produïda per Stanbrook, Alhena Production i Arden Produccions i amb la participació d'ÀPunt, RTVE i 3Cat. El premi el va entregar Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català.

La gala va finalitzar amb un càtering i refrigeri acompanyat d’una sessió de música a càrrec de DJ Quiles a la plaça dels Pins.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta