Què són?

Els Pressupostos Participatius són una eina de democràcia oberta i directa que permet a la ciutadania decidir sobre els pressupostos públics.

L’Ajuntament de Roda de Berà obre per primer cop un procés participatiu per permetre que la ciutadania decideixi en què s’inverteix una part dels pressupostos municipals, amb una partida de 120.000 euros en la primera edició.

L’equip de Govern fa així una important aposta per les polítiques de Govern Obert basades en la participació ciutadana, apostant per un nou model de relació entre el consistori i els rodencs, donant-els-hi un major protagonisme en la gestió municipal. En definitiva, és una eina molt útil que permetrà avançar i créixer en convivència i corresponsabilitat.

Un procés tan complex requereix fixar unes regles de participació, un protocol, que determini com i en quines condicions es durà a terme. En aquest web podreu trobar tota la informació sobre el procés de participació que s’inicia.

Objectius principals:

  • Implicar a la ciutadania en la presa de decisions.
  • Fomentar la participació de les entitats i del conjunt de la ciutadania.
  • Conèixer les necessitats i les demandes dels rodencs i rodenques.
  • Potenciar la participació ciutadana.

Edició 1. Pressupost 2018

Tindrà una partida disponible equivalent a l’1% del pressupost general de 2019.


Presentació de noves propostes

Durant el mes de juliol s’obrirà una fase en la qual els rodencs i rodenques podran aportar les seves propostes perquè siguin incorporades al procés participatiu, tenint en compte els criteris establerts.

Les aportacions es podran realitzar a través de dues vies:

  • Propostes de millora per al seu barri: mitjançant les associacions de veïns. Hauran d’estar elaborades a través d’un procés participatiu obert a tota la ciutadania del barri que representin i adjuntant a les propostes l’acta de la sessió celebrada per elaborar-les. Cada associació de veïns podrà presentar les seves propostes a través del formulari en paper o online dissenyat a tal efecte.
  • Propostes globals de millora: a títol individual, dues propostes per persona, mitjançant els formularis en paper i online que es facilitaran. Es fomentarà que aquestes propostes facin referència a tot el municipi i no a barris en particular

Podran participar tots els veïns i veïnes, majors de 16 anys, estiguin o no empadronats.


Valoració de les propostes

Una comissió tècnica municipal serà l’encarregada de validar les propostes d’acord amb els criteris marcats, i calcularà el cost aproximat de cadascuna d’elles.

La regidoria de participació ciutadana estarà disponible per resoldre qualsevol dubte que es generi entorn la valoració a través del telèfon de l’OAC 977 657 009, o del correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Votació

A través de les butlletes de participació, en paper i online. Podran participar totes les persones empadronades a Roda de Berà, majors de 16 anys.

Cada persona haurà de votar un total de tres propostes, dos referents a barris diferents i una referent a l’àmbit general del municipi. Es consideraran nul·les aquelles butlletes que tinguin menys o més de tres propostes marcades.

El procés de votació es podrà realitzar mitjançant dos canals:

  • a) una butlleta física, a través de les urnes que s’instal·laran i amb la presentació del DNI o NIE als equipaments municipals.
  • b) Una butlleta online, a través d’aquest web.

Les propostes finals se seleccionaran en base als vots obtinguts i al límit econòmic establert, escollint-se, doncs, aquelles propostes la suma de les quals sigui la més propera a l’1% del pressupost, sempre tenint en compte els vots obtinguts.


Retorn a la ciutadania

Un cop realitzat l’escrutini, es realitzarà una sessió informativa sobre els resultats de les votacions, així com sobre la participació en el procés.

Finalment, es facilitarà la possibilitat que qui ho desitgi pugui valorar com s’ha desenvolupat el procés de Pressupostos Participatius per tal de tenir-ho en compte per a futures edicions. Aquesta valoració s’afegirà a la valoració que facin la comissió de coordinació i la comissió tècnica.


Criteris

Criteris a seguir per presentar propostes en l’edició 1, entre el 15 de juny i el 31 de juliol.

Les propostes que s’inclouran en el procés seran aquelles que compleixin els següents criteris:

Que no superin la quantitat fixada per al procés.

  • Que siguin legals.
  • Que siguin viables tècnicament.
  • Que siguin sostenibles en el temps, tant l’actuació en sí com el manteniment que se’n derivi.
  • Que no suposin contractació de nou personal per part de l’Ajuntament.
  • Que facin referència a inversions i, per tant, que no facin referència a serveis ni a millores en els serveis.
  • Que siguin competència de l’Ajuntament.
  • Que no siguin plurianuals, és a dir, que no afectin a més d’un exercici pressupostari.
  • Que no siguin exclusives socialment.
  • Que vagin acompanyades de les dades identificatives i de contacte del proposant.

 

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta