Seguint la seva línia de promoció de la cultura i el servei als municipis, el Consell Comarcal del Tarragonès va convocar, amb el patrocini de Repsol, els Premis Tarragonès 2016, en tres àmbits: Investigació, Creació i Difusió.

El recinte teatral del Casino Municipal va ser el lloc escollit enguany per acollir la gala de lliurament dels Premis Tarragonès, celebrada ahir a partir de les sis de la tarda. Amb una equilibrada combinació de teatre, poesia i música, la gala, dirigida per Marc Chornet, no va decebre a les autoritats presents i al nombrós públic, els qui, tot i el mal temps i la pluja, van omplir la meitat de l'auditori disponible. Va estar conduïda per l'actriu i cantant tarragonina Noèlia Pérez i pel valencià Josep Zapater, els quals van formar un tàndem molt ben avingut i amb molta química. El guió va fer un repàs per la història de la comarca i pels esdeveniments d'aquest any a través de conegudes cançons i versos d'artistes com l'Olga Xirinacs.

En arribar el moment de lliurar els premis es van posar “més seriosos”. El primer va ser el premi de creació Lucius Anneus Florus, en la seva setzena edició, el qual pretén estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d'una persona o d'un grup vinculat a la comarca. El jurat, format per Jordi Beltrán, gestor cultural; per Rosa M. Ibarz, directora del CNL de Tarragona; per Rosa Ricomà, directora del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona; i per Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona, van acordar que el guanyador fos el poeta i artista visual Marcel Pey, en reconeixement a la seva trajectòria creativa, que l'ha portat a representar algunes de les principals escoles avantguardistes i experimentals de l'art català. La seva trajectòria evidencia una constant capacitat d'innovació que li ha atorgat projecció i reconeixement nacional i internacional. Alguns guanyadors d'edicions anteriors van ser Els Pets, Bigas Luna, Olga Xirinacs, Fermí Fernández, Jesús Monllaó o Rafael Bartolozzi. El guardó, un disseny de l'artista Bartolozzi, va ser lliurat per Teresa Ferré, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Roda de Berà.

Seguidament es va fer entrega del premi de difusió Eutyches, el qual també arriba a la setzena edició. L'objectiu d'aquest guardó és assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.

El jurat d'aquesta convocatòria, format per Carles Abelló, director i cap de continguts del Més Tarragona i Més Reus; per Rosa Maria Codines, presidenta d'Òmnium Cultural del Tarragonès; per Jaume Garcia, director del diari digital Tarragona21; i per Francesc Roig, escriptor i president del Centre d'Estudis Canongins Ponç de Castellví, va concedir aquest premi al catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili Eudald Carbonell en reconeixement a la seva intensa trajectòria com a arqueòleg, antropòleg i científic, i per haver impulsat la recerca arqueològica primitiva, d'una manera transversal, amb la investigació i la divulgació. Calia destacar d'una manera especial la tasca com a promotor i director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), organisme que ha dirigit l'equip d'excavacions al Barranc de la Boella, que ha incentivat la recerca del misteri del nostre origen i ha donat a conèixer aquest patrimoni arreu.

El Nàstic, Manel Sanromà, l'Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès, GEPEC, Walfida Pérez, o el Ball del Sant Crist de Salomó, van ser alguns dels premiats en altres edicions.

El guardó, el mateix disseny de Bartolozzi, va ser lliurat per Pere Virgili, president del Consell Comarcal del Tarragonès i alcalde de Roda de Berà, qui també va participar com a membre del jurat dels tres premis convocats.

Finalment es va desvetllar el nom del guanyador de la divuitena beca d'investigació Lucius Licinius Sura, un premi que busca fomentar els treballs de recerca que configuren la història dels municipis del tarragonès, dotat amb una beca de 2.450 euros i la publicació del treball en el termini d'un any dins la col·lecció “Els llibres del Consell”. En aquest cas, el jurat, format per Montserrat Duch, professora d'història contemporània de la URV; per Magí Sunyer, professor de filologia catalana de la URV; M. Elena Virgili, directora de l'hemeroteca de Tarragona; i per Antoni Virgili, professor d'història medieval de la UAB; després de valorar els projectes presentats va acordar per unanimitat concedir la beca al projecte “Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona, 1962-1977”, de Cristian Ferrer. Josep Bertran, responsable de Comunicació de Repsol a Tarragona, va fer lliurament d'aquest premi.

La gala va finalitzar amb els parlaments de Teresa Ferré i de Pere Virgili, els qui van voler destacar als premiats, donar-les-hi l'enhorabona “avui hem premiat als Lucius dels nostres dies”, va assegurar la regidora, i els van encoratjar a que continuïn treballant pel bé del patrimoni cultural, artístic i històric de la nostra comarca.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta