Senyeres i banderes republicanes van omplir el passat dissabte al migdia la rebatejada plaça de La República -anteriorment plaça de Tots els Caiguts-, en un acte d’inauguració que retorna a l’espai el seu nom originari i dóna un pas en la recuperació de la memòria històrica rodenca.

“No volem una confrontació, sinó recuperar la nostra memòria històrica. La república simbolitza la convivència, on, independentment de la nostra ideologia, ens podem retrobar tots”, va assegurar Josep Antoni Benedicto, regidor del Partit dels Socialistes de Catalunya i membre de l’associació També Hi Som, encarregat d’obrir els parlaments.

Convidat a l’acte per També Hi Som, va continuar Quim Besora, historiador i membre del Centre de Lectura de Reus, “és positiu que la gent es retrobi amb allò més virtuós del seu passat i que s’hagi fet amb una majoria folgada del Ple és encara més satisfactori”, va afegir, per acabar recordant les tres paraules que han definit sempre una república “igualtat, llibertat i fraternitat”.

Per la seva banda Paco Moya, president de l’associació També Hi Som, impulsora d’aquest canvi, va fer un repàs pel procés que s’havia seguit per retornar la denominació originària a la plaça. El procediment va ser iniciat a mitjans del mes de març pels grups municipals d’ICV-EUiA i PSC, a petició de l’associació, a través d’una instància presentada al registre general de l’Ajuntament. La proposta va ser portada a la sessió plenària del 31 de març, durant la qual es va adoptar l’acord d’iniciar el procediment del canvi de denominació de la plaça de Tots Els Caiguts per plaça de La República. La proposta va obtenir 9 vots a favor, dels sis regidors de l’equip de Govern de CiU, els dos vots del PSC i el vot de la regidora d’ICV-EUiA. Els dos regidors de Ciutadans es van abstenir, i els dos representants de Populars-UPR van votar en contra. Moya va acabar el seu parlament agraint a l’alcalde, Pere Virgili, el seu recolzament, la seva accessibilitat i el seu compromís amb Roda de Berà.

Pere Virgili, va definir la república com un estat modern, liberal i democràtic, envers la monarquia. “Hi ha repúbliques, però, que no convenen, com les islàmiques, les centralistes o les ‘bananeres’. Nosaltres hem d’anar a parar a la federal –fent al·lusió a la presència a la plaça del diputat del PSC al Parlament de Catalunya, Carles Castillo- o a la República Catalana, que és la que sincerament m’agrada a mi”, va afegir.

L’acte va continuar amb el destapament de les tres plaques que indiquen el nom de la plaça on s’ubica Cal Guivernau, un edifici que, entre d’altres usos, va ser l’escola pública i la casa dels mestres.

Per finalitzar el cantautor barceloní Lot Tortajada, acompanyat per membres femenines de la Coral Verge de Berà, entre elles la seva presidenta, Contxita Romeu, van interpretar “l’Estaca”, de Lluis Llach, i la cançó “Ay, Carmela”.

L’acte va comptar amb la presència de l'alcalde, Pere Virgili; del diputat del PSC al Parlament de Catalunya, Carles Castillo; dels regidors i regidores de l'equip de Govern i oposició, Cèlia Treserres, Manel González, Frederic Royuela, Teresa Ferré, Josep Antoni Benedicto, Laura Moya i Encarna Ramírez; membres de l'associació republicana També Hi Som; i de desenes de veïns i veïnes, els qui no van voler faltar a aquesta cita, que segons Paco Moya, “quedarà marcada en vermell als nostres calendaris a partir d’ara”.

Els informes tècnics avalen el canvi de denominació

En iniciar el canvi de nom de plaça de Tots els Caiguts per plaça de La República, el Consistori va demanar informes tècnics tant a Ricard Benimeli, arxiver municipal i llicenciat en Història, i al Centre d’Estudis Rodencs. Els documents van concloure que per motius històrics la denominació correcta era la de La República.

El 31 de desembre de 1931 el Ple de l’Ajuntament va acordar canviar el nom de cinc carrers i posar-ne a tres que no en tenien, entre ells d’aquesta plaça on es trobava l’escola pública i que fins llavors no havia tingut cap nom. Es va decidir que des de llavors portés el nom de plaça de La República.

Aquesta denominació es va mantenir fins l’acabament de la Guerra Civil. Amb l’arribada del nou règim dictatorial va originar un canvi de nom i en el Ple Municipal del 25 de maig de 1939 es va acordar que la plaça de La República passés a denominar-se “Plaza de los Caídos de este Pueblo por las hordas marchistas”. A partir d’aquell moment, i durant més de quaranta anys, el lloc va ser conegut com “Plaza de los Caídos”, segons subscriu l’informe tècnic.

Va ser l’any 1981, amb la catalanització dels carrers, quan la “Plaza de los Caídos” va passar a anomenar-se Plaça de Tots els Caiguts, per tal que el nom englobés els morts de tots els bàndols de la guerra.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta