Temps: 3,5 hores
Dificultat: Mitjana
Distància: 9 km
Color Vermell

40 minuts: de la Plaça de la Sardana al "Camí de l'Avenc"

Partim de la Plaça de la Sardana i agafem a la dreta el C/ Joan Carles I, girem a l’esquerra pel C/ Marinada, travessem el pont sobre la via, i agafem el primer carrer a la dreta per l’avinguda de l'Avenc per la qual seguirem recte fins arribar a una petita rotonda que trobarem a l’alçada del C/ Josep Carner. Aquí ens separem de la Ruta 4, i continuem per l’avinguda de l'Avenc" deixant a la dreta el Punt d’informació Juvenil i més endavant, tot un seguit d’urbanitzacions en construcció. Seguim fins arribar al C/ Joan Sebastián Bach i creuem la carretera per a caminar més còmodament pel costat dret. Arribem a la urbanització Barà Mar i al C/ Santa Coloma.

40 minuts: del principi del camí de l'Avenc a la cova de la Coma d'en Gall

Girem a l’esquerra pel camí de l'Avenc, ampli camí de terra pel qual començarem a fer una pujada . Abans d’acabar de fer la pujada, trobarem un senyal per a girar a la dreta, cal deixar el camí de terra i internar-nos en el bosc. Només entrar-hi trobem dos camins, seguirem pel de la dreta, cap avall.

El camí és bo, pla i còmode. A la dreta la Serra Llarga, a l’esquerra la Muntanya de la Murtra que recorrem a la Ruta 3. A l’alçada de les restes d’una antiga caseta, trobem un senyal que ens indica, a la dreta, la pujada cap a la Serra Llarga per un sender boscós, empinat i pedregós que hauríem d’emprendre amb calma, per la seva dificultat i el seu interès. Cap a la meitat de la pujada a la Serra, agafarem un senderó cap a la dreta per a visitar la Cova de la Coma d'en Gall. La trobem al vessant, cara al mar, amb bona vista i dedicada, igual que la cova del Bon Joan, a taller per a la fabricació d’eines.

50 minuts: de la Cova de la Coma d'en Gall a Els Quatre Termes

Visitada la cova, tornem enrere per agafar de nou el senderó cap a la serra, i seguim pujant. Per fi arribem a la Serra Llarga, girem a l’esquerra i caminem de manera còmoda per una antiga carrerada àmplia que recorre tot el seu cim, i que fa de límit amb el municipi d'El Vendrell. A la dreta ens acompanya la pedrera d'El Vendrell, que deixa les plantes blanquinoses de la pols que desprèn. El camí s’allarga alternant lleugeres pujades i baixades; zones boscoses amb altres més despoblades. Després d’una hora de camí, veiem de lluny un bosc de pins que ens indica que ens acostem a els Quatre Termes. En aquest punt conflueixen els municipis de Roda, Bonastre, Sant Salvador (ara El Vendrell) i Albinyana.

30 minuts: d'Els Quatre Termes a l'Avenc del Merla

A partir d’aquest punt comença una baixada lleugera i contínua. En el primer tram caminem de nou paral·lels a la tanca de la finca la Pedra-Grossa. Dintre podem veure un punt geodèsic, el punt rodó, en un monticle de 276 metres d’alçada. A mesura que anem descendint, el camí es fa més boscós. A uns vint minuts de baixada el senderó comença a eixamplar-se anormalment, seqüeles de les obres de l'AVE. Deixem a la dreta un camí que ascendeix i nosaltres seguim endavant. A la dreta, amagat entre la mala herba, trobem les restes d’una cabanya construïda aprofitant el relleu.

Més endavant, a l’esquerra, i seguidament a la dreta, trobem el camí que condueix a l’avenc del Merla, la cova més important del municipi. Els últims 100 metres són empinats per un sender estret i escarpat. S’hi pot entrar amb facilitat al primer espai, però per anar més endins, fan falta cordes i llanternes.

Aquesta cova està situada a la falda de la Serra Llarga, té una entrada arrodonida d’1 metre de diàmetre que penetra a la roca amb una inclinació d’uns 40 graus, arribant a una profunditat de 200 metres. Ha estat catalogada com habitatge d’antics habitants de la prehistòria per les restes de ceràmica i gots d’ofrena trobats en les exploracions realitzades i que van ser catalogats com procedents del període neolític i mesolític (entre 5.000 i 10.000 anys d’antiguitat). Possiblement en èpoques posteriors es va utilitzar com a lloc de soterrament per les restes humanes trobades (un fèmur que està al Museu de Vilafranca del Penedès).

50 minuts: de l'Avenc del Merla a la Plaça de la Sardana

Sortim de la cova i tornem enrere, agafant de nou el camí cap al poble. Passem pel túnel de l'AVE, deixem a l’esquerra el camí cap al pont que acabem de passar. Per aquest camí arribarem a l’avinguda de l'Avenc i al poble, però per a fer el passeig més agradable, a la pròxima senyalització, girarem a l’esquerra i ens internarem al bosc.

Des d’aquí tornarem a trobar-nos les restes de la caseta on hem començat la pujada a la Serra Llarga, i d’aquí podem tornar al poble pel mateix camí que coneixem.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta